ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όποιος διαφωνεί, ας φύγει

19:49 - 10 Ιαν 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Την ώρα αυτή που οι ευρωπαίοι ελεγκτές βρίσκονται εγκατεστημένοι στα ελληνικά υπουργεία και κάνουν φύλλο και φτερό τις δαπάνες τους υπαγορεύοντας ουσιαστικά μια άλλη οικονομική πολιτική από αυτήν που θα ήθελε και είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου και πρωτίστως τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να συνταχθούν στο άρμα του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου χωρίς καμία επιφύλαξη.

Τα εσωκομματικά μαχαιρώματα, οι διαφοροποιήσεις, οι λαϊκισμοί και η διοχέτευση άλλων απόψεων σχετικά με το πού πρέπει να πάει η οικονομία πρέπει να σταματήσουν. Διότι η οικονομία δεν μπορεί να πάει πουθενά αλλού από εκεί όπου την κατευθύνουν οι Βρυξέλλες. Ανεξαρτήτως του αν τα μέτρα που προτείνουν - επιβάλλουν- οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι τα ορθότερα ή όχι, ανεξαρτήτως του αν αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα της Οικονομίας, που είναι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους που μπορεί να έχουν για τους σημερινούς υπουργούς και την κυβέρνηση συνολικά, δυστυχώς δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων χειρισμών.

Τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα έχουν επιλεγεί ούτε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ούτε από την υπουργό Οικονομίας κ.λπ. κυρία Λούκα Κατσέλη ούτε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Θα έχουν επιβληθεί από τον κ. Αλμούνια, τον κ. Τρισέ και τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Ουσιαστικά θα έχουν επιβληθεί από το σύνολο των ευρωπαίων πολιτικών και γραφειοκρατών. Γιατί, θα αναρωτηθεί κανείς, να δεχτούμε εμείς την επιβολή αυτών των μέτρων; Διότι τους χρωστάμε και πρέπει να τους εξοφλήσουμε. Και εφόσον αυτοί έχουν βάλει το χρήμα για να ζούμε εμείς όπως ζούμε σήμερα, αυτοί είναι που θα αποφασίσουν και το τι θα κάνουμε για να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή των χρεών μας.

Δυστυχώς η διαχείριση της οικονομίας την τελευταία πενταετία ήταν καταστροφική. Αυτή πληρώνουμε σήμερα και οι ψηφοφόροι το γνωρίζουν.

Οι υπουργοί που σήμερα διαφοροποιούνται ή διαμαρτύρονται για τις περικοπές δαπανών των υπουργείων τους καλά θα κάνουν να πάψουν να σκέφτονται μόνο την προσωπική τους εκλογική πελατεία. Διότι είναι μέλη μιας κυβέρνησης που είχε την ατυχία να κληθεί να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση. Ως μέλη αυτής της κυβέρνησης τοποθετημένα στο υπουργείο τους από τον Πρωθυπουργό πρέπει ή να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια ή να παραιτηθούν αντί να διαφοροποιούνται.

Η στιγμή είναι τέτοια όπου όλοι καλούνται και οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους αντί «να κάνουν τους δύσκολους». Η πολιτική που θα ακολουθηθεί δεν είναι πολιτική Παπανδρέου ούτε πολιτική Παπακωνσταντίνου. Και είναι δεδομένο αναμφισβήτητο ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι το μόνο που δεν ξοδεύει. Ολα τα άλλα υπουργεία προκαλούν τις δαπάνες.

Και πρέπει να τις περιορίσουν ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Οσον αφορά την αντιπολίτευση και ευθύνες έχει- συνολικά και όχι μόνο η ΝΔ που κυβέρνησε αλλά και όλα τα άλλα κόμματα που με τον λαϊκισμό και τις υπέρογκες απαιτήσεις τους αναγκάζουν όλες τις κυβερνήσεις να πλειοδοτούν στις παροχές- και υποχρέωση να στηρίξει την εθνική προσπάθεια για την οικονομία αντί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να αποκτήσει ένα πρόσκαιρο πολιτικό όφελος.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.