ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα βουτιά της οικονομίας

10:10 - 03 Ιουλ 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η αύξηση των φόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ήταν μόνο η αρχή. Τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ένα ακόμη πακέτο φορολογικών μέτρων τα οποία θα «αποτελειώσουν» την αγορά.

Και αυτό διότι ο προϋπολογισμός του 2009 δεν βγαίνει και η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει από την αγορά ένα ποσό που σήμερα και βάσει των δικών της «μαγειρεμένων» ανακοινώσεων φθάνει τα 500 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Το ποσό αυτό δεν αποκλείεται τελικά να είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού η αδιαφάνεια κυριαρχεί στα δημόσια οικονομικά, ενώ ελλείψει μηχανισμού είσπραξης των φορολογικών εσόδων η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού διαρκώς μεγαλώνει. Το πακέτο των φορολογικών μέτρων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις των έμμεσων φόρων και εφάπαξ εισφορές σε όλους και για όλα. Θα είναι μέτρα άμεσης είσπραξης και ασφαλώς θα πνίξουν τις συναλλαγές, αφού δεν θα μείνει καθόλου μετρητό. Η αγορά ήδη κινείται με μακροχρόνιες επιταγές. Πολλές επιχειρήσεις δίνουν εννεάμηνες επιταγές για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και οι παραλήπτες τους τις μετακυλίουν ο ένας στον άλλον προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη μετρητών. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο θα πιστοποιήσουν απλώς ότι η ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει και ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δυνατότητα αντίδρασης, όχι απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά απέναντι στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, τα οποία, αντί να τα αντιμετωπίσει τα πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, τα διόγκωσε.

Είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει συνθήκες ύφεσης και ότι ο μόνος τρόπος για να βγει από αυτήν είναι να λάβουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναπτυξιακά μέτρα. Και όμως, η δική μας λαμβάνει μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας διότι προσπαθεί να αποφύγει την πτώχευση. Φυσικά εδώ που έφτασε την οικονομία δεν έχει άλλα περιθώρια. Πρέπει να κλείσει την τρύπα για να αποφύγει την πτώχευση. Τι θα κάνουμε όμως την επόμενη χρονιά, αφού τα διαρθρωτικά προβλήματα θα παραμένουν και τα ελλείμματα θα μεγαλώνουν; Δυστυχώς, αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο απάντηση δεν υπάρχει. Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Αντίθετα, θα αναγκαστεί να διακόψει πλήρως κάθε δημόσια επένδυση για να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του Δημοσίου και τα συσσωρευμένα και διαρκώς αυξανόμενα χρέη του. Καταδικάζει έτσι την ελληνική οικονομία σε μια μακροχρόνια στασιμότητα, η οποία τελικά θα πληρωθεί με κλείσιμο επιχειρήσεων και αλματώδη άνοδο της ανεργίας σε όλους τους κλάδους.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.