ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη ευκαιρία απο τις αποφάσεις των ευρωπαίων. Ώρα για ανασχηματισμό ή εκλογές

10:31 - 12 Μαρ 2011
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προκαλούν ασφαλώς μια μεγάλη ανακούφιση στην Ελλάδα και δικαιώνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Η κυβέρνηση πέτυχε περισσότερα απο όσα ήλπιζε. Πέτυχε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις σε 7 χρόνια αντί για 3, πέτυχε την μείωση του επιτοκίου κατά 1% και ¨πέτυχε¨ - σε συνεργασία με όλους τους άλλους - την αύξηση των κεφαλαίων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στα 500 δις ευρώ απο 250 που ήταν. Κατάφερε επίσης να αποφύγει τη συνταγματική δέσμευση για το φρένο στο χρέος .

(Εδώ θέλω να επισημάνω οτι το Reporter, ΠΡΩΤΟ και ΜΟΝΟ απο όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, είχε την πληροφόρηση και το θάρρος να τη δημοσιεύσει, οτι η  Γερμανία δέχτηκε  να βάλει νερό στο κρασί της μετά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού οικονομικών κ. Τ. Γκάιτνερ με τίτλο «Η Μέρκελ πήρε το μήνυμα του Ομπάμα - δεν θα πτωχεύσει ευρωπαική χώρα», όταν τα άλλα ΜΜΕ  δημοσίευαν ανώνυμες επιστολές που έσπερναν πανικό στους καταθέτες λέγοντας οτι έχει συμφωνηθεί η πτώχευση για την άλλη Παρασκευή)

Απο την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε οτι θα πουλήσει περιουσία αξίας 50 δις ευρώ και οτι θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Και οι δυο αυτές δεσμεύσεις, αν υλοποιηθούν και επιτύχουν, δεν μπορούν να θεωρηθούν «ήττες» αλλά μάλλον όφελος θα έχουν για τη χώρα.

Η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, αφού έχουμε εξασφαλίσει πρώτον και σημαντικότερο οτι δεν θα πτωχεύσουμε. Έχει γίνει επίσης αντιληπτό οτι χωρίς έστω και έναν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, η οικονομία μας δεν μπορεί να βγεί απο την κρίση, για τον λόγο αυτό οι ευρωπαίοι δέχθηκαν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους μας και την μείωση του επιτοκίου μας. Απο αυτά τα δυο απελευθερώνονται πόροι 6 δις ευρώ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια για να πυροδοτήσουν κάποιον αναπτυξιακό ρυθμό – αν και είναι μεγάλο αυτό το ΑΝ, οι πολιτικοί χαράξουν μια σωστή αναπτυξιακή πολιτική, πράγμα που όχι μόνο δεν είναι βέβαιον, αλλά μάλλον είναι απίθανο.

Επιπλέον, ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του Μηχανισμού Στήριξης σε 500 δις ευρώ και κυρίως η παροχή σε αυτόν της δυαντότητας να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών, εξασφαλίζει οτι η Ελλάδα θα έχει την απαιτούμενη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται να παρακαλάει τις αγορές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν της έχουν «ανοίξει την πόρτα».

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και θα προκαλέσουν ενα κλίμα ευφορίας στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις, το οποίο ενδεχομένως μεταδοθεί και στους πολίτες. Και πρέπει να μεταδοθεί διότι πρόκειται για σημαντική βελτίωση των συνθηκών. Το σημαντικότερο όλων είναι οτι δεν πάρχει πλέον κανένας λόγος για φυγή των ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό αφού η πτώχευση απεφεύχθει. Και αυτό επίσης διευκολύνει τις χρηματοδοτήσεις απο το τραπεζικό σύστημα.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής προσφέρει μια πολύ σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα. Μια ευκαιρία που πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί. Καταρχήν μπορεί να σχεδιάσει μια σωστή αναπτυξιακή πολιτική ώστε να κινηθεί το χρήμα και να χρηματοδοτηθούν κάποιες επενδύσεις. Η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης. Κια το δεύτερο θα πρέπει να είναι η αλλαγή του φορολογικού νόμου ώστε να περιορισθεί σε έκταση (25 σελίδες φορολογικό νόμο πρότεινε η τρόικα) και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και ο ΦΠΑ.

Απο εκεί και πέρα, ο περιορισμός του μεγέθους του δημοσίου τομέα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχισθεί, η μείωση της γραφειοκρατίας είναι ακρογωνιαίος λίθος για την εξυγίανση της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, η διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτικών πρέπει οπωσδήποτε να αποκαλυφθεί και να τιμωρηθεί.

Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει άμεσα να γίνει ανασχηματισμός ή ακόμη και εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να αλλάξει κάποιους υπουργούς και να βάλει άλλους με αναπτυξιακή λογική, για να πετύχει τους στόχους του. Και καθώς υπάρχει πλέον ενα σχετικά αισιόδοξο κλίμα καλό θα ήταν να πάρει την λαική εντολή ώστε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που μέχρι σήμερα δεν τολμούσε ή δεν μπορούσε να κάνει. Ίσως αν γίνουν εκλογές τώρα, να αποφευχθεί μια μεγάλη πολιτική κρίση και να σταθεροποιηθούμε πολιτικά ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια με πιθανότητες επιτυχίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το κλίμα αλλάζει και έχουμε ξανά μια ευκαιρία, ενώ μέχρι χθές η χώρα κατευθυνόταν στον γκρεμό, δεμένη πισθάγκωνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 12 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.