ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

25 σελίδες φορολογικό νόμο ζητάει η τρόικα – κάνει πως δεν ακούει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

08:56 - 03 Μαρ 2011
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η σημαντικότερη παρέμβαση της τρόικας πέρασε «ντούκου». Είπαν οι άνθρωποι: Φτιάξτε ένα φορολογικό νόμο 25 σελίδων αντί 2.500 που έχετε σήμερα και θα καθαρίσετε με τη φοροδιαφυγή και τα φορολογικά προβλήματα.

Εμείς φυσικά τους αγνοήσαμε και συνεχίζουμε (ο υπουργός Οικονομικών δηλαδή) να αλλάζουμε φορολογικό νόμο κάθε τρείς μήνες, και να ψηφίζουμε τροπολογίες επι τροπολογιών και διευκρινιστικές εγκυκλίους που διευκρινίζουν τις προηγούμενες διευκρινιστικές εγκυκλίους. Ούτε οι ίδιοι οι εφοριακοί γνωρίζουν τους φορολογικούς νόμους και ρωτάνε ο ένας τον άλλον μέσα στις εφορίες. Ούτε οι φοροτεχνικοί δεν μπορούν πλέον να συμπληρώσουν με βεβαιότητα μια απλή φορολογική δήλωση, ενώ οι τελείως πελαγωμένοι φορολογούμενοι τρέμουν τι θα τους ξημερώσει αύριο.

Οι τροικανοί, μπορεί να κάνουν πολλά λάθη ή να έχουν «κακή πρόθεση» προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργοδοτών τους – δηλαδή των πιστωτών μας – αλλά τρελοί δεν είναι. Βλέπουν μερικά πράγματα και τα λένε:

“Χρειάζεστε μια ριζική αναθεώρηση του φορολογικού σας συστήματος, αφού το σημερινό κατανέμει τα βάρη του με τον πιο άνισο τρόπο. Πληρώνουν κυρίως όσοι συνεισφέρουν παραγωγικά και συστηματικά στην εθνική οικονομία, πληρώνουν οι αδύναμοι και δεν πληρώνουν εκείνοι που διατηρούν προνόμια και ειδικές σχέσεις με την κρατική γραφειοκρατία. Μια καλή φορολογική νομοθεσία χρειάζεται 25 σελίδες και έχετε 2.500 σελίδες” είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν.

Όμως η κυβέρνηση τον αγνόησε. Ο κ. Παπακωνσταντίνου – ο οποίος ομολογουμένως εργάζεται νυχθημερόν στο υπουργείο του – βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμάζευτα, αντί να πετάξει στα σκουπίδια ολόκληρο τον φορλογικό νόμο και να ξαναγράψει έναν καινούργιο. Στο κάτω κάτω, τι του ζήτησαν; Εικοσιπέντε σελίδες όλες κι όλες. Ένας άνθρωπος με διαδακτορικό όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε μια εβδομάδα το πολύ τις έχει έτοιμες. Και αν δυσκολεύεται ας πάρει το γερμανικό ή τον γαλλικό ή κάποιον άλλο τέλος πάντων ( που να είναι περί τις 25 σελίδες) και ας τον αντιγράψει. Να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που οδηγεί στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Και δεν μπορεί διότι σύσσωμη η ιεραρχία του υπουργείου Oικονομικών θα πέσει να τον φάει ζωντανό. Μπορεί και να τον πυροβολήσουν ακόμη αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Γιατί; Απλούστατα διότι το χαοτικό φορολογικό σύστημα είναι που προσφέρει στις διεφθαρμένες δημόσιες υπηρεσίες το απαραίτητο ¨λάδι” για να κινηθούν. Ποιός χρειάζεται τους εφοριακούς και τους φοροτεχνικούς, αν ο φορλογικός νόμος είναι 25 σελίδες; Ποιός τους χρειάζεται αν η θεία μου η Μαριγώ στην Άνω Μουσουνίτσα καταλαβαίνει τι λέει ο νόμος; Και αφού κανείς δεν θα τους χρειάζεται, κανείς δεν θα τους λαδώνει. Και αυτό φυσικά, η Δημόσια Διοίκηση δεν το θέλει διότι θα χάσει την ισχύ της και το μαύρο χρήμα.

Υπο αυτές τις συνθήκες, ακόμη και ο κ. Παπακωνσταντίνου που επιμελώς και ευλαβικά εφαρμόζει τις οδηγίες της τρόικας, έκανε πως δεν άκουσε την παρa;iνεση των τροικανών. Την επαναλαμβάνουμε: “φτιάξτε εναν φορολογικό νόμο 25 σελίδων αντί 2.500 που έχετε σήμερα”.

Απο όλα όσα έχετε ακούσει και έχετε προσυπογράψει κύριε Παπακωνσταντίνου, το σημαντικότερο είναι αυτό, που όμως κάνατε πως δεν ακούσατε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.