ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απο το κακό, στο χειρότερο

09:37 - 04 Μαϊ 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι θα έχουμε και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο πακέτο μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων. Και αυτό διότι τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν είναι πολύ αμφίβολο αν θα έχουν έστω και περιορισμένο αποτέλεσμα. Αφενός διότι προκαλούν μια πέραν των υπολογισμών βαθιά ύφεση και αφετέρου διότι δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες των ελλειμμάτων.

Η αιτία του ελλείμματος του δημοσίου είναι η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Τα μέτρα περιορίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Η διαφθορά και η φοροδιαφυγή θα συνεχίσουν να οργιάζουν και να μεγεθύνουν τα ελλείμματα.

Οι τίμιοι πολίτες, αυτοί δηλαδή που δηλώνουν τα εισοδήματα τους και πληρώνουν φόρους επιβαρρύνονται υπερβολικά.  Οι φοροφυγάδες, αυτοί που δεν δηλώνουν τα εισοδήματα τους, συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο.

Όσοι κόβουν αποδείξεις και αποδίδουν τον ΦΠΑ θα δούν τις επιχειρήσεις τους να υποφέρουν αφού ολόκληρο το κέρδος θα τους το παίρνει το δημόσιο. Όσοι δεν κόβουν αποδείξεις και δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Η νόμιμη οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί λόγω αύξησης του φορολογικού κόστους, η παράνομη θα συνεχίσει να ευημερεί και θα αυξήσει τα παράνομα κέρδη της.

Ταυτόχρονα η ύφεση θα οδηγήσει σε απολύσεις, σε κλείσιμο επιχειρήσεων, σε ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδοτήσεων.

Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του πακέτου των μέτρων που ανακοινώθηκε. Επειδή η ύφεση θα μειώσει το ΑΕΠ σημαντικά, το έλλειμμα και το χρέος ώς ποσοστά του ΑΕΠ θα αυξηθούν αντί να μειωθούν.

Μόλις διαπιστωθεί οτι τα δημόσια οικονομικά δεν στρώνουν, αλλά αντίθετα χειροτερεύουν, οι εταίροι και το ΔΝΤ θα επιβάλλουν νέα μέτρα. Αν τα μέτρα  είναι στην ίδια κατεύθνση, δηλαδή στη μείωση του εισοδήματος των τίμιων πολιτών και στην αύξηση των φόρων, η ύφεση θα βαθύνει.

Δεν βλέπει το ΔΝΤ και οι εταίροι αυτή την κατάσταση; Φυσικά και την βλέπουν. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπίσουν την διαφθορά και την διαπλοκή. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ποιές διατάξεις πρέπει να αλλάξουν για να εξυγιανθεί η οικονομία και η δημόσια διοίκηση, όμως δεν έχει το θάρρος ή την διάθεση να τις αλλάξει.

Στην ουσία κανένα μέτρο απο αυτά που ελήφθησαν δεν θα ήταν αναγκαίο αν είχαν ληφθεί τα άλλα, τα σωστά μέτρα. Ποιά είναι τα σωστά μέτρα;

- Η εφαρμογή των υφισταμένων νόμων σε όλα τα επίπεδα.

- Η κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να εισπραχθούν οι φόροι.

- Η περικοπή της σπατάλης, δηλαδή πολλών άλλων, πλήν των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δαπανών του δημοσίου.

- Η μηχανογράφηση των δαπανών του δημοσίου για να διαπιστωθεί τι ξοδεύεται και γιατί. Το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει σύστημα on line για την παρακολούθηση των δαπανών του δημοσίου.

- Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων για να μειωθούν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων.

- Το κλείσιμο των σπάταλων και αντιπαραγωγικών δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου, όπως του ΟΣΕ.

- Η πώληση επιχειρήσεων και περιουσίας του δημοσίου που θα περιόριζε το κόστος και θα έφερνε έσοδα.

- Η διευκόλυνση – όχι η οικονομική ενίσχυση – των εξαγωγικών επιχειρήσεων και του τουρισμού.

Αυτά θα αρκούσαν οχι μόνο για να περιορίσουν απο φέτος κιόλας τα ελλείμματα, αλλά και για να μας βγάλουν απο την ύφεση και να μας οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

Επειδή η κυβέρνηση δεν πήρε τα σωστά μέτρα, μπήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Η συνταγή που εφαρμόζεται είναι λάθος. Και θα την πληρώσουμε με ακόμη χειρότερα μέτρα και τελικά με την αναπόφευκτη όπως πάει το πράγμα πτώχευση.

Και των πολιτών και της χώρας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:59 - 04 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.