ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το παιχνίδι τώρα αρχίζει

09:45 - 10 Μαϊ 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Οι αποφάσεις της Ευρωπαικής Ένωσης σε συνεργασία με την παγκόσμια οικονομική κοινότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης μοιάζουν θαρραλέες, αλλά ενδέχεται να μην είναι επαρκείς. Αυτό θα το κρίνουν οι αγορές οι οποίες αντέδρασαν μεν αμυντικά ανεβάζοντας την ισοτιμία του ευρώ αλλά θα έχουν τώρα χρόνο να αξιολογήσουν εκ νέου της κατάσταση και να κινηθούν αναλόγως.

Το θετικό κομμάτι των αποφάσεων που ελήφθησαν χθές είναι οτι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα παρεμβαίενι στις αγορές αγοράζοντας ομόλογα. Αυτό σημαίνει οτι οι πωλήσεις των κερδοσκόπων θα αντιμετωπίζονται με αγορές απο την ΕΚΤ κατά συνέπεια μιλάμε για μια ευθεία παρέμβαση στις αγορές. Αυτό είναι μια στροφή 180 μοιρών της ΕΚΤ απο τις αρχικές της θέσεις, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει απο καιρό. Και πράγματι αυτή η στροφή δείχνει μεγάλη αποφασιστικότητα. Όμως όσον αφορά στη στάση των ευρωπαικών χωρών για την υποστήριξη των πιεζόμενων χωρών μελών της ΕΕ, η κατάσταση παραμένει θολή.

Το κεντρικό ερώτημα του δράματος παραμένει: Θα προχωρήσει η Ευρωπαική Ένωση σε οικονομική ενοποίηση ή απλώς θα μετατρέπει τα ομόλογα σε διακρατικά δάνεια;  Διότι αν περιοριστεί σε αυτό, είναι ευκαιρία για τους κερδοσκόπους να εισπράξουν σε καλές τιμές τα κέρδη τους απο τα ομόλογα και να εγκαταλείψουν στη συνέχεια το ευρώ. Ας δούμε μερικές πτυχές του θέματος:

Η Ευρώπη αποφάσισε να διαθέσει 720 δις ευρώ για να σώσει τις χώρες που κινδυνεύουν με πτώχευση. Τα 440 δις θα προέλθουν απο δάνεια μεταξύ των χωρών μελών, τα 60 δις απο τα αποθεματικά της Ευρωπαικής Επιτροπής και το ΔΝΤ θα βάλει άλλα 220 δις. Οι αγορές αντέδρασαν καταρχήν θετικά σε αυτές τις αποφάσεις, ανεβάζοντας το ευρώ κατά 2% έναντι του δολαρίου και κατά 3% έναντι του γεν. Θα παραμείνει όμως θετική η στάση τους τις επόμενες εβδομάδες, ή θα αποτελέσει η άνοδος του ευρώ ευκαιρία για ξεπούλημα του σε υψηλότερες ισοτιμίες;

Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πώς θα κινηθούν οι αγορές. Γνωρίζουμε όμως τα δεδομένα αυτής της «μάχης» μεταξύ ευρωζώνης και κερδοσκόπων. Απο τη μια η χρηματοδότηση των αδυνάτων χωρών είναι μια ένδειξη οτι οι χώρες μέλη σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Απο την άλλη δεν ελήφθει καμία πολιτική απόφαση που να δείχνει οτι η Ευρώπη προχωράει σε οικονομική ενοποίηση. Επίσης φάνηκε οτι δεν υπάρχει διάθεση χαλάρωσης της ασφυκτικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής αλλά αντίθετα υπάρχει τάση περισσότερου σφιξίματος.

Η βοήθεια με δανεικά μεταξύ των πτωχευμένων και των στριμωγμένων, δεν λύνει το πρόβλημα της Ευρωπαικής Ένωσης.

Καταρχήν τα δανεικά θα προέλθουν απο τις ίδιες τις χώρες που έχουν πρόβλημα. Διότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν πρόβλημα ελλειμμάτων και χρέους.

Δεύτερον για να υπάρξει τελικά αυτός ο μηχανισμός υποστήριξης θα πρέπει να εγκριθεί απο τα ευρωπαικά κοινοβούλια και αυτό παίρνει κάποιο χρόνο. Επανήλθαμε λοιπόν στο παράδειγμα του «πιστολιού» που είχαμε ξαναδεί πριν απο λίγους μήνες. Η Ευρώπη ανακοίνωσε οτι έχει ένα «πιστόλι». Την πρώτη ημέρα οι αγορές φοβήθηκαν. Όμως το πιστόλι είναι άδειο. Μετά θα πρέπει να το γεμίσει. Και μετά θα πρέπει να αποδείξει οτι έχει και αρκετές σφαίρες. Και τέλος θα πρέπει να αποδείξει οτι ξέρει να το χρησιμοποιεί. Συνεπώς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην επόμενη επίθεση των «λύκων» όπως χαρακτήρισαν οι ευρωπαίοι τις αγορές που πιέζουν το ευρώ. Πάντως την τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε το «πιστόλι» στράφηκε κατά αυτού που το κρατούσε, δηλαδή της Ελλάδας.

Τι θα κάνουν τώρα οι κερδοσκόποι; Θα μελετήσουν τα στοιχεία, θα μετρήσουν τα λεφτά που έχουν οι ίδιοι κόντρα στα 720 δις που λέει οτι θα διαθέσει η ΕΕ και στη συνέχεια θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και τις αντιδράσεις της ΕΕ. Αν βγάζουν κέρδη απο την επίθεση στο ευρώ και τα ευρωπαικά ομόλογα θα εντείνουν τις επιθέσεις τους. Αν χάνουν θα υποχωρήσουν. Ακόμη πάντως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα συμβεί.

Οι απόψεις διίστανται. Η πρώτη αντίδραση των κερδοσκόπων είναι αμυντική και έτσι διαπιστώνουμε μια ανατίμηση του ευρώ στις αγορές. Δεν είναι βέβαιον ακόμη οτι αυτή η τάση είναι διατηρήσιμη. Θα δούμε σκαμπανεβάσματα και εναλλαγές στην πορεία. Το παιχνίδι δεν τελείωσε με τις αποφάσεις της Ευρώπης, τώρα αρχίζει.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:57 - 10 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.