ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τελευταίο κόλπο

09:23 - 15 Ιουν 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η φοροεπιδρομή που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου είναι αυτή τη στιγμή αναπόφευκτη. Το έλλειμμα κινείται σε απαγορευτικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση επίπεδα, εφόσον συνδυάζεται με τεράστιο χρέος και δυσανάλογα μεγάλο με το μέγεθος της οικονομίας εξωτερικό έλλειμμα. Συνεπώς το κράτος πρέπει επειγόντως να βρει χρήματα για να μην πτωχεύσει και θα τα βρει βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη των πολιτών.

Ποιων πολιτών; Οχι ασφαλώς όλων, αλλά εκείνων που είναι συνεπείς φορολογούμενοι και πληρώνουν ήδη το μεγάλο μέρος των κρατικών ελλειμμάτων, εκείνων που ταΐζουν τους διεφθαρμένους διαχειριστές του δημοσίου χρήματος, εκείνων που είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για τη σημερινή άθλια κατάσταση της οικονομίας. Οι φοροφυγάδες θα μείνουν στο απυρόβλητο, οι σπάταλοι γραφειοκράτες θα συνεχίσουν να ξοδεύουν και η κρίση θα υποβόσκει στην ελληνική οικονομία. Ακόμη και αν καταφέρει να καλύψει μέρος του ελλείμματος ο κ. Παπαθανασίου, τα προβλήματα θα παραμείνουν, διότι για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός και μεγάλη αποφασιστικότητα. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα από τα δύο. Το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να γίνουν εκλογές και να αλλάξει η κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει χρόνος για μεταρρυθμίσεις και νέα πνοή στην οικονομία. Αυτό εξαρτάται όμως από την απόφαση του Πρωθυπουργού και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια ότι σκέφτεται τις εκλογές. Ακόμη σκέφτεται πώς θα επιβιώσει πολιτικά και δεν μπορεί να δει ότι νομοτελειακά στις επόμενες εθνικές εκλογές θα καταρρεύσει. Δυστυχώς υπό αυτή την οπτική οι προοπτικές της οικονομίας είναι πολύ κακές. Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα φορολογικά μέτρα θα «στεγνώσουν» την αγορά, ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και να μας πνίγει, ότι τα διεφθαρμένα στελέχη της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα θα ορμήξουν στα δημόσια ταμεία για την τελευταία λεηλασία προτού καταψηφιστούν. Οταν αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, θα βρει μια οικονομία ρημαγμένη και μια δημόσια διοίκηση εντελώς κατεστραμμένη.

Η διακυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην Ιστορία ως η χειρότερη μεταπολιτευτικά περίοδος. Μπορεί να αλλάξει κάτι τώρα; Θα μπορούσε, αν ο Πρωθυπουργός αποφάσιζε να αγνοήσει το πολιτικό κόστος για να βελτιώσει την υστεροφημία του. Είναι πολύ νέος και είχε ενσαρκώσει τις ελπίδες πολύ μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων για να φύγει με τον τρόπο που φεύγει. Η ως τώρα πορεία του, όμως, δεν μας δίνει ελπίδες ότι έστω και μερικούς μήνες πριν από την αποχώρησή του θα βρει το θάρρος και τη δύναμη να κάνει κάτι καλό για τον τόπο.

Γρ. Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.