ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια πολύ κακή ιδέα

08:01 - 08 Μαϊ 2012
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Δεν ξέρω πως θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και την προκήρυξη νέων, αλλά η διακοπή της χρηματοδότησης απο την τρόικα θα ήταν μια πολύ κακή ιδέα. Όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.

 

Αν η Ευρώπη και το ΔΝΤ αποφασίσουν να διακόψουν προσωρινά τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, το ελληνικό δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις του δημοσίου μέσα στο καλοκαίρι. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν και το τραπεζικό σύστημα θα στερέψει απο μετρητά. Θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε πολύ βασικά είδη, όπως τα φάρμακα (ήδη λείπουν πολλά), τα καύσιμα και ορισμένα τρόφιμα.

Πολλοί Έλληνες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης και η κοινωνία η οποία ήδη βράζει, θα εκραγεί.

 

Μια τέτοια εξέλιξη σε ευρωπαική χώρα δεν μπορεί να αφήσει αλώβητη την Ευρωπαική Ένωση. Η κρίση θα επεκταθεί σε άλλες ευρωπαικές χώρες και η αναγκαστική πλέον πτώχευση του ελληνικού κράτους θα προκαλέσει τριγμούς στο ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα και στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την ελληνική πτώχευση και τις ζημιές που θα προκαλέσει, η ΕΚΤ θα πρέπει να τυπώσει πολύ χρήμα για να στηρίξει τις ευρωπαικές τράπεζες και το ευρώ θα υποχωρήσει. Το κυριότερο όμως είναι οτι θα αποδειχθεί αδύναμη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση ακόμη και της μικρότερης χώρας της. Η επανάληψη του φαινομένου σε Ιταλία και Ισπανία θα πυροδοτήσουν μια μή αντιμετωπίσιμη κρίση στην Ευρώπη.

 

Η διακοπή λοιπόν της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας είναι οτι χειρότερο μπορεί να κάνουν οι Ευρωπαίοι.

 

Απο ηθικής πλευράς δε, οι Έλληνες (όπως και κάθε λαός) έχουμε κάθε δικαίωμα να εκλέξουμε την κυβέρνηση που θέλουμε ή και να αργήσουμε να εκλέξουμε κυβέρνηση, πηγαίνοντας σε διαδοχικές εκλογές. Το γεγονός οτι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην εντατική και χρηματοδοτείται απο την Ευρώπη δεν μας στερεί αυτό το δικαίωμα.

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει υπομονή με την Ελλάδα. Χωρίς να εγκαταλείψει τον στόχο της που είναι η μείωση των ελληνικών ελλειμμάτων ή ακόμη και η δημιουργία πλεονασμάτων, πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός οτι η μανιασμένη πίεση που άσκησε στην ελληνική οικονομία η τρόικα, η απαίτηση της να γίνουν πάρα πολλά μέσα σε eλάχιστο χρόνο, οδήγησε την Ελλάδα και στην ύφεση και στην φτώχεια και στην εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και στο πολιτικό αδιέξοδο.

 

Και η αλήθεια είναι οτι τα δυο μεγάλα κόμματα που δεν κατάφεραν να διαπραγματευτούν πιο αποτελεσματικά και να απλώσουν τις μεταρρυθμίσεις σε μια πενταετία τουλάχιστον, αυτό ακριβώς πληρώνουν σήμερα. Διότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε εναντίον της Ευρωπαικής Ένωσης. Ψήφισε εναντίον του μνημονίου και της ύφεσης.

Η σωστή απόφαση απο πλευράς Ευρωπαικής Ένωσης είναι, η ίδια να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μνημονίου αλλά και το περιεχόμενο του σε πολλά σημεία, πρίν η ελληνική κρίση μετατραπεί σε αδιέξοδο για όλους. 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:05 - 08 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.