ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πράσινες επενδύσεις τώρα!

09:27 - 13 Ιουλ 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Αυτό που δεν κατάλαβε η ΝΔ από τον όρο πράσινη ανάπτυξη, τον οποίο λανσάρισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ως λύση για το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, ευτυχώς άρχισαν να το αντιλαμβάνονται οι τράπεζες. Για πολλούς ο όρος είναι ασαφής.

Τι θα πει πράσινη ανάπτυξη και γιατί πρέπει να την ακολουθήσουμε; Τη διευκρίνιση έχει δώσει πολλές φορές ο γραμματέας του τομέα Ανάπτυξης του ΠαΣοΚ, βουλευτής Λαρίσης κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος χονδρικά έχει πει ότι πρέπει να ξαναφτιάξουμε όσα έχουμε με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, αφενός για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να γλιτώσουμε το κόστος από τα πρόστιμα και αφετέρου για να κινηθεί μέσω των πράσινων επενδύσεων η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Αυτό είναι το μυστικό της πράσινης ανάπτυξης. Οτι, δηλαδή, δίπλα στο σημερινό ΑΕΠ προστίθεται ένα νέο ΑΕΠ και ξαναφτιάχνονται όλα από την αρχή.

Νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω εναλλακτικών πηγών, κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά, νέες κτιριακές επενδύσεις με κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον, νέα γεωργία με βιολογικά προϊόντα, διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, καθαρότερο τουριστικό περιβάλλον, διαχείριση υδατικών πόρων κ.λπ.

Τα κεφάλαια για αυτές τις δουλειές προέρχονται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τα τραπεζικά δάνεια. Ηδη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε προχθές ότι θα διαθέσει σημαντικά ποσά ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων. Ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Μιχάλης Σάλλας εκτιμά ότι η στροφή στο φιλοπεριβαλλοντικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα απαιτήσει στην Ελλάδα συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 45-55 δισ. ευρώ ως το 2020, που θα αποφέρουν συνολικά 60.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Αυτό που πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση σήμερα είναι να ξεκολλήσει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας όλες τις αιτήσεις που έχουν γίνει κατ΄ αρχήν για τα φωτοβολταϊκά και να προχωρήσει σε σχέδια εφαρμογής της πράσινης τεχνολογίας και σε άλλους κλάδους. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου καταβάλλει - φιλότιμες είναι η αλήθεια - προσπάθειες για να συμμαζέψει ό,τι μπορεί και να «βγάλει» τη χρονιά. Να έχει δηλαδή χρήματα στο δημόσιο ταμείο για να πληρώσει εφέτος τρία πράγματα: μισθούς, συντάξεις και κυρίως τους τόκους του εξωτερικού χρέους που είναι τεράστιοι. Εχοντας αυτόν τον βραχνά, ο υπουργός δεν μπορεί να ασχοληθεί με τη χάραξη πολιτικής. Εστω και την τελευταία στιγμή όμως, ακόμη και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο υπουργός Οικονομίας οφείλει να βρει την καθαρότητα του μυαλού, το κουράγιο και την ταχύτερη οδό για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις της πράσινης ανάπτυξης ώστε να δοθεί μια ανάσα στην οικονομία.

Οι ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς για τις χρηματοδοτήσεις και οι αιτήσεις των επιχειρηματιών αλλά και των μικρών ιδιωτών για φωτοβολταϊκά δείχνουν ότι διάθεση για τη στροφή αυτή υπάρχει.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.