ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“The Obama factor” και η δόση των 31 δις ευρώ

01:52 - 01 Οκτ 2012
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Reporter.gr, την δόση των 31 δις ευρώ δεν πρέπει να περιμένουμε οτι θα την εισπράξουμε πριν τις αμερικανικές εκλογές.

 

Δυστυχώς, οι διεθνείς εξελίξεις οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα καθώς το ΔΝΤ δεν συμφωνεί να εκταμιεύσει το μερίδιο του της δόσης πριν εκλεγεί η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και παρόλο που τα στελέχη του ΔΝΤ είναι θετικά προς την Ελλάδα και εισηγούνται την εκταμίευση, η ηγεσία του ΔΝΤ δεν «καίγεται» να μας εκταμιεύσει την πολυαναμενόμενη δόση.

Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, η τρόικα έχει μεν μερικές αντιρρήσεις ακόμη σχετικά με τα επιμέρους μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά τελικά η εισήγηση της δεν είναι αρνητική. Θεωρεί οτι τα μέτρα καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των πιστωτών και οτι πράγματι παίρνουμε μέτρα εξυγίανσης, αλλά το πρόβλημα δεν είναι πλέον η ταχύτητα των δικών μας αποφάσεων.

Το πρόβλημα είναι αυτό που μεταξύ τους ονομάζουν «The Obama Factor» και το οποίο αφορά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εταίρος του ΔΝΤ και ενόψει των αμερικανικών εκλογών, παρόλο που η εκλογή Ομπάμα θεωρείται σχεδόν βεβαία, παρόλο που η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει το ΔΝΤ να συμφωνήσει στην εκταμίευση της δόσης, η ηγεσία του ΔΝΤ περιμένει τυπικώς την εκλογή της νέας κυβέρνησης για να πάρει τις αποφάσεις της.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής αναμονής, το ΔΝΤ «στέλνει την μπάλα στην εξέδρα» όπως μας εξηγεί κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της ελληνικής κυβέρνησης και αναβάλει την εκταμίευση της δόσης. Δεν χαιρόμαστε και ιδιαίτερα να υπενθυμίσουμε οτι το Reporter.gr είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τους αναγνώστες του για το ενδεχόμενο αυτής της καθυστέρησης εξαιτίας των αμερικανικών εκλογών. 

Αυτό επι της ουσίας δεν δημιουργεί άμεσο πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση η οποία αντέχει ακόμη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για να καλύψει μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου. Όμως επιβαρρύνει το κλίμα στην εγχώρια αγορά η οποία είχε προεξοφλήσει την εκταμίευση της δόσης.

Κατά πάσα πιθανότητα η έκθεση της τρόικας θα είνει θετική, οι ανακοινώσεις του  Eurogroup θα είναι επίσης ευνοικές για την Ελλάδα, αλλά οι τελικές αποφάσεις και η εκταμίευση της δόσης θα αναβληθούν για μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Και αυτό είναι αρκετά λογικό απο την πλευρά του ΔΝΤ το οποίο πρέπει και τυπικά να περιμένει την σχετική εντολή απο την νέα αμερικανική ηγεσία για να προχωρήσει σε χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Τη στιγμή αυτή η επανεκλογή Ομπάμα θεωρείται σχεδόν βεβαία καθώς ο αμερικανός Πρόεδρος προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά 5% έναντι των Ρεπουμπλικάνων. Όμως η διαφορά του 5% είναι σημαντικά μικρότερη της προηγούμενης δημοσκόπησης που έδινε προβάδισμα 12% στον Ομπάμα. Και επειδή στις εκλογές κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί και ειδικά στις αμερικανικές εκλογές που όλα παίζονται μέχρι τελευταίας στιγμής, πρέπει και εμείς να κρατάμε «μικρό καλάθι» για τις εξελίξεις.

Το πιθανότερο είναι οτι η προσπάθεια της Ελλάδας θα αξιολογηθεί στο τέλος θετικά, οτι η δόση θα εγκριθεί πριν τις αμερικανικές εκλογές απο το Eurogroup, αλλά το ΔΝΤ θα αποφασίσει μετά τις αμερικανικές εκλογές και τότε θα εκταμιευθεί η δόση των 31 δις ευρώ.

Όλα λοιπόν βρίσκονται στην αναμονή για λίγες εβδομάδες ακόμη και ενδεχομένως το κλίμα στην εγχώρια αγορά να παρουσιάσει σημαντικές διακυμάνσεις τις επόμενες πέντε εβδομάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:08 - 01 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.