ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρα να πιάσουμε δουλειά

15:29 - 12 Μαρ 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Αν το καλοσκεφτούμε αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να προσπαθούμε να δανειστούμε όσο περισσότερα μπορούμε με το κατά το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο που μπορούμε να πετύχουμε για να πληρώσουμε τα παλιότερα χρέη μας.

Καλά κάνουμε βέβαια αφού αν δεν τα πληρώσουμε θα πτωχεύσουμε, αλλά το ζήτημα είναι τι άλλο θα κάνουμε εκτός απο το να δανειζόμαστε; Ακόμη και αν πετύχουμε μια σχετική μείωση του ελλείμματος, πράγμα δύσκολο αφού η ελληνική οικονομία μπαίνει σε καραμπινάτη ύφεση συνεπώς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2% τουλάχιστον, άρα το έλλειμμα ώς ποσοστό του ΑΕΠ ακόμη και αν μειωθεί θα παραμείνει εξίσου μεγάλο, πάλι θα χρειαζόμαστε πολλές δεκάδες δισ- περισσότερα απο τα 55 που χρειαστήκαμε φέτος – για να καλύψουμε τις ανάγκες μας τις επόμενες χρονιές και να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα χρέη μας.

Η πολιτική λοιπόν που ακολουθούμε σήμερα είναι μια λύση απελπισίας, μια προσωρινή λύση για να μην πτωχεύσουμε φέτος. Όχι μόνο δεν μας εξασφαλίζει οτι δεν θα πτωχεύσουμε του χρόνου, αλλά μάλλον μας ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση με βεβαιότητα. Κάτι άλλο λοιπόν πρέπει να κάνουμε. Τι είναι αυτό;

Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Α) Πώληση σε ιδιώτες – έλληνες και ξένους - περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου ώστε να αποπληρώσουμε μέρος του χρέους.

Β) Ιδιωτικές επενδύσεις – ελληνικές και ξένες - ικανές να βγάλουν τη χώρα απο την ύφεση, να αυξήσουν την απασχόληση και τα εισοδήματα και να δημιουργήσουν ένα παραγωγικό μπούμ που θα φέρει υποκατάσταση των εισαγωγών, αύξηση των εξαγωγών και εισροή συναλλάγματος.

Γ) Μείωση όλων των τιμών και όλων των αξιών ώστε να μην καταρρεύσει το βιοτικό μας επίπεδο, να συντηρηθεί ένας στοιχείωδης τζίρος στην αγορά, να μην κλείσουν πολλές επιχειρήσεις και να μην εκτιναχθεί η ανεργία σε επίπεδα που θα πλησιάζουν το 30%.

Δ) άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και άρση όλων των περιορισμών στις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο του αποκλεισμού πολιτών απο εργασιακούς κλάδους και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός που θα ρίξει τις τιμές και θα βελτιώσει την ποιότητα προιόντων και υπηρεσιών.

Ε) Μείωση του ρόλου και της έκτασης του δημοσίου τομέα, μέσω αφενός την μείωση των απασχολουμένων σε αυτόν ( να μην αντικαθίστανται όσοι αποχωρούν) και αφετέρου μέσω του περιορισμού της γραφειοκρατίας ώστε να μειωθεί η διαφθορά και το κόστος της, να διευκολυνθεί η ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

ΣΤ) Εξονυχιστικός έλεγχος των δημοσίων δαπανών μέσω ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης (απίστευτο, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα στο δημόσιο), εκμηδενσιμός της σπατάλης, κυνήγι της φοροδιαφυγής και κίνητρα για επενδύσεις

Ζ) Όλα τα παραπάνω.

Η σωστή απάντηση είναι η Ζ.

Αν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω, η χώρα θα πτωχεύσει αναγκαστικά μέσα στην επόμενη τριετία. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα απο ότι είναι σήμερα, θα καταφύγουμε ασθμαίνοντας στο ΔΝΤ, θα εκποιήσουμε κοψοχρονιά την Ακρόπολη και τα νησιά που λένε οι Γερμανοί και θα μεταναστεύσουμε ώς κακοπληρωμένοι εργάτες και ημιμαθείς επιστήμονες όπου μας δέχονται.

Με λίγα λόγια, αφού κάναμε ότι κάναμε για να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε, καιρός είναι να πιάσουμε δουλειά. Και ώς κυβέρνηση και ώς πολίτες. Διότι τα δανεικά είναι προσωρινά και ακόμη και αν φέτος μας δανείσουν, του χρόνου δεν θα μας δανείζουν πια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.