ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα μέσα στο καλοκαίρι

08:51 - 14 Ιουν 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Μπορεί τα πράγματα να μην πηγαίνουν τόσο καλά όσο ήλπιζε η κυβέρνηση, αλλά φαίνεται ότι η ανοχή των πιστωτών μας μεγάλωσε κάπως επειδή τουλάχιστον προσπαθούμε. Βέβαια τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί για την ελληνική οικονομία, παρ’ όλο που η ελληνική κυβέρνηση και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία είναι ασφαλής. Πάντως με την εξασφάλιση της δεύτερης δόσης του δανείου στήριξης από την τρόικα κερδίσαμε λίγο χρόνο ακόμη. Το ζήτημα είναι πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε.

Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, για την ακρίβεια τα μέτρα λιτότητας, η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αντοχής των μισθωτών και των συνταξιούχων. Έχει επίσης φορολογήσει υπέρ το δέον την περιουσία και τις επιχειρήσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εκτός από το να αποφασίσει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την ανοχή των πολιτών, πράγμα που δεν θα ήταν φρόνιμο.

Τώρα πρέπει να προχωρήσει σε διοικητικές αλλαγές- όπως αυτή που συναποφάσισαν οι υπουργοί κκ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου για την καταμέτρηση των δημοσίων υπαλλήλων και τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμής. Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και συνιστά μια αρχή συμμαζέματος του χάους τού Δημοσίου· αλλά φυσικά δεν αρκεί. Πρέπει αμέσως να ενωθούν ηλεκτρονικά οι δημόσιες υπηρεσίες για να μπορούν να ελεγχθούν οι δαπάνες του Δημοσίου που είναι ανεξέλεγκτες και να καθιερωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία θα μειώσει τη σπατάλη- την κλοπή, ουσιαστικά- των ασφαλιστικών ταμείων.

Πολλά άλλα διοικητικά μέτρα για την εξυγίανση του Δημοσίου πρέπει να ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι, αν θέλουμε να συγκρατήσουμε κάπως το Δημόσιο, χωρίς να απολυθούν δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, πράγμα το οποίο θα καταστεί αναπόφευκτο αν δεν αποδώσουν τα μέτρα το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τέλος, μένει να δούμε αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να λάβει αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει και τα οποία θα είναι άχρηστα αν δεν είναι σαφή. Σαφή μέτρα θα λάβει αν πρώτα ξεκαθαρίσει πού πρέπει να πάει η χώρα, δηλαδή να επιλέξει τους κλάδους εκείνους στους οποίους έχουμε δυνατότητα ανταγωνισμού. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο ότι ο τουρισμός είναι η μεγάλη λοκομοτίβα για την ανάπτυξη αυτής της χώρας εφόσον γίνει οργανωμένα και σε σοβαρή βάση, ότι η τυποποίηση και το marketing αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, ότι οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν πολύ την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής μας και ότι ο τομέας των υπηρεσιών μπορεί να φέρει χρήμα και να απασχολήσει πολλούς εργαζομένους. Τα αναπτυξιακά μέτρα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, να στηρίζονται στα φορολογικά κίνητρα και όχι στις επιδοτήσεις εξάλλου χρήμα για αυτές δεν υπάρχει-, να εμποδίζουν την εξάπλωση της ύφεσης και να εκσυγχρονίζουν την οικονομία.

Όλα αυτά πρέπει να συντελεσθούν μέσα στο καλοκαίρι ώστε να αποδώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Η εντύπωση ότι με τα μπάνια του λαού τα προβλήματα θα ξεχαστούν και ότι έως τον Σεπτέμβριο κάτι μαγικό θα έχει συμβεί για να σωθούμε είναι απλώς ψευδαίσθηση. Χρόνος δεν υπάρχει, τα προβλήματα είναι εδώ και θα μεγαλώνουν όσο η κυβέρνηση καθυστερεί. Το φθινόπωρο θα είναι θερμό και ο χειμώνας καυτός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.