ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια παράξενη (στρατιωτική) υπόθεση

00:20 - 17 Αυγ 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Μάλλον κάτι δεν κατάλαβα πάλι και μάλλον έχω λάθος αφού κανείς άλλος δεν αναρωτιέται, αλλά τι να κάνω, ας ζητήσω τη βοήθεια του κοινού. Αναφέρομαι στην υπόθεση των δυο στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους.

 

Για να δούμε λοιπόν τα γεγονότα, δυο Έλληνες στρατιωτικοί που περιπολούσαν στα σύνορα, μπερδεύτηκαν και μπήκαν κατά λάθος όπως λένε στο τουρκικό έδαφος. Οι ίδιοι λένε οτι έκαναν λάθος. Εκεί συνελήφθησαν από τους Τούρκους στρατιώτες και φυλακίστηκαν μέχρι να δικαστούν. Τελικά μετά από 167 ημέρες καθυστέρησης, διπλωματικών επαφών και εκβιασμών, δικάστηκαν και απελευθερώθηκαν.

 

Η σύλληψη τους αποτέλεσε αφορμή έντασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να μας εκβιάσουν συνδέοντας την αποφυλάκιση τους με την παράδοση οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Η ελληνική κυβέρνηση – ορθώς - δεν ενέδωσε σε αυτόν τον εκβιασμό. Βρέθηκε όμως σε δυσάρεστη θέση να παρακαλάει τη διεθνή κοινότητα για παρέμβαση, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

 

Τελικά οι δυο στρατιωτικοί απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του Ερντογάν να βελτιώσει τη σχέση του με την Ελλάδα και την Ευρώπη (ευκαιριακά) για να κλείσει τουλάχιστον αυτά τα μέτωπα, όσο έχει ανοιχτό το μεγάλο και επικίνδυνο για την Τουρκία μέτωπο με τους Αμερικανούς για άλλους λόγους. 

 

Δεν ξέρουμε αν και η Ελλάδα έδωσε κάποιες υποσχέσεις ή έκανε κάποιες υποχωρήσεις σε θέματα τριβής με την Τουρκία (πληροφορίες αναφέρουν οτι υποχωρήσαμε στο θέμα των Μουφτήδων της Θράκης).

 

Εν πάση περιπτώσει, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν και αυτό είναι ευχάριστο. 

 

Όμως εδώ είναι που αυτό δεν καταλαβαίνω:

 

Για την επιστροφή τους στην πατρίδα μετέβησαν στην Τουρκία με το Προεδρικό αεροπλάνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κατρούγκαλος και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Στο αεροδρόμιο, τους αποφυλακισθέντες περίμενε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής ενώ τιμητικό άγημα του στρατού απέδωσε τιμές. 

Είχαν δηλαδή υποδοχή ηρώων.

 

Γιατί;

 

Δεν κρίνω το ήθος και το σθένος των στρατιωτικών αυτών, προφανώς είναι γενναίοι και εκπαιδευμένοι, εξάλλου κομάντος είναι, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να γίνουν αυτές οι παράτες αντί να ακολουθηθεί μια (υποθέτω) τυπική διαδικασία παράδοσης αιχμαλώτων.

 

Εξηγούμαι:

 

Πρόκειται για δυο στρατιωτικούς που κατά λάθος μπήκαν στο εχθρικό έδαφος. Συνελήφθησαν και παρέδωσαν τα όπλα. Δημιούργησαν πρόβλημα στη χώρα τους και προκάλεσαν διεθνή διπλωματικό πυρετό. Δυσχέραναν τη θέση της χώρας στις δύσκολες διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τη γείτονα και κόστισαν χρόνο και χρήμα στον ελληνικό στρατό, την ελληνική κυβέρνηση και στη χώρα γενικά.

 

Και πάει και τους παραλαμβάνει με το Προεδρικό αεροπλάνο ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, τους υποδέχεται στις 3.20 τα ξημερώματα ο Υπουργός Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ και το άγημα που αποδίδει τιμές και όλοι μιλάνε για τους «ήρωες».

Τι ήρωες είναι αυτοί που μας έμπλεξαν -κατά λάθος - τόσο άσχημα;

 

Ποιό θα ήταν το λογικό;

 

Να παραληφθούν στα σύνορα και να πάνε να δώσουν κατάθεση στα αρμόδια στρατιωτικά όργανα ώστε να αποφανθεί ο Στρατός για τις επιπτώσεις του λάθους τους.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί αντιμετωπίσαμε με αυτόν τον τρόπο την αποφυλάκιση τους και αναρωτιέμαι, ο Στρατός δεν έχει κάποιες τυπικές διαδικασίες για αυτές τις περιπτώσεις; Είναι αυτές που ακολουθήθηκαν σε αυτή την περίπτωση;

 

Και ακόμη αναρωτιέμαι για τις δηλώσεις του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη που συνεχάρη τους στρατιωτικούς για τη λεβεντιά τους και ακόμη περισσότερο αναρωτιέμαι για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας οτι «η Τουρκία δεν θα βρεί αλλού τόση στήριξη όσο θα βρεί από εμάς» αλλά και όλων πολιτικών παραγόντων για όλες τις δηλώσεις θαυμασμού προς τους δυο στρατιωτικούς.

 

Καταλαβαίνω οτι η κυβέρνηση χρειάζεται επιτυχίες έστω και ψεύτικες, καταλαβαίνω οτι ο λαός χρειάζεται ήρωες, εθνικές νίκες και πανηγύρια, καταλαβαίνω οτι η αντιπολίτευση ακολουθεί γιατί δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν, αλλά πίστευα οτι οι ένοπλες δυνάμεις θα είχαν πιο «θεσμική», θα έλεγα, συμπεριφορά. 

 

Εκτός αν η «ηρωποίηση» των συλληφθέντων κρίθηκε αναγκαία για να μην αποδοθούν ευθύνες σε άλλους στρατιωτικούς που δεν φρόντισαν να μη γίνει το λάθος, που δεν προστάτευσαν αυτή την περίπολο και που φυσικά δεν τιμωρήθηκαν. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.