ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: Ιδού η έξοδος

03:31 - 09 Νοε 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Οτι και να πιστεύουμε, ότι και να ψηφίζουμε, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε οτι ο πρωθυπουργός μας ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μεγάλο χάρισμα: Κάνει τη νύχτα, μέρα.

Την Τρίτη το βράδυ απέλυσε δια τηλεοράσεως 10.000 δημόσιους υπαλλήλους (τους παπάδες). Την Πέμπτη το βράδυ ανακοίνωσε την πρόσληψη 10.000 νέων δημοσίων υπαλλήλων.

Και πέτυχε το στόχο του. Αντί να συζητάμε οτι για πρώτη φορά απολύθηκαν 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συζητάμε για το οτι θα προσληφθούν 10.000 άλλοι. 

Μα αυτό πρώτον δεν θα γίνει, δεύτερον, έχει ξαναγίνει. Γιατί μας προκαλεί εντύπωση; Διότι ο Τσίπρας λειτουργεί ώς ταχυδακτυλουργός. Με το ένα χέρι σου τραβάει την προσοχή, με το άλλο σου παίρνει το πορτοφόλι.

 

Δημόσιοι υπάλληλοι δεν είχαν απολυθεί έως τώρα. Οι παπάδες είναι οι πρώτοι, αλλά δεν θα είναι οι τελευταίοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν. Η έξοδος άνοιξε και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Ίσως όχι τον επόμενο χρόνο αλλά θα ακολουθήσουν, για τον απλούστατο λόγο οτι το “συμμάζεμα” του δημοσίου τομέα τώρα αρχίζει. 

 

Ο Τσίπρας διέλυσε τον ιδωτικό τομέα, εξήντλησε την φοροδοτική ικανότητα όλων, τώρα τρώει το “μαξιλαράκι”, το αποθεματικό που είχε απομείνει από τα μνημόνια. 

Η Ευρώπη σταμάτησε να μας χρηματοδοτεί τον Αύγουστο και οι αγορές δεν μας δανείζουν ούτε ένα ευρώ. 

Και καθώς τελειώνει το παραμύθι, ο Τσίπρας αρχίζει το προεκλογικό παραμύθι. Θα προσλάβει λέει 10.000 υπαλλήλους αλλά όχι τώρα, το 2020. Θα τους προσλάβει δηλαδή μόνο αν τον ξαναψηφίσουμε.

 

Θα μού πείτε, οι παπάδες ήταν “ειδική κατηγορία” δημοσίων υπαλλήλων. Ναι. Και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, δεν είναι ειδική κατηγορία; Οι υπάλληλοι διαφόρων Οργανισμών δεν είναι ειδική κατηγορία; Ο “ευρύτερος” δημόσιος τομέας δεν είναι ειδική κατηγορία; Ίσως οι κρατικοί υπάλληλοι να μην είναι, αλλά πολλοί από τους δημοσίους είναι ειδικής κατηγορίας. Και οι ειδικές κατηγορίες δεν θα τη γλυτώσουν.

 

Αυτό που έγινε με τους παπάδες δεν έχει ξαναγίνει ποτέ με κανέναν. Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε με ποιά νομική διαδικασία, με ποιά ερμηνεία, θα ανοίξει ο δρόμος για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Οι παπάδες ήταν το εξιλαστήριο θύμα, αλλά είναι και το πείραμα. Για αυτό συνδέθηκε αμέσως η απόλυση τους με την ανέφικτη εξαγγελία ισάριθμων προσλήψεων.

 

Πολλοί θα πούν, ναι, τους έδιωξε, αλλά θα τους πληρώνει. Έτσι είπε. Για πόσα χρόνια; Πότε θα κοπεί η επιδότηση του προυπολογισμού για τη μισθοδοσία της Εκκλησίας; Όχι φέτος βέβαια, αλλά σε λίγα χρόνια, σίγουρα. Θα μειώνεται αρχικά και θα κοπεί με κάποια άλλη ευκαιρία στο μέλλον. Γιατί θα κοπεί; Πολύ απλό: Η μισθοδοσία των παπάδων κοστίζει στον προυπολογισμό 200 εκατομμύρια το χρόνο και αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό των 45 δισ που είναι οι συνολικές δαπάνες του. Θα κοπεί λοιπόν διότι δεν θα φτάνουν τα λεφτά για να πληρωθούν αλλά και επειδή είναι μικρό ποσό σε σχέση με την ανάγκη περικοπής των δαπανών. Για αυτό θα κοπούν και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι στο μέλλον.

 

Η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα τόσο μεγάλο προυπολογισμό δαπανών. 

 

Στην πρώτη φάση των μνημονίων εξήντλησε τον ιδιωτικό τομέα με τους φόρους και την περικοπή των συντάξεων και των μισθών. Τα πήρε όλα. Έκλεισε επιχειρήσεις αντί να κλείσει δημόσιους οργανισμούς. Δεν μπορεί να πάρει άλλα, ο ιδιωτικός τομέας πτώχευσε για να διατηρηθεί ο δημόσιος. Τώρα δεν μπορεί πια να τον συντηρήσει άλλο. Θα κοπεί και ο δημόσιος. Και τότε θα αποδειχθεί πόσο μεγάλο λάθος ήταν η - από πολιτική επιλογή - πτώχευση του ιδιωτικού τομέα. Διότι δεν θα υπάρχει κανείς να απορροφήσει τους απολυόμενους δημόσιους υπάλληλους.

 

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, επενδύει στην ωραιοποίηση της πραγματικότητας για να επανεκλεγεί. Αυτός είναι ο μόνος στόχος της. Είναι αμφίβολο όμως αν γίνεται πλέον πιστευτή ακόμη και από τους πιο φανατικούς της ψηφοφόρους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.