ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το υπερπλεόνασμα είναι προϊόν ληστείας

Το υπερπλεόνασμα είναι προϊόν ληστείας

02:34 - 27 Νοε 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Το υπερπλεόνασμα για το οποίο καμαρώνει η κυβέρνηση έχει νόημα μόνο αν διατίθεται για επενδύσεις ώστε να αυξηθεί το ΑΕΠ και οι θέσεις εργασίας, ή αν σβήνει χρέος - που τη στιγμή αυτή δεν είναι προτεραιότητα. Αλλιώς αφαιρεί ρευστότητα από τις τσέπες των πολιτών χωρίς κανένα λόγο. Ιδιαίτερα δε, όταν ξοδεύεται για προσλήψεις στο δημόσιο, μονίμων ή συμβασιούχων, είναι διπλά επιβαρρυντικό.

Αφενός στερεί ρευστότητα από τους πολίτες αφετέρου φορτώνει με μεγάλο κόστος τον Προυπολογισμό. Τα τελευταία χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά, αύξησε τους εργαζόμενους στο δημόσιο κατά 22 χιλιάδες και οι μισθοί τους αύξησαν το κόστος του προυπολογισμού κατά 2 δισ Ευρώ. Περισσότερο δηλαδή και από το υπερπλεόνασμα. 

 

Με λίγα λόγια, όλοι οι φορολογούμενοι στερούνται υπερβολικά πολλά χρήματα (αυτά που ισούνται με το υπερπλεόνασμα) για να προσλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ανειδίκευτους στο δημόσιο. Γιατί λέω οτι είναι ανειδίκευτοι; Διότι προσλαμβάνονται οι περισσότεροι χωρίς σοβαρές διαδικασίες επιλογής (οι συμβασιούχοι). Θα μου πείτε: μα δε χρειάζεται το δημόσιο γιατρούς, δε χρειάζεται νοσοκόμους, δε χρειάζεται καθηγητές; Δε χρειάζεται πυροσβέστες, λιμενικούς, αστυνομικούς, αξιωματικούς; ναι χρειάζεται. δεν μπορεί να τους προσλάβει όμως διότι προσλαμβάνει χιλιάδες "Καρανίκες". Για αυτό ξενιτεύτηκαν περισσότεροι από 17.500 γιατροί όπως λέει ο Ιατρικός Σύλλογος.

 

Και ακριβώς για αυτό, επειδή προσλαμβάνει συνεχώς ανειδίκευτους και "κολητούς" έχουμε το φαινόμενο, με αυξημένο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων οι δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν χειρότερα. Οι άνθρωποι που προσλήφθηκαν δε βελτιώνουν τις παρεχόμενες στον πολίτη υπηρεσίες. Και ποιός είναι ο λόγος να αυξάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι αν δεν βελτιώνονται οι δημόσιες υπηρεσίες; Η ψηφοθηρία. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις προσλήψεις αγοράζει ψήφους. Από την άλλη βέβαια, θεωρητικά χάνει και ψήφους από τους δυσαρεστημένους υπερφορολογούμενους. Όμως αυτοί δεν είναι το πολιτικό του ακροατήριο. Το πολιτικό του ακροατήριο είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι θέλουν να προσληφθούν στο δημόσιο. 

 

Δυστυχώς η δημιουργία υπερπλεονάσματος έγινε μόνο και μόνο για εξαγορά ψηφοφόρων. Πήρε τα λεφτά των φορολογουμένων αλλά και των δημοσίων επενδύσεων τις οποίες δεν υλοποίησε ενώ είχαν προυπολογισθεί, δεν επέστρεψε στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις τις επιστροφές φόρου που χρωστάει, δεν πλήρωσε τους ιδιώτες προμηθευτές του δημοσίου και εμφάνισε ένα υπερπλεόνασμα το οποίο χρησιμοποιεί προεκλογικά δήθεν ώς παροχές στους κοινωνικά αδύναμους, αλλά στην πραγματικότητα για προσλήψεις κομματικών υπαλλήλων.

 

Για αυτό το υπερπλεόνασμα είναι χειρότερο από το έλλειμμα. Το έλλειμμα, αν προέρχεται από επενδύσεις, είναι παραγωγικό. Το υπερπλεόνασμα δεν είναι.

 

Φυσικά έλλειμμα δεν επιτρέπεται πλέον - από τα μνημόνια - να έχουμε. Όμως στην πραγματικότητα έχουμε ένα είδος ελλείμματος, μια οικονομική απώλεια αποθεμάτων, διότι μειώνεται το “μαξιλαράκι” των 25 δισ Ευρώ που υποτίθεται οτι είναι το απόθεμα μας βγαίνοντας για δανεικά στις αγορές μετά τα μνημόνια. Αυτό μειώνεται και οι αγορές δε μας δανείζουν. Και δεν πρόκειται να μας δανείσουν όσο συνεχίζουμε αυτά τα “κόλπα” όσο κοροιδεύουμε και τους ξένους και τους φορολογούμενους.

 

Η χώρα τώρα, δεν έχει ανάγκη από υπερβολικά πλεονάσματα ούτε από περισσότερους δημόσιους υπάλληλους. Έχει ανάγκη από μείωση φόρων και επενδύσεις και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιεί ούτε καν τις προγραμματισμένες, για να κάνει ρουσφέτια και προσλήψεις. Και αυτό αναβάλλει, αν δεν ανατρέπει, οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης.

 

Η αλλαγή νοοτροπίας στους κυβερνώντες είναι αναγκαία. Και αυτό ισχύει και για ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο. Δεν πάμε πουθενά έτσι και βυθιζόμαστε ολοένα και πιο βαθειά στην υπανάπτυξη. Γινόμαστε μια τριτοκοσμική χώρα με ένα υπερτροφικό δημόσιο, μηδενικές επενδύσεις και ασήμαντη παραγωγή. Δεν προοδεύουν και δεν αναπτύσσονται έτσι οι χώρες. 

Αλλά, σε χρονιά εκλογών μπαίνουμε, ας ελπίσουμε οτι μια αλλαγή κυβέρνησης θα φέρει και αλλαγή νοοτροπίας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:21 - 27 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.