ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα σβηστούν τα κόκκινα δάνεια

02:01 - 03 Δεκ 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Για να λυθεί το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών χρειάζεται ένας δύσκολος συνδυασμός παραγόντων.

Χρειάζεται πρωτίστως αποφασιστικότητα από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και τις άλλες Ευρωπαικές αρχές. Δεύτερον χρειάζεται από τις ελληνικές αρχές, δηλαδή την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, ισχυρή βούληση και “ανοιχτό μυαλό”. Και τρίτον χρειάζονται θυσίες από τους τραπεζίτες.

 

Το πρόβλημα είναι γνωστό. Τα κόκκινα δάνεια που πολλαπλασιάστηκαν από την κρίση. Οι τράπεζες οφείλουν να τα ξεφορτωθούν. Όσο όμως τα ξεφορτώνονται, πρέπει ταυτόχρονα να αυξάνουν τα κεφάλαια τους επειδή έτσι απαιτούν οι ευρωπαικοί κανόνες. Αυξήσεις κεφαλαίου έχουν κάνει αρκετές και όσοι έβαλαν λεφτά σε αυτές τις αυξήσεις τα έχασαν. Τώρα κανείς δεν θέλει να βάλει λεφτά στις τράπεζες μας, ούτε οι ξένοι επενδυτές, ούτε οι εγχώριοι, ούτε οι πολίτες μέσω του προυπολογισμού. Και καλά κάνουν διότι θα τα χάσουν πάλι αν δεν υπάρξει μια τομή στο Γόρδιο Δεσμό. 

 

Ψάχνουμε λοιπόν την “τομή”, που μπορεί να προέλθει από τους τρείς αρμόδιους για το ζήτημα, τους ξένους εποπτικούς μηχανισμούς, τους ελληνικούς εποπτικούς μηχανισμούς και την κυβέρνηση.

 

Η απόφαση που θα περιόριζε σημαντικά την ανησυχία για το πρόβλημα και θα έλυνε τα χέρια σε όλους πρέπει να προέλθει από την Ευρωπαική Κέντρική Τράπεζα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήδη την επεξεργάζεται .

 Η ΕΚΤ καλείται να περιορίσει τις ανάγκες για κεφάλαια όταν οι προβληματικές τράπεζες σβήνουν κόκκινα δάνεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι κυοφορείται τέτοια απόφαση για την Ελλάδα και την Ιταλία. Αν αυτή η απόφαση ληφθεί, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ξεκαθαρίζουν τα χαρτοφυλάκια τους από τα κόκκινα δάνεα πιο εύκολα, διότι δεν θα φοβούνται τις απαιτήσεις για αύξηση κεφαλαίου.

 

Η δεύτερη απόφαση σχετίζεται και με τους τρείς αρμόδιους. Καλούνται και οι τρείς να συμβάλουν στην ίδρυση Bad Bands που θα απαλλάξουν τις τράπεζες από τα βαρίδια και θα τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Αυτό είναι το ζητούμενο από τις τράπεζες, για αυτό και μόνο υπάρχουν για να χρηματοδοτούν την οικονομία και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της. Αν δεν το κάνουν είναι άχρηστες στην κοινωνία. 

 

Η τρίτη απόφαση αφορά κυρίως τις ίδιες τις τράπεζες. Πρέπει να σβήσουν από τα τεφτέρια τους μεγάλο μέρος του παρελθόντος και να ξεκινήσουν με ορμή μια νέα πορεία. Και όταν λέμε ορμή, δεν εννοούμε να δίνουν δάνεια σε όποιον ζητάει, αλλά να εξετάζουν σοβαρά τις προοπτικές και το “ποιόν” των δανειζομένων πρίν του δώσυν δάνεια, αντί να αρκούνται σε υποθήκες ανίδεων - συνήθως συγγενών των δανειοληπτών με ακίνητη περιουσία - οι οποίοι συχνά σηκώνουν το βάρος της έλλειψης σοβαρής τραπεζικής προσέγγισης στην αρχική χορηγηση του δανείου.

Βεβαίως, όταν δημιουργηθεί η Bad Bank που θα πάρει όλα αυτά τα αμφισβητούμενα και κόκκινα δάνεια θα τα χειριστεί εκείνη και οι τράπεζες θα απαλλαγούν από τον χειρισμό τους. Η Bad Bank θα έχει σαν σκοπό να μαζέψει οτι μπορεί από όλα αυτά, να τα πουλήσει καλύπτοντας τα από διάφορα άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα της έχουν εκχωρήσει οι τράπεζες και μετά από μια διάκρεια δέκα συνήθως ετών, έχει ολοκληρώσει το έργο της και κλείνει.

 

Κι αυτή η προσέγγιση είναι τρόπον τινά νομοτελειακή. Δεν υπάρχει άλλη και αυτό ε΄χει αποδειχθεί από τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

 

Το βέβαιον είναι οτι όλες οι άλλες λύσεις που δοκιμάστηκαν δεν απέδωσαν εδώ και εννεά χρόνια τα αναμενόμενα. Οι τράπεζες παραμένουν προβληματικές εξαιτίας των παλιών κόκκινων δανείων, δεν μπορούν να εξυγιανθούν και δεν χρηματοδοτούν την οικονομία. 

Και καθώς η χρηματοδότηση είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, η επίλυση του προβλήματος των τραπεζών είναι προτεραιότητα για όλους, ειδικά για τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις ελληνικές εποπτικές αρχές που πρέπει να πιέζουν διαρκώς σε αυτή την κατεύθυνση αντί να “παζαρεύουν” με ουτοπικές και συχνά ντροπιαστικές για τη χώρα απαιτήσεις που αποσκοπούν σε προεκλογικά οφέλη και μόνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.