ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυριάκο άλλαξε τα όλα

02:25 - 11 Ιαν 2016
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μια μεγάλη νίκη ανατρέποντας τις 11 μονάδες διαφοράς που είχε στον πρώτο γύρο από τον Βαγγέλη Μειμαράκη και εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος δήλωσε μετά οτι τέλειωσε ο λαικισμός, ενώ λίγες μέρες πρίν τις εκλογές είχε δηλώσει οτι η ΝΔ θα βγεί από αυτές τις εκλογές ενωμένη και ανανεωμένη. Οι δυο αυτές δηλώσεις δίνουν και το στίγμα του νέου Προέδρου της ΝΔ και αποτυπώνουν προφανώς και τις επιθυμίες των ψηφοφόρων του.

 

Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ αναμένεται οτι θα πυροδοτήσει σημαντικές αλλαγές μέσα στη Νέα Δημοκρατία, στον πολιτικό κόσμο συνολικά και ενδεχομένως και στο αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. 

Καταρχήν, στη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Mητσοτάκης υποσχέθηκε ανανέωση και πρέπει να την κάνει με θάρρος, χωρίς φυσικά να διασπάσει το κόμμα - όσο περνάει από το χέρι του. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρέπει να αρκεστεί σε ένα απλό "ανακάτεμα" των εσωκομματικών ισορροπιών. Ο κόσμος που ψήφισε τον Κυριάκο του έδωσε την εντολή να αλλάξει το κόμμα και αυτό σημαίνει πάρα πολλά τόσο για τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν, όσο και για την ιδεολογία που θα επικρατήσει στη ΝΔ από εδώ και πέρα αλλά και για το ύφος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει από αύριο.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο σε κάποιους, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ της Κεντροδεξιάς που εκπροσωπεί ο Μητσοτάκης και της Λαικής Δεξιάς που εκπροσωπούσαν οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μειμαράκης. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν υπό τον Κυριάκο αλλά συλλογικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και αυτές θα πρέπει να διαφέρουν αισθητά από τις προηγούμενες. Θα πρέπει επίσης να αναδείξει νεά πρόσωπα θέτοντας διακριτικά στο περιθώριο τους ακραίους δεξιούς ή τους πολύ συντηρητικούς βουλεΥτές της που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη σύγχρονη εποχή, ούτε στις ανάγκες της. 

Όσον αφορά στον πολιτικό κόσμο γενικότερα, η αλλαγή που αναμένεται οτι θα φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Δημοκρατία θα πυροδοτήσει αλλαγές τόσο στο ΠΑΣΟΚ (που μέχρι στιγμής αρνείται να ανανεωθεί), όσο και στο Ποτάμι που ξαφνικά θα "στριμωχτεί" ασφυκτικά στον κεντρώο χώρο από τη ΝΔ. Πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα κινηθούν προς τη ΝΔ βλέποντας οτι κινείται προς πιο προοδευτικές θέσεις και εγκαταλείπει το προφίλ της λαικής δεξιάς, το ίδιο θα κάνουν και πολλοί ψηφοφόροι του Ποταμιού. Ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθούν προς τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές εφόσον έχει αποβάλει το προφίλ της λαικής δεξιάς και δεδομένου οτι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν του ανήκουν αλλά βρέθηκαν συγκυριακά εκεί λόγω απελπισίας, ή λόγω ευπιστίας παρασυρόμενοι από τα εξωφρενικά προεκλογικά ψεύδη του. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν έχει πλέον τις δυνατότητες να κερδίσει ψηφοφόρους από όλα τα άλλα κόμματα, δυνατότητα την οποία δεν είχε με τους προηγούμενους Προέδρους της, αλλά ούτε με κανέναν άλλο από τους υποψηφίους για την ηγεσία της πλην του Κυριάκου.

Το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να μεταβληθεί σύντομα καθώς πλέον υπάρχει μια ισχυρή εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ (που δεν υπήρχε μέχρι τώρα) και αυτό θα προκαλέσει μεταβολές και στις ισορροπίες μέσα στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν χειριστεί σωστά την κατάσταση ενδέχεται σύντομα να κληθεί να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα σε εκλογές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιδιώξει να τις επιταχύνει. Κατά πάσα πιθανότητα θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί όλη τη φθορά που του αξίζει και θα ετοιμάσει το κόμμα του δημιουργώντας ηγετική ομάδα και νέες καθαρές σχετικά προοδευτικότερες θέσεις. Ο Μητσοτάκης χρειάζεται χρόνο μερικών μηνών τουλάχιστον για να δημιουργήσει μια Νέα Δημοκρατία ικανή να σταθεί δυνατά στις εκλογές και να επιβιώσει μακροχρόνια. Σε αυτό το διάστημα το σύνολο των πολιτών θα τον κρίνει διαρκώς μέσα από την παρουσία του στη Βουλή και μαζί τα στελέχη του και τις νέες θέσεις τους. Το διάστημα από σήμερα μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον του ιδίου, της ΝΔ και της χώρας. 

Όλα αυτά υπό τις δεδομένες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες είναι πολύ σημαντικά. Παράλληλα με την ανανέωση του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να προετοιμασθεί για να κυβερνήσει και αυτό σημαίνει οτι πρέπει να οργανώσει ομάδες ικανών στελεχών για να συντάξουν ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης το οποίο θα περιλαμβάνει εκ βάθρων αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και ένα στιβαρό Ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης το οποίο θα είναι αποδεκτό από τους Ευρωπαίους αλλά θα είναι προσαρμοσμένο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Θα πρέπει δηλαδή ο Μητσοτάκης να κάνει όλα όσα δεν έκαναν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, όλων των κομμάτων. 

Είναι πολλά αυτά και δύσκολα και χρόνος αρκετός δεν υπάρχει. Ναι, έτσι είναι, αλλά αυτά ζητάνε οι ψηφοφόροι και αυτά χρειάζεται η χώρα ώστε να επανέλθει ουσιαστικά στην Ευρωπαική Ένωση και στην Ευρωζώνη και να ξεφύγει από το πελατειακό κράτος και τον λαικισμό. Αυτά στο κάτω - κάτω υποσχέθηκε ο Κυριάκος. 

Μπορεί να τα κάνει;

Ουδείς γνωρίζει. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ένα δείγμα θάρρους και μαχητικότητας πολύ ισχυρό, όταν τα έβαλε με όλους τους "πατερούληδες" του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές. Έδωσε μια μάχη πολύ θαρραλέα, όταν ακόμη και η αδελφή του Ντόρα ήταν εναντίον του και όταν όλοι οι βαρώνοι του κόμματος ήθελαν να του κλείσουν τον δρόμο για να προετοιμάσουν τους υποψηφίους της αρεσκείας τους. Ο Κυριάκος πάλεψε μόνος στον πρώτο γύρο και σχεδόν μόνος στον δεύτερο και κέρδισε κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Συνεπώς διαθέτει το θάρρος και τη μαχητικότητα για να ανανεώσει το κόμμα του και για να βοηθήσει τη χώρα. 

Τέλος το στοιχείο που αναδείχθηκε από την νίκη του Κυριάκου σε αυτές τις εκλογές, είναι οτι κάποιοι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν μάλλον αντιληφθεί αυτό που είπε ο Κυριάκος στην πρώτη του δήλωση ώς Πρόεδρος της ΝΔ: Οτι ο λαικισμός τελείωσε. Και μόνο αν εγκαταλείψουμε τον λαικισμό (και να κάνουμε και πάρα πολλά άλλα), ενδέχεται να δούμε άσπρη μέρα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 03:01 - 11 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.