ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαναδιαπραγμάτευση

09:05 - 09 Μαϊ 2012
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ανεξαρτήτως του ποιά θα είναι η κυβέρνηση και πότε θα σχηματισθεί, η πρώτη και σημαντικότερη δουλειά που θα έχει να κάνει είναι να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο.

Αυτή την δουλειά της ανέθεσε ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές και αυτό δεν θα αλλάξει ακόμη και αν γίνουν νέες εκλογές και φέρουν άλλο αποτέλεσμα.

Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου θα πρέπει να γίνει δεκτή απο τους ευρωπαίους εταίρους μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, αν θέλουν πράγματι να παραμείνει η Ελλάδα στο Ευρώ χωρίς να διαλυθεί και χωρίς να κυλήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Το μήνυμα που έστειλε ο λαός με τις εκλογές δεν απευθύνεται μόνο στους Έλληνες πολιτικούς, αλλά και στους Ευρωπαίους. Τους λέει ξεκάθαρα οτι το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει, δεν είναι ανεκτό, η ύφεση και η ανεργία πρέπει να σταματήσουν και τους προειδοποιεί οτι είμαστε πολύ κοντά στο να αποφασίσουμε μονομερώς την διακοπή του μνημονίου. Τους λέει επίσης ξεκάθαρα οτι δεν αποκλείεται να βγούμε οικιοθελώς ή και βιαίως απο το Ευρώ αν δεν αλλάξουν οι όροι παραμονής μας.

Και φυσικά η Μέρκελ και ο Όλι Ρεν αυτό το μήνυμα το πήραν και το αξιολογούν.

Το ίδιο φυσικά – και πολλά άλλα- λέει ο λαός και στα ελληνικά κόμματα.

Όπως φαίνεται απο τις δηλώσεις τους μετά τις εκλογές, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος που υπέγραψαν το μνημόνιο, γνωρίζουν σήμερα οτι η συνέχιση της εφαρμογής του δεν είναι εφικτή όσες ψήφους εμπιστοσύνης και αν πάρουν για να συγκυβερνήσουν (αν πάρουν).

Το σύνολο των κομμάτων που θα περάσουν την πόρτα της Βουλής έχουν συνειδητοποιήσει οτι πρέπει να επαναδιαπραγματευούν και έχουν και την εντολή να το κάνουν.

Το ερώτημα είναι αν η επαναδιαπραγμάτευση είναι εφικτή και σε ποιά κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί.

Αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα είναι οτι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βενιζέλου, επιδιώκουμε και μπορούμε να πετύχουμε μια παράταση του χρόνου εφαρμογής κατά ένα χρόνο. Αν την πετύχουμε, τα σκληρά μέτρα του Ιουνίου για την περικοπή δαπανών ύψους 11 δις ευρώ δεν θα χρειαστεί να ληφθούν. Ίσως όμως η παράταση ενός χρόνου, δεν φτάνει. Ίσως να πρέπει να επιδιώξουμε παράταση δυο ή και τριών ετών και ταυτόχρονα νέα χρηματοδότηση για αναπτυξιακή πολιτική.

Όλα είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή και θα παραμείνουν στον αέρα μέχρις ότου υπάρξει κυβέρνηση.

Το βέβαιον είναι οτι το μνημόνιο θα τεθεί στο τραπέζι των διαπαραγματεύσεων, τα μέτρα και η οριζόντια λογική τους θα αλλάξουν και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει άλλη πολιτική.

Αυτο και εφικτό είναι και πρέπει άμεσα να γίνει.  

Τελευταία τροποποίηση στις 09:07 - 09 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.