ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Merci beaucoup monsieur Trichet!

03:17 - 26 Μαρ 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ούτε η Μέρκελ ούτε ο Σαρκοζί μας βοήθησαν χθές. Μας έσωσε – κυριολεκτικά – ο Τρισέ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, ο Αλσατός Ζαν Κλώντ Τρισέ, δήλωσε οτι θα συνεχίσει την χαλαρή πολιτική έναντι των ελληνικών ομολόγων, πράγμα το οποίο σημαίνει οτι θα δέχεται ώς εγγύηση για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τα (υποβαθμισμένα) ελληνικά ομόλογα, όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει οτι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα και να τα δίνουν ώς εγγύηση στην ΕΚΤ, όπερ, σωθήκαμε. Οφείλουμε εδώ να επισημάνουμε οτι ο Τρισέ το έχει ξαναπεί αυτό πριν απο λίγες μέρες απαντώντας σε καίρια ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΛΑ.Ο.Σ. κυρία Νίκη Τζαβέλα, αλλά αν θεωρούμε οτι το timing έχει κάποια σημασία, η δήλωση του στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup βαραίνει ιδιαίτερα.

Αυτό που είπε ο κ. Τρισέ είναι η ουσία του πράγματος, διότι αυτό σημαίνει οτι η ελληνική οικονομία σώθηκε για τα επόμενα δυο χρόνια. Κατόπιν αυτού περιμένουμε τα spreads να πέσουν και οι αγορές να καθησυχαστούν όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα.

Όσον αφορά στη Μέρκελ και το Eurogroup, η απόφαση τους αντικατοπτρίζει την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαικής Ένωσης. Μια αδυναμία που η Ευρώπη – και η Γερμανία πρωτίστως – θα πληρώσουν πολύ ακριβά απο τις «ανάλγητες» αγορές. Η τραγικά φοβισμένη απόφαση του Eurogroup θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ευρώ, η οποία ακόμη και αν ανακοπεί προσωρινά, θα διατηρηθεί ώς μεσοπρόθεσμη τουλάχιστον τάση και θα φέρει το ευρώ στα χαμηλότερα σημεία του απο ιδρύσεως της Ε.Ε.

Τι είπαν δηλαδή οι ευρωπαίοι “ηγέτες”; Οτι θα μας δώσουν δάνεια ύψους 22-23 δισ (ούτε τα μισά απο όσα χρειαζόμαστε φέτος) μόνο σε περίπτωση που οι αγορές δεν μας δανείζουν καθόλου. Είπαν επίσης οτι θα μας δώσουν τα μισά απο αυτά τα χρήματα – τα άλλα μισά θα μας τα δώσει το ΔΝΤ. Είπαν τέλος οτι θα μας τα δώσουν με επιτόκια της αγοράς, δηλαδή όσο μας δανείζουν οι κερδοσκόποι. Ωραία απόφαση!

Αν ο Τρισέ δεν είχε δηλώσει οτι θα δέχεται τα ομόλογα μας, σήμερα θα πτωχεύαμε εξαιτίας της “βοήθειας” των “εταίρων” μας. Πολλοί βέβαια θεωρούν οτι οι “ηγέτες” έβαλαν τον Τρισέ να κάνει αυτή τη δήλωση. Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω.

Ο Τρισέ λειτούργησε πρωτίστως ώς κεντρικός τραπεζίτης και δευτερεύοντως ώς Γάλλος.

Ώς κεντρικός τραπεζίτης γνωρίζει οτι μπορεί μεν η Συνθήκη του Μάαστριχτ να εμποδίζει τα κράτη να στηρίζουν το ένα το άλλο, αλλά το καταστατικό της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας υποχρεώνει την ΕΚΤ να στηρίζει τα τραπεζικά συστήματα των χωρών ακόμη και αν αυτές πτωχεύουν. Ο Τρισέ λοιπόν στήριξε τις ελληνικές τράπεζες διότι αυτό προβλέπει το καταστατικό της ΕΚΤ την οποία διοικεί.

Δευτερευόντως λειτούργησε ώς Γάλλος. Ο Σαρκοζί υπέστη μεγάλη ήττα απο τη Μέρκελ και αναγκάστηκε να συμφωνήσει στην θέση της Γερμανίας για την βοήθεια στην Ελλάδα σε συνεργασία με το ΔΝΤ. Δεν το ήθελε ο Σαρκοζί. Ήθελε καθαρή στήριξη μόνο απο τις χώρες μέλη, χωρίς να ανακατευτεί το ΔΝΤ. Η Μέρκελ του το επέβαλε.

Όμως η “γαλλική γελάδα” έχει πίσω την ουρά και έτσι εμφανίστηκε ο Τρισέ ο οποίος στην ουσία “την έφερε” στη Μέρκελ συνεχίζοντας τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Με λίγα λόγια είτε είχε γίνει αυτή η σύσκεψη του Eurogroup είτε όχι, καμία διαφορά δεν θα είχε για εμάς. Η απόφαση τους είναι για τα σκουπίδια. Και στέλνει και την Ε.Ε. και το ευρώ στα σκουπίδια. Το μόνο που μετράει σήμερα είναι η δήλωση Τρισέ.

Merci beaucoup monsieur Trichet.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.