ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κάνουλα

09:43 - 07 Μαϊ 2012
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Οι συσχετισμοί μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων απο εδώ και πέρα και το πώς θα καταφέρουν να κυβερνήσουν τη χώρα, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Όμως υπάρχει και ένα ακόμη που επηρεάζει την καθημερινότητα μας πιο άμεσα: Το τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι με τις δόσεις μας όσο εμείς συζητάμε πολιτικά.

 

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις απο το ΔΝΤ ήταν σκληρές. Αξιωματούχοι διέρρευσαν οτι η τρόικα δεν πρόκειται να έρθει για διαπραγματεύσεις αν δεν υπάρξει κυβέρνηση για να διαπραγματευθούν. Διέρρευσαν επίσης οτι χρήματα δεν θα πάρουμε αν πρώτα δεν πάρουμε τα διορθωτικά μέτρα του Ιουνίου.

Αν οι ευρωπαίοι ηγέτες ακολουθήσουν αυτή την γραμμή, αν κλείσουν την κάνουλα χρηματοδότησης και δεν «χαλαρώσουν», πολύ σύντομα θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα μετρητών.

Το πιθανότερο είναι οτι οι ευρωπαίοι θα καλύψουν τις ανάγκες μας σε χρημα για να πληρώσουμε τους τόκους του χρέους, διότι αν δεν το κάνουν κλυδωνίζεται πλέον η αξιοπιστία του Ευρώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι θα μας δώσουν χρήματα για να πληρώσουμε τις εγχώριες υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου. Ενδέχεται λοιπόν σε ενα δυο τρείς μήνες, το δημόσιο να μην έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους, συντάξεις στους συνταξιούχους και κανέναν προμηθευτή του.

Εαν δεν σχηματισθεί κυβένρηση που να μπορεί να συνομιλήσει με τους εταίρους και να τους πείσει, το χρήμα μάλλον θα στερέψει.

Η χώρα θα περάσει απο μεγάλη κρίση ρευστότητας και οι πολίτες θα υποφέρουν.

Υπάρχει βέβαια και το άλλο ενδεχόμενο: Να χαλαρώσει η Ευρώπη, να συνεχίσει να μας δίνει χρήματα για να καλύψουμε κάποιες βασικές ανάγκες μας και να πιέζει για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς να μας «βγάλει απο το σωληνάκι» της χρηματοδότησης. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα αποφύγουμε την κρίση ρευστότητας αλλά δεν θα πνιγούμε κιόλας.

Είναι λοιπόν ένα παιχνίδι με τον χρόνο και τα νεύρα μας που θα ζήσουμε τώρα και θα μετρηθούν και οι αντοχές της Ευρώπης και οι δικές μας, με άγνωστο αποτέλεσμα.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και όπως και να το κάνουμε το μπαλάκι θα πηγαινοέρχεται μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών με αστραπιαία ταχύτητα, μέχρις ότου κάποιος να λυγίσει. Το κακό είναι οτι ακόμη και αν εμείς «κερδίσουμε», ο «αντίπαλος» που λέγεται Ευρώπη δεν έχει τίποτα να χάσει. Ενώ εμείς ... 

Εαν τα ηττημένα μεγάλα κόμματα δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν με τον Τσίπρα - πράγμα δύσκολο- και με τον Κουβέλη για να φτιάξουν κυβέρνηση, αν δεν υπάρξει εθνική συμφωνία σχετικά με τον στόχο παραμονής στο Ευρώ και τα όρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, το ατύχημα της εξόδου της χώρας απο την ευρωζώνη, θα συμβεί τάχιστα. όσον αφορά στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις σύντομα θα φτάσουμε στον ...Καραμανλή.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:57 - 07 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.