ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επενδύσεις της καταστροφής

09:43 - 07 Μαϊ 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Επειδή ψυχοπλακωθήκαμε τώρα τελευταία και καθώς οι εξελίξεις είναι δρομολογημένες, τις έχουμε γράψει εκατό φορές και τις ξέρουμε (δηλαδή οτι οι αγορές θα συνεχίσουν να πιέζουν την Ευρωπαική Ένωση έως ότου αποφασίσει να εκδώσει ευρωομόλογα και να τυπώσει χρήμα ή να διαλυθεί - οτι η ελληνική οικονομία θα στενάξει με τα μέτρα του ΔΝΤ και οτι χρειάζονται και άλλα αναπτυξιακά μέτρα – οτι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα είναι οι επόμενες και αυτές θα αναγκάσουν την ΕΕ να εκδώσει ευρωομόλογα διότι οι πτωχευμένοι δεν μπορούν να δανείσουν τους πτωχευμένους – οτι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα αλλάξει και οτι η Ντόρα θα κάνει νέο "αδιάφθορο" κόμμα - οτι αν δεν τιμωρηθούν κάποιοι και αν δεν αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα οι θυσίες θα πάνε χαμένες – κλπ), ας ασχοληθούμε με κάτι διαφορετικό, ίσως και διασκεδαστικό:

Με τις «επενδύσεις της καταστροφής».

Τις επενδύσεις που κάνουν δηλαδή αυτοί που φοβούνται οτι η παγκόσμια οικονομία θα καταστραφεί. Και που έχουν την αφέλεια να πιστεύουν οτι αν καταστραφεί, αυτοί θα σωθούν και θα πλουτίσουν ή ακόμη και οτι θα αγοράσουν τον πλανήτη με τις αποδόσεις των επενδύσεων τους. Γελοία πράγματα δηλαδή.

Η επένδυση σε χρυσό για παράδειγμα είναι μια απο τις επενδύσεις της καταστροφής.

Ο χρυσός είναι παραδοσιακά το καταφύγιο των φοβισμένων επενδυτών. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να αποτελέσει νόμισμα συναλλαγών στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες. Συνεπώς είναι απλώς ένα ψυχολογικό καταφύγιο το οποίο ουσιαστικά είναι άχρηστο πρακτικά.

Αυτοί που επενδύουν σε χρυσό υποθέτουν οτι αν τα νομίσματα χάσουν την αξία τους ώς μέσα συναλλαγής, θα μπορούν να αγοράσουν με το χρυσάφι τους τρόφιμα, σπίτια, χωράφια κλπ. Όμως αυτό δεν θα συμβεί. Όχι γιατί τα νομίσματα δεν θα καταρρεύσουν, αλλά διότι αν αυτό συμβεί θα αντικατασταθούν απο άλλα ισχυρά νομίσματα. Σε αυτή την περίπτωση η παγκόσμια οικονομία θα «αναδιαταχθεί» θα «αναδιοργανωθεί» και θα ξεκινήσει απο εκεί που σταμάτησε σε νέα βάση.  Αμέσως, η τιμή του χρυσού θα καταρρεύσει και αυτοί που τον αγόρασαν θα τον χαρίζουν στα παιδάκια στα βαφτίσια.

Η επένδυση σε άλλες αξίες όπως πχ η καλλιεργήσιμη γή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία απο την επένδυση σε χρυσό. Διότι πράγματι σε περίοδο μεγάλης κρίσης, τα αγροτικά προιόντα, τα τρόφιμα δηλαδή, μπορεί να είναι δυσεύρετα και πολύ ακριβά. Η γή λοιπόν έχει μεγάλη χρηστική αξία σε σχέση με τον χρυσό που δεν έχει καμία πέραν του οτι λάμπει και αρέσει στα κορίτσια και στους «καρεκλάδες».

Αντίστοιχη βέβαια με τον χρυσό πορεία θα έχουν και οι πολύτιμοι λίθοι και διάφορα άλλα πολύτιμα ή ημιπολύτιμα μέταλλα τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά αλλά φιλοδοξούν να γίνουν μέσα συναλλαγών.  Σε περίπτωση καταστροφής του κόσμου όσοι επιβιώσουν απο τους πολέμους που θα ισοπεδώσουν τα πάντα θα πρέπει για να ζήσουν, να τρώνε και να πίνουν – τουλάχιστον νερό. Συνεπώς αυτοί που θα ελέγχουν την αγροτική παραγωγή θα ανταλλάσουν τα τρόφιμα που θα παράγουν με άλλα προιόντα που θα χρειάζονται.

Τι θα χρειάζονται οι άνθρωποι σε περίπτωση παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής και κατά τη διάκρεια των πολέμων εκτός απο τρόφιμα;

Φάρμακα, ναρκωτικά και αλκοόλ για να αντέξουν την καταθλιψη και τον πόνο.

Καλύτερα λοιπόν κύριοι που περιμένετε οτι θα συμβούν τα χειρότερα και παρόλα αυτά εσείς επιθυμείτε να ενισχύσετε τη σχετική σας θέση, να επενδύσετε σε τέτοια είδη, τα οποία εξάλλου και σε καιρό ευημερίας χαίρουν μεγάλης εκτιμήσεως απο ορισμένους κύκλους και απολαμβάνουν υψηλή ζήτηση.  Και να μην ξεχάσουμε τη βενζίνη και το πετρέλαιο. Η έλλειψη καυσίμων θα είναι ενα επίσης βασικό χαρακτηριστικό την εποχή της καταστροφής. Και καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί ενώ του χρυσού ανεβαίνει, καλύτερα να φτιάξετε μια δεξαμενή και να αποθηκεύσετε βενζίνη και πετρέλαιο παρά να επενδύσετε σε χρυσό.

Για να συνοψίσουμε αυτό το – χιουμοριστικό υπο τις συνθήκες κομμάτι – οι επενδύσεις καταστροφής που συνιστά το reporter.gr είναι:

Καλλιεργήσιμη γή, αποθηκευμένο πόσιμο νερό, καύσιμα, κάβες απο μπουκάλια ουίσκι, βότκα, τσίπουρο, φάρμακα με μακροχρόνιες λήξεις και ναρκωτικά.

Εις υγείαν.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:22 - 07 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.