ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ο Ντάισελμπλουμ στηρίζει Τσίπρα; Μα θέλει και ρώτημα;

01:19 - 02 Οκτ 2017
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η ‘συμβουλή” του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ προς τους Έλληνες “κρατήστε τις εκλογές για το 2019” αποκαλύπτει πολλά και απαντά στο ερώτημα που απασχολεί πολλούς και κυρίως Νεοδημοκράτες και Πασόκους, γιατί οι ξένοι στηρίζουν τον Τσίπρα, ενώ δεν στήριξαν τον Παπανδρέου ή τον Σαμαρά.

Ο χαριτωμένος Ολλανδός, εξήγησε οτι πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να περάσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις και να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και είπε επίσης οτι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Οπότε συνιστά να διατηρήσουμε την ίδια κυβέρνηση μέχρι το 2019 και να ξεχάσουμε τις εκλογές.

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μα το αυτονόητο:

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει υποσχεθεί στους ξένους οτι θα τα περάσει όλα και οτι δεν θα ανοίξει ρουθούνι. Δεν θα ανοίξει ρουθούνι διότι τα ρουθούνια άνοιγαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση. Όσο είναι στην κυβέρνηση, ο “λαός”, δηλαδή τα Εξάρχεια, είναι ήσυχος. Δέχεται τα πάντα διότι τα κάνει “η πρώτη φορά αριστερά”. Και ακριβώς επειδή μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει στους δανειστές την εφαρμογή όλων των μέτρων και την ηρεμία στους δρόμους, οι δανειστές στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Είναι θέμα σκοπιμότητας, δεν είναι θέμα ούτε εκτίμησης στο πρόσωπο του Τσίπρα και των υπουργών του, ούτε ιδεολογικής ταύτισης, ούτε καμίας ιδιαίτερης προσωπικής συμπάθειας, ούτε αντιπάθειας προς τον Σαμαρά ή τον Παπανδρέου. Έπαιξαν και εκείνοι το ρόλο τους και μετά έχασαν και αχρηστεύτηκαν. 

 

Αντιλαμβάνονται οι εταίροι, οτι με όλα τα “Ευρωπαικά” κόμματα στην αντιπολίτευση και τους “Ριζοσπάστες Αριστερούς” στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα γίνουν.

 

Θα μου πείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει τα μέτρα και τα περνάει στη Βουλή, αλλά δεν τα εφαρμόζει. Θα φανεί σύντομα αν θα τα εφαρμόσει ή όχι. Αν τα εφαρμόσει, θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των δανειστών και θα έχει κερδίσει και την υποστήριξη πολλών εγχώριων παραγόντων που συμφωνούν με αυτά τα μέτρα. Αν δεν τα εφαρμόσει, θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση που θα τα εφαρμόσει, αφού πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έχει ψηφίσει όλα και θα έχει εξευτελιστεί ώς “Ριζοσπαστική Αριστερά” και δεν θα μπορεί πια να καίει τους δρόμους της Αθήνας ώς  αντιπολίτευση.

 

Το γιατί δεν στήριξαν περισσότερο τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά οι ξένοι, οφείλεται ακριβώς στον ίδιο λόγο. Επειδή εκείνοι, τότε, δεν μπορούσαν να περάσουν τα μέτρα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκαιγε την Αθήνα και υποσχόταν σκίσιμο του μνημονίου. Και φυσικά και ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς, έκαναν το λάθος να σκεφτούν οτι επειδή αυτοί εκπροσωπούσαν ιδεολογίες και πολιτικές κοντινότερες σε αυτές της Ευρώπης, θα είχαν διαρκή στήριξη. Οι ξένοι κρίνουν εκ τους αποτελέσματος και είδαν οτι μόνο αν σταματήσουν οι αντιδράσεις μπορεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Δεν εγκατέλειψαν λοιπόν οι ξένοι τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά, προσαρμόστηκαν στη λαική εντολή και έφεραν τους Συριζαίους στα μέτρα τους, αφού πρώτα κοντραρίστηκαν σκληρά με τον Βαρουφάκη, τον Λαφαζάνη, τη Ζωή και τους λοιπούς “επαναστάτες” και τους διέλυσαν (ησύχως).

 

Υπάρχουν και ορισμένοι στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν οτι “εμείς θα τα είχαμε κάνει καλύτερα, θα είχαμε ήδη φύγει από τα μημόνια και θα είχαμε ήδη θετικό ρυθμό ανάπτυξης”. Δεν θέλω να τους στεναχωρήσω, αλλά τότε γιατί δεν τα έκαναν όλα αυτά; Διότι δεν μπορούσαν. Και γιατί δεν μπορούσαν; Διότι δεν τους άφηνε ο ΣΥΡΙΖΑ που έκαιγε την Αθήνα. Άρα η ψευδαίσθηση οτι θα τα είχαν κάνει καλύτερα, δεν ισχύει, δεν θα τα είχαν κάνει καν, όπως και δεν τα έκαναν.

 

Όσο για εμάς τους αφελείς ψηφοφόρους, ακόμα ασχολιόμαστε με το αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη. Οι ξένοι ενδιαφέρονται για το αν πιάνει ποντίκια. 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:25 - 02 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.