ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος χρόνου

10:16 - 24 Αυγ 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η δημοσιογραφική παράδοση απαιτεί τέτοια εποχή να ασχολούμαστε με το τι θα πει ο Πρωθυπουργός στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Η Εκθεση αυτή, η οποία από χρόνια έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον και απλώς διεξάγεται ως ένα παράξενο οικονομικό έθιμο, αποτελεί μια ευκαιρία για να πει ο Πρωθυπουργός τι σκοπεύει να κάνει με την έναρξη της νέας «σχολικής χρονιάς» μετά τις διακοπές. Δεν θυμάμαι να άκουσα κάτι ενδιαφέρον στις ομιλίες αυτές τις τελευταίες δεκαετίες.

Ούτε περιμένω να ακούσω τίποτε τώρα. Ο Πρωθυπουργός θα πει τα γνωστά. Οτι δηλαδή η διεθνής οικονομική κρίση φταίει για την άθλια κατάσταση της οικονομίας, ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα- γενικώς-, ότι «έγιναν λάθη» τα οποία όμως διορθώνονται. Οτι είναι «αποφασισμένος», ότι «δεν θα ανεχθεί», ότι θα προχωρήσει μπροστά, ότι θα λάβει «δύσκολες αποφάσεις», ότι οι μεταρρυθμίσεις θα «προχωρήσουν», ότι με σκληρή προσπάθεια όλα θα στρώσουν. Θα αναφερθεί επίσης στο «πλούσιο έργο» της κυβέρνησης και θα κλείσει με τη γνωστή κορώνα ότι για όλα φταίει το ΠαΣοΚ. Ολα αυτά τα ακούμε συνέχεια. Είναι η «κασέτα Καραμανλή». Και φυσικά δεν έχουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον, το μόνο πράγμα που θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε θα ήταν η προκήρυξη εκλογών.

Σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, ο Πρωθυπουργός θα κάνει έναν ανασχηματισμό. Δεν αναμένεται να αλλάξει πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις, εξάλλου όσα στελέχη διέθετε, υποτίθεται ότι τα χρησιμοποίησε στην πενταετία που κυβερνά. Απέδειξαν- σχεδόν όλοι- ότι δεν είναι ικανοί να διοικήσουν. Αλλα στελέχη δεν έχει και φυσικά δεν έχει και πρόγραμμα. Δεν είναι σε θέση να σκεφτεί πώς θα αντιμετωπίσει την οικονομική και κοινωνική κρίση, το μόνο που τον απασχολεί είναι πώς θα μειώσει τη διαφορά από το ΠαΣοΚ και πώς θα παραμείνει ο ίδιος στο τιμόνι της ΝΔ αν χάσει τις εκλογές.

Και όσο ο Πρωθυπουργός ασχολείται με αυτά τα μικροπολιτικά μηνύματα, η οικονομία βυθίζεται σε μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας, το μετρητό έχει αντικατασταθεί από επιταγές εννέα ως και δώδεκα μηνών, οι πτωχεύσεις και οι ακάλυπτες επιταγές αυξάνονται με τρελούς ρυθμούς κάθε μήνα. Ολα αυτά ποσώς απασχολούν την κυβέρνηση· αυτά όμως είναι που θα κρίνουν και τις εκλογές αλλά και το μέλλον της χώρας.

Δυστυχώς δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από την ομιλία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός θα περιοριστεί σε κοινοτοπίες και σε συνθήματα και σε έναν ανασχηματισμό- αν τον κάνει- που θα είναι σαν να μην τον έκανε. Τι νόημα έχει τώρα αν υπουργός Δημόσιας Τάξης γίνει ο Μαρκογιαννάκης και αν ο Μεϊμαράκης ή ο Παυλόπουλος θα διαχειριστούν τις εκλογές από το Εσωτερικών ή αν θα ιδρυθεί υπουργείο Περιβάλλοντος και αν θα ενοποιηθεί το Μεταφορών με το Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων υπό τον κ. Σουφλιά. Είναι πολύ αργά πια για όλα αυτά. Τώρα το μόνο που απομένει είναι να τα μαζεύουν και να φεύγουν. Και όσο δεν τα μαζεύουν, η κατάρρευση θα συνεχίζεται.

Γρ.Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.