ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κύριος απο τις Βρυξέλλες

11:07 - 05 Ιαν 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ενα ερώτημα κυκλοφορεί διαρκώς από στόμα σε στόμα: «Τελικά θαπτωχεύσουμε;». Η απάντηση προϋποθέτει μια δεύτερη ερώτηση: Τι σημαίνει πτώχευση χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ξεκινάμε λοιπόν από το δεύτερο ερώτημα.


Πτώχευση σημαίνει ότι θα έλθει στην Αθήνα και θα εγκατασταθεί δίπλα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ένας αλλοδαπός κύριος, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα ελέγχει όλα τα εξερχόμενα από το γραφείο του υπουργού έγγραφα. Αν κάποιο δεν του αρέσει θα το παίρνει, θα μπαίνει στο γραφείο του υπουργού και θα του λέει: 

«Γιώργο, αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αλλαξέ το λίγο και κάν΄ το έτσι». Αυτός ο κύριος, ο οποίος μπορεί να ονομάζεται επίτροπος, σύμβουλος, τοποτηρητής ή κάπως έτσι, θα διοικεί τη χώρα. Αυτός θα αποφασίζει ποια θα είναι η οικονομική πολιτική, ποια περιουσιακά στοιχεία θα κρατήσει το Δημόσιο και ποια θα πουλήσει, πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα παραμείνουν και πόσοι θα φύγουν, πόσους φόρους θα πληρώσουμε, τι μισθό θα πάρουμε, αν θα φτιάξουμε δρόμους, σιδηροδρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια και, με λίγα λόγια, ποια θα είναι η οικονομική πολιτική και πώς θα ζήσουμε από εδώ και πέρα. Η παρουσία αυτού του κυρίου στο γραφείο του υπουργού θα σηματοδοτήσει το αν πτωχεύσαμε ή όχι. Αλλου είδους πτώχευση σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν νοείται. Και δεν νοείται διότι αν ανακοινωθεί ότι πτώχευσε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ίδια η ΕΕ στο σύνολό της είναι σαν να έχει πτωχεύσει. Διότι στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου η ΕΕ είναι μια αληθινή Ενωση χωρών, κάτι σαν κράτος, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει στη μοίρα της μια χώρα-μέλος. Αν πτωχεύσει μια χώρα-μέλος το ευρώ θα καταρρεύσει ως νόμισμα διεθνώς, τα ομόλογα όλων των χωρών θα υποτιμηθούν, τα spreads όλων των ομολόγων θα αυξηθούν, η ΕΕ δεν θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις διεθνείς συσκέψεις, με λίγα λόγια η κατάρρευση της Ελλάδας θα είναι το σήμα για την κατάρρευση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Πιστεύει κανείς ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση εν συνόλω θα περιμένουν να φθάσουμε εκεί; Θα περιμένουν να εμφανιστεί αυτός ο κύριος εκ Βρυξελλών, αντί να αντιμετωπίσουν με θάρρος τα προβλήματα από μόνοι τους; Μάλλον όχι. Ηδη όλα τα μέτρα συζητιούνται με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παζαρεύονται και συμφωνούνται προτού παραδοθεί το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης. Και το πόσο αποτελεσματική θα είναι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης θα κριθεί από το αν θα δεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης ή όχι. Γι΄ αυτό εξάλλου ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων χθες είπε οτι δεν τολμά να σκεφτεί τι θα γίνει αν δεν εγκριθεί το Πρόγραμμα. Και ας ελπίσουμε ότι θα φροντίσει να εγκριθεί. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.