ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Κοτζιάς προσγειώθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ το παλεύει

09:22 - 29 Οκτ 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η δήλωση του παραιτηθένος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά οτι η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ ήταν μια συμμαχία επιβίωσης και οτι τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει άλλες συμμαχίες, έχει πολλαπλό ενδιαφέρον. Καταρχήν δείχνει οτι κάποιοι - όπως και ο Κοτζιάς προφανώς - έχουν αντιληφθεί οτι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να “ανοίξει” σε άλλες συμμαχίες για να επιβιώσει. Δεν πιστεύω οτι εννοεί προς τα αριστερά όπου βρίσκεται ο Λαφαζάνης, η Ζωή, η Ανταρσία και άλλες αριστερίστικες οργανώσεις, αλλά μάλλον εννοεί προς το κέντρο που βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ, ίσως και το Ποτάμι.

Οι σκέψεις αυτές του Κοτζιά αποδεικνύουν οτι μάλλον έχει επέλθει ένας είδος ωρίμανσης των στελεχών της κυβέρνησης. Και είναι αυτό λογικό διότι από την αχλή του μύθου η κυβέρνηση προσέκρουσε στα σκληρά κράσπεδα της πραγματικότητας και μάλιστα της διεθνούς.

Το ίδιο έπαθε και η χώρα, το ίδιο και όλοι οι πολίτες, αλλά είναι αμφίβολο αν όλοι οι πολίτες θέλουν να αποδεχτούν την πραγματικότητα ακόμη, ή είναι έτοιμοι να πλανηθούν ξανά από ψευτοσωτήρες.

 

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί οτι προσγειώθηκε. Κάνει λάθος. Ακόμη δεν έχει προσγειωθεί, βλέπει απλώς το έδαφος καθώς κατεβαίνει προς αυτό και το ερώτημα είναι αν θα προσγειωθεί ή αν θα καρφωθεί σε αυτό. Το ποιό από τα δυο θα συμβεί εξαρτάται από το αν η κυβέρνηση έχει καταλάβει τη γλώσσα των αγορών δηλαδή αν καταλαβαίνει με ποιά κριτήρια θα μας δανείζουν ή όχι και με ποιό κόστος. Όταν το καταλάβει αυτό, τότε υπάρχουν πιθανότητες για μια ομαλή προσγείωση μετά από την πτήση τρόμου την οποία βιώνουμε όλοι μας αυτά τα τελευταία χρόνια.

 

Εν πάση περιπτώσει ο Κοτζιάς αποκάλυψε κάποιες σκέψεις που προφανώς γίνονται στο Μαξίμου για άλλες συμμαχίες ώστε να διασωθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην καταρρεύσει.

 

Δεν είναι βέβαιον οτι οι άλλοι είναι έτοιμοι να συμμαχήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι πιθανό οτι αν χρειαστεί μετεκλογικά να υπάρξουν τέτοιες συμμαχίες. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση οι άλλοι να συμμαχήσουν μετεκλογικά με τον Κυριάκο, αλλά κανείς δεν βιάζεται αυτή τη στιγμή, προεκλογικά, να συμμαχήσει με κανέναν.

 

Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι οτι ένα πολύ μεγαλύτερο από το παρελθόν, ποσοστό του πολιτικού κόσμου, κάτι έμαθε από την κρίση, οτι δηλαδή δεν μπορεί να πορεύεται με φαντασιώσεις. Ακόμη βέβαια αυτό δεν το ξέρουν οι αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχει σημασία και το αν θα το μάθουν ή όχι. Αυτοί ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό τους, δηλαδή θέλουν όλοι οι υπόλοιποι, Έλληνες και ξένοι, να αναγνωρίσουν την αυθεντία τους και να τους εκχωρήσουν όλες τις εξουσίες αφού κατέχουν την απόλυτη γνώση.

Αυτό θα αργήσει πολύ να συμβεί, οπότε δεν είναι της παρούσης.

 

Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται η χώρα, είναι να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο κυβερνά ακόμη, να μην διαλύσει τις σχέσεις μας με τις αγορές, να μη ξοδέψει όλα τα Ευρώ που οι πολίτες προσέφεραν με στερήσεις για να φτιαχτεί το πλεόνασμα, να μην προχωρήσει σε βλακώδεις μικροπολιτικές αποφάσεις, που και τεράστια ζημιά θα κάνουν και κανένα όφελος πολιτικό δεν θα έχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια να προσπαθήσει να σεβαστεί τους πολίτες, πράγμα που δεν έκανε ποτέ μέχρι σήμερα αλλά ενδεχομένως η Θεία Φώτιση που του ήρθε - μετά απο πολλές είναι η αλήθεια και γερές σφαλιάρες από τους εταίρους και τις αγορές - να τον συγκρατήσει σήμερα. Ιδίως αν θέλει, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Κοτζιά, να συνεχίσει να υπάρχει ώς συστημικό πλέον και όχι ψευτοριζοσπαστικό κόμμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:32 - 29 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.