ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κλειστή πόρτα

10:06 - 24 Μαρ 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η κατάσταση μου θυμίζει το παλιό τραγουδάκι, νομίζω του Κηλαηδόνη: "Ποτέ μη χτυπάς μια πόρτα κλειστή". Χτυπήσαμε πολλές φορές την πόρτα της Γερμνανίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων τους τελευταίους μήνες μέχρι να διαπιστώσουμε οτι η πόρτα δεν ανοίγει.
 Το καταλάβαμε πλέον. Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν οτι αν μας δώσουν μια μικρή βοήθεια, θα είναι μέσω ΔΝΤ και με όρους που θα μας οδηγήσουν εκτός Ευρώ αν δεν πετύχουμε τη μείωση του ελλείμματος. Να μας λείπει τέτοια βοήθεια. Τώρα πρέπει να δανειστούμε με τα επιτόκια της αγοράς - αφού μας δανείζει η αγορά- και να μαζέψουμε το "μαγαζί" μας.
Η περαιτέρω «κοινοποίηση» του ελληνικού προβλήματος δεν έχει νόημα. Εως σήμερα ο κ. Παπανδρέου έχει γνωστοποιήσει το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας σε όλον τον κόσμο. Εχει προκαλέσει σοβαρότατο προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίζονται οι κρίσεις στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Εχει θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης των αδύναμων οικονομιών. Εχει προκαλέσει τη συζήτηση για να βρεθεί μηχανισμός καταπολέμησης της κερδοσκοπίας και έχει μεταφέρει τους ευρωπαϊκούς προβληματισμούς στον πρόεδρο Ομπάμα. Πάνω από όλα έχει βγάλει στο φως τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει θέσει τη Γερμανία αλλά και κάθε άλλη χώρα ενώπιον των ευθυνών τους για το πού πάει η ευρωζώνη. 

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας μπορεί να μη μεταφράστηκε ακόμη σε πραγματική (με μετρητά) οικονομική στήριξη της Ελλάδας, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτήν. Πώς; Εφαρμόζοντας με συνέπεια τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου ηγείται αυτής της προσπάθειας και πρέπει να εγγυηθεί την υλοποίησή της. Το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί. Παράλληλα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να περιορίσει τις δαπάνες ή εν πάση περιπτώσει να φτιάξει ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησής τους ώστε να μπορεί να τις ελέγξει. Το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να αντιμετωπίσουν τις παράλογες δαπάνες των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακα και αναλώσιμα. Το υπουργείο Οικονομίας πρέπει να καταπολεμήσει την ακρίβεια και να φροντίσει για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την αύξηση των επενδύσεων. Και όλα τα άλλα υπουργεία έχουν αντίστοιχα σημαντικές δουλειές να κάνουν. Δεν θα τις κάνουν αν ο Πρωθυπουργός δεν ελέγχει καθημερινά τους υπουργούς του. 

Το ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ισχυρός στις διεθνείς σχέσεις το απέδειξε για μία ακόμη φορά. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ισχυρός στον συντονισμό και στον έλεγχο των υπουργών του. Υπουργών που δεν μιλούν μεταξύ τους. Που είναι απορροφημένοι ο καθένας με τα δικά του. Που είναι πολύ «busy», όπως οι ίδιοι δηλώνουν, για να μιλούν μεταξύ τους, με τους συνεργάτες τους, με την αγορά, με τους δημοσιογράφους, με τους πολίτες. 

Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να συγκροτήσει ομάδα εξουσίας, διότι δεν έχει. Εχει μεμονωμένους υπουργούς που δεν συντονίζονται και δεν δουλεύουν σαν ομάδα. 

Αυτό μένει να γίνει τώρα. Να αποδώσει η κυβέρνηση ώστε να μειωθεί το έλλειμμα και να πέσουν μελλοντικά τα επιτόκια με τα οποία δανειζόμαστε. Και ας δανειστούμε ξανά με αυξημένα επιτόκια. Δεν έχουμε άλλη λύση τώρα. 


Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 24 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.