ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντέχουν οι τράπεζες;

21:18 - 27 Απρ 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου και η αύξηση του spread δημιούργησαν πανικό στην εγχώρα αγορά. Ήταν κάτι αναμενόμενο. Το κρίσιμο ζήτημα είναι το εξής: Αντέχει το τραπεζικό σύστημα; Η απάντηση που πήραμε απο όλους τους τραπεζίτες είναι οτι αντέχει – προς το παρόν.

Μέχρις ότου δηλαδή αρχίσει να εκταμιεύεται το χρήμα της βοήθειας απο ΔΝΤ και Ευρώπη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε εξάλλου σήμερα το απόγευμα οτι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει στάση πληρωμών.

Οι τραπεζίτες μας ενημέρωσαν οτι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει ακόμη μια μεγάλη «καβάτζα». Μια «καβάτζα» 22 δις ευρώ περίπου που προέρχεται απο τον δεύτερο πυλώνα της κυβερνητικής βοήθειας προς το τραπεζικό σύστημα(ύψους περίπου 16 δις ευρώ) και απο τις εγγυήσεις που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες για να δανειστούν που είναι άλλα 6 δις ευρώ. Αυτά επαρκούν προς το παρόν. Όμως οι τραπεζίτες θεωρούν οτι πρέπει επειγόντως να υπογραφεί η συμφωνία με το ΔΝΤ για να εκταμιευτούν τα πρώτα χρήματα και στη συνέχεια να προετοιμαστεί η ΕΕ για τα υπόλοιπα ώστε να ξεφύγει η ελληνική οικονομία απο τη στενωπό των ερχόμενων εβδομάδων.

Το παιχνίδι λοιπόν έχει εντελώς ξεφύγει απο τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία λέει οτι «διαπραγματεύεται» με το ΔΝΤ – στην ουσία το ΔΝΤ καταγράφει την κατάσταση και επιβάλει τα μέτρα τα οποία θα είναι πολύ σκληρά. Πόσο σκληρά; Θα μειώσουν το κόστος της ελληνικής οικονομίας κατά 30 με 40%. Ήδη αυτό έχει αρχίσει να γίνεται. Και θα προσδιοριστεί την εβδομάδα αυτή που θα υπογραφεί η συμφωνία μας με το ΔΝΤ με πολύ πιο συγκεκριμένους όρους.

Η άμυνα μας σε αυτή την μεγάλη μείωση του εισοδήματος μας είναι περιορισμένη, αλλά υπάρχει: στηρίζεται στο τρίπτυχο «κόψιμο της σπατάλης - αλληλεγγύη έναντι των πιο αδυνάτων με την προσπάθεια διατήρησης των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα - και μείωση των τιμών προιόντων και υπηρεσιών μέσω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους».

Ταυτόχρονα, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει επιτέλους να αποδείξει την αξία του τώρα που το κράτος ουσιαστικά πτώχευσε. Θα πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας εις βάρος του κέρδους, θα πρέπει να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και σε καινοτομίες ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός και θα πρέπει να μάθει να ζεί χωρίς τη βοήθεια του δημοσίου.

Ξέρω οτι δεν είναι καθόλου εύκολα αυτά και μοιάζουν με ευχολόγιο κενό νοήματος. Εγώ προσωπικά, αυτά βλέπω. Ας ελπίσουμε οτι υπάρχουν και θα βρεθούν και άλλες λύσεις καλύτερες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:49 - 28 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.