ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tsipromania: Κομφούζιο ή σκοπιμότητες;

06:27 - 06 Φεβ 2013
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Μου φάνηκε πολύ περίεργο το άρθρο που έγραψαν οι New York Times για τον Αλέξη Τσίπρα και στο οποίο λένε οτι χρειάζεται η Ελλάδα έναν πολιτικό που θα πεί την αλήθεια στους Έλληνες.

 Και ώς αλήθεια εννοούν οτι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει μόνο να παίρνει χωρίς να προσπαθεί και οτι δεν μπορεί να στηρίζεται στις επιχειρηματικές δομές του παρελθόντος. Συμφωνώ απόλυτα με τις αλήθειες αυτές, δεν βλέπω όμως που κολλάει ο Τσίπρας σε αυτές. Δεν βλέπω επίσης τον λόγο για τον οποίο στο ίδιο άρθρο γράφουν οι ΝΥΤ οτι ο Τσίπρας θα μπλοφάρει με την Ευρωπαική Ένωση προκειμένου να φοβίσει τους Ευρωπαίους για να χαλαρώσουν την λιτότητα που έχουν επιβάλει στη χώρα, ούτε γιατί πιο κάτω γράφει οτι οι Ευρωπαίοι ξέρουν οτι θα μπλοφάρει και τελικώς ο Τσίπρας θα αποτύχει επειδη οι Ευρωπαίοι δεν θα "τσιμπήσουν" στη μπλόφα του. Ακατανόητο, και γι αυτό σχετικά ύποπτης σκοπιμότητας άρθρο.

Η εικόνα που έχουμε δώ για τον Τσίπρα, δεν είναι οτι πρόκειται περί ενός πολιτικού που λέει την αλήθεια στον λαό. Αντίθετα μάλιστα, αποκρύπτει επιμελέστατα την αλήθεια, έχει συσπειρώσει γύρω του όλους τους παλαιολιθικά σκεπτόμενους δημοσίους υπαλλήλους, τους χειρότερους υποστηρικτές του παλιού ΠΑΣΟΚ, ψιθυρίζει στο αυτί των απελπισμένων οτι "λεφτά υπάρχουν", ακροβατεί μεταξύ της παραμονής μας στην Ευρωπαική Ένωση αλλά με τους δικούς μας όρους!!!, έχει περιτυλίξει όλο αυτό το ακατανόητο ιδεολογικό - πολιτικό συνονθύλευμα με ένα πολύ ουτοπικό χαρτί περιτυλίγματος περί μιας αλλαγής πολιτικής της Ευρωπαικής Ένωσης, και έχει μεταφέρει το απόλυτο μπέρδεμα στο οποίο ο ίδιος και το κόμμα του βρίσκονται, σε ολόκληρη την κοινωνία. Η εικόνα επίσης είναι οτι μάλλον έχει αρχίσει η φθίνουσα πορεία απο το  ψηλό ποσοστό του στις εκλογές και έχει χάσει το τέμπο προσπαθώντας να μιλήσει ταυτόχρονα σε πολλές γλώσσες, στους κεντρώους, στους σοσιαλιστές, στους αγανακτισμένους, στους εξτρεμιστές της αριστεράς, στους ΣΥΝασπιστές, στους παλιούς ΠΑΣΟΚους, στη Μαντάμ Μέρκελ και στον Χερ Σόιμπλε, στα αμερικανάκια και στις Συνιστώσες.

Ίσως όλο αυτό το μπέρδεμα, το κομφούζιο που επικρατεί στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και στο μυαλό του Τσίπρα ο οποίος έχει χαθεί προ πολλού στη μετάφραση, να μπέρδεψε και τον αμερικανό δημοσιογράφο που έγραψε για αυτόν στους ΝΥΤ. Πράγμα πιθανόν μεν, αλλά μάλλον κάτι άλλο κρύβεται απο πίσω. Ίσως η προσπάθεια κάποιων πολύ πλούσιων και εγωκεντρικών Ελλήνων (ή και Ελληνίδων) που τον προωθούν στις ΗΠΑ ώς τον μελλοντικό Πρωθυπουργό, πράγμα που πολύ θα ήθελαν να γίνει αφού ούτως ή άλλως τα συμφέροντα τους ουδόλως συνδέονται με το όφελος της χώρας ή του λαού μας, αλλά μόνο με την δική τους τσέπη που είναι πολύ γεμάτη και ασφαλής εκτός ελληνικών συνόρων.

Ακούγεται τραβηγμένο, αλλά πολύ φοβάμαι οτι ο ίδιος ο Τσίπρας δεν έχει αντιληφθεί που έχει μπλέξει, τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί άθελα του, τι συμφέροντα κρύβονται πίσω απο την χρηματοδότηση του και σε τι  ατραπούς τον οδηγούν οι πλούσιοι "ιδεολόγοι" φίλοι του.

Επειδή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση εκφράζει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας παρόλο που δεν έχει ξεκάθαρη ταυτότητα ούτε ιδεολογική ούτε πολιτική, αλλά εκ των πραγμάτων ενδέχεται να κληθεί να παίξει κάποιο ρόλο σε μια μελλοντική συγκυβέρνηση - διότι αυτοδύναμη κυβέρνηση θα κάνουμε δεκαετίες (ευτυχώς) να δούμε - προέχει αυτή τη στιγμή να βρεί μια ρεαλιστική ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα, να ξεκαθαρίσει τις απόψεις του αλλά και τους ψηφοφόρους του, να πεί την αλήθεια πρώτα στον εαυτό του και μετά στον λαό και να σταματήσει να μιλάει σε πολλές γλώσσες ταυτόχρονα, διότι όπως είναι προφανές και απο τον αρχηγό του, δεν έχει και μεγάλη έφεση στις ξένες γλώσσες.

Και κυρίως να προσέξει τις παρέες του και τους όψιμους υποστηρικτές του που ασφαλώς άλλες σκοπιμότητες απο αυτές του ιδίου και του κόμματος του εξυπηρετούν. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.