ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ομερτά των παρανόμων

10:31 - 28 Ιουλ 2011
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ακόμη και η πιο αισιόδοξη προσέγγιση στην οικονομία δεν μπορεί να έχει βάση σε ενα μη ευνομούμενο κράτος. Δεν μπορεί να μιλάμε για επενδύσεις για ανάπτυξη και για ευημερία, όταν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα φέτος με την απεργία των ταξιτζήδων, λίγους μήνες νωρίτερα με τις καταλήψεις των λιμανιών, το κλείσιμο των μουσείων, τις ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, τις διακοπές ρεύματος και με πολλές άλλες μικρότερης έκτασης «διαμαρτυρίες» που όμως όλες επηρέασαν τη λειτουργία της οικονομίας, πολλές δημιούργησαν μεγάλες ζημιές και μερικές κυριολεκτικά την διέκοψαν.

Προκειμένου να θεωρήσουμε οτι έχουμε οποιοδήποτε μέλλον, αυτό που πρέπει πρώτα να κερδίσουμε είναι η εφαρμογή των νόμων. Είναι χιλιοειπωμένο οτι στην Ελλάδα ένας νόμος χρειάζεται: Ο νόμος που θα λέει οτι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Η αλήθεια είναι οτι όλοι μας έχουμε μια περίεργη αντίληψη περί νόμου. Για παράδειγμα, το να περνάς με κόκκινο φανάρι στις πέντε τα ξημερώματα και αφού κοίταξες δεξιά και αριστερά και δεν ερχόταν κανείς, φαίνεται στην Ελλάδα λογικό. Και είναι. Όμως είναι παράνομο. Ο Έλληνας το κάνει χωρίς σκέψη. Άλλοι λαοί το σκέφτονται και άλλοι δεν το κάνουν ποτέ. Δεν θεωρώ οτι πρόκειται περί σοβαρού παραπτώματος, απλώς επισημαίνω την διαφορετική αντίληψη μας (και εμου ) περί νόμων. Απο αυτό όμως το μικρό παράπτωμα μέχρι το να προκαλείς επίτηδες καταστροφή στην περιουσία του άλλου, ή να του στερείς το δικαίωμα στην εργασία του ή να προκαλείς εσκεμμένα οικονομική καταστροφή στη χώρα, υπάρχει τεράστια απόσταση. Εν προκειμένω, οι ταξιτζήδες έχουν δικαίωμα να κάνουν απεργία όσες μέρες, μήνες ή και χρόνια θέλουν. Δεν έχουν όμως δικαίωμα να κλείνουν τα λιμάνια, τους δρόμους, τα αεροδρόμια, ούτε να ανοίγουν τις μπάρες των διοδίων.

Φυσικά, το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι. Ούτε οι βουλευτές και οι υπουργοί έχουν δικαίωμα να παραβιάζουν τους νόμους – και το κάνουν πολλοί απο αυτούς χωρίς να φοβούνται τις κυρώσεις - διότι υπάρχει η ομερτά των πολιτικών. και επειδή οι κορυφές μένουν ατιμώρητες και κάνουν ότι θέλουν, όλοι οι άλλοι θεωρούν - και δικαίως - οτι έχουν δικαίωμα στην ατιμωρησία.

Με αυτή την ομερτά μεταξύ παρανόμων, λειτουργεί όλη η χώρα. Οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι μας.  Ή μάλλον με αυτή την ομερτά τελικά, δεν λειτουργεί η χώρα μας.

Την κύρια ευθύνη βεβαίως για την επικράτηση της παρανομίας την έχουν οι άνθρωποι του νόμου, δηλαδή δικαστές, εισαγγελείς  και αστυνόμοι. Οι οποίοι είτε δεν μπορούν να εφαρμόσουν τους νόμους είτε δεν θέλουν. Απο αυτούς όμως πρέπει να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση και να εφαρμόζονται οι νόμοι. Διότι χωρίς έννομη τάξη, ούτε δημοκρατία, ούτε κράτος υπάρχει.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 28 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.