ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο δρόμοι προς την έξοδο

09:26 - 22 Ιουν 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Για την κυβέρνηση ο ανασχηματισμός θεωρείται μια λύση. Στην πραγματικότητα δεν είναι. Λύση είναι η αλλαγή κυβέρνησης. Το παιχνίδι έχει χαθεί πολιτικά για τη ΝΔ και δικαίως. Μέσα σε πέντε χρόνια διαλύθηκε η οικονομία, κατέρρευσε η κοινωνία, χάθηκε η ασφάλεια, χάθηκε η μπάλα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αμφισβητείται μέσα στο κόμμα του μετά τις ευρωεκλογές και δεν έχει από πού να πιαστεί.

Οι φίλοι του που χρησιμοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια σε θέσεις-κλειδιά αποδείχθηκε ότι ήταν ανίκανοι και οι περισσότεροι από αυτούς εμπλέκονται σε μεγάλα σκάνδαλα. Οσα στελέχη είχε τα χρησιμοποίησε, δεν ήταν ικανά, και τώρα δεν διαθέτει άλλα ικανότερα. Το βασικό μέλημα που πρέπει να έχει τώρα ο κ. Καραμανλής είναι το πώς και πότε θα φύγει από την κυβέρνηση. Εχει δύο επιλογές: να παραμείνει όσο αντέχει- μέχρι, δηλαδή, να τον αναγκάσει το ΠαΣοΚ να πάει σε εκλογές με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών την άνοιξη του 2010 ή να προκηρύξει μόνος του εκλογές τον Σεπτέμβριο. Τα δύο σενάρια έχουν υπέρ και κατά για τον ίδιο και για τη χώρα.

Αν κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο, θα φύγει ως ανίκανος αλλά τουλάχιστον η χώρα θα έχει μια νέα ελπίδα. Αν κάνει εκλογές την άνοιξη, προλαβαίνει να πάρει πέντε-δέκα μέτρα καλά για τη χώρα και να διασώσει έστω και την τελευταία στιγμή το όνομά του. Να πούμε, δηλαδή, ότι πήρε τελικά τα αναγκαία μέτρα αλλά ήταν πια αργά αντί να λέμε ότι ήταν ένας επιζήμιος για τη χώρα πρωθυπουργός. Αλλη επιλογή δεν έχει ο κ. Καραμανλής.

Το να προσπαθήσει να παραμείνει στην κυβέρνηση με παροχές μόνο κακό θα κάνει και στη χώρα και στον ίδιο. Η οικονομία δεν τις αντέχει και ο ίδιος δεν θα επανεκλεγεί.

Το να συνεργαστεί με τον Καρατζαφέρη- εκτός του ότι είναι μεγάλη ντροπή- μπορεί να του κοστίσει σε ψήφους περισσότερο από όσες θα κερδίσει.

Το να προσπαθήσει να πείσει τον κ. Σημίτη να δεχθεί να προταθεί από τη ΝΔ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπας και δεν τον καταψηφίσει το ΠαΣοΚ είναι ανώφελο.

Ο κ. Καραμανλής πρέπει για πρώτη φορά να δράσει με υπευθυνότητα και να λάβει μέσα στο καλοκαίρι πολύ θαρραλέα μέτρα για να διασώσει τη χώρα και τον εαυτό του. Μέτρα που είναι βέβαιον ότι θα έχουν μεγάλο κομματικό και πολιτικό κόστος αλλά που θα ξαναβάλουν τη χώρα σε ορθή πορεία. Η ήττα δεν έχει μεγάλη σημασία για έναν πολιτικό.

Το όνομά του όμως έχει και αυτό πρέπει να προσπαθήσει να διασώσει έστω την τελευταία στιγμή.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.