ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κύπρος και η Ελβετία δεν είναι πιά ασφαλή καταφύγια φοροαποφυγής

16:55 - 10 Φεβ 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ορισμένοι θεωρούν οτι βγάζοντας τα χρήματα τους εκτός Ελλάδος μπορεί να τα διαφυλάξουν απο τις εγχώριες φορολογικές επιβαρρύνσεις. Όμως κάνουν λάθος.

Η Κύπρος και η Ελβετία δεν αποτελούν λύση για την αποφυγή της φορολογίας των καταθέσεων. Αντίθετα μπορεί η φορολογική επιβάρρυνση τελικά να είναι σημαντικά μεγαλύτερη για αυτόν που προσπαθεί μέσω της εξαγωγής των καταθέσεων του στο εξωτερικό να αποφύγει τους φόρους, ενδεχομένως μάλιστα να υπάρξει και ποινική δίωξη αν «ξεχάσει» να δηλώσει τα ειοδήματα που απέκτησε απο τους τόκους των καταθέσεων του σε άλλες χώρες.

Έμπειρα και υψηλά ιστάμενα στελέχη της τραπεζικής αγοράς εξηγούν οτι «Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφόσον της ζητηθεί, είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιήσει στις Ελληνικές Αρχές τα ονόματα και τα ποσά των τόκων που κατεβλήθησαν σε Έλληνες καταθέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Η μη δήλωση του εισοδήματος αυτού, στην Ελλάδα, συνεπάγεται πρόστιμα ως και ποινική δίωξη».

Όσον αφορά στην ελβετία πρέπει να σημειώσουμε οτι σταδιακά παύει ν’αποτελεί καταφύγιο για κεφάλαια που διαφεύγουν τις φορολογικές υποχρεώσεις. Είναι γνωστό ότι μετά τις ΗΠΑ και η Γερμανία αξιώνει και επιτυγχάνει κατάλογο με ονόματα υπηκόων τους που τηρούν λογαριασμούς σε Ελβετικές Τράπεζες. Πληροφορίες αναφέρουν οτι η κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητη την αξίωση τέτοιων πληροφοριών απο τις κυπριακές και ελβετικές αρχές δεδομένης της ιδιαίτερα κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Κατά συνέπεια η διατήρηση των καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες, αφενός αποτελεί την «φθηνότερη» φορολογικά λύση, αφετέρου προστατεύει απο τον κίνδυνο του «κυνηγιού των φοροφυγάδων» το οποίο αναμένεται οτι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει δημοφιλές «κυβερνητικό σπόρ».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:29 - 10 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.