ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάνουμε χρόνο και χρήμα  

09:47 - 19 Απρ 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Υπό τις σημερινές συνθήκες, η εξάντληση της κυβερνητικής τετραετίας κάνει μόνο ζημιά στη χώρα. Τα πάντα βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, οι οικονομικές αποφάσεις δεν υλοποιούνται, η ανάπτυξη έχει κολλήσει σε ένα μη επαρκές επίπεδο κάτω από 2% και κανείς δεν περιμένει κάποια θετική εξέλιξη μέχρι τις εκλογές. Η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο έργο να ολοκληρώσει, ούτε κάποια μεταρρύθμιση να κάνει, δεν σχεδιάζει νέα μέτρα ούτε μεταρρυθμίσεις, δεν προλαβαίνει ούτως ή άλλως να εφαρμόσει νέες πολιτικές.

Όλοι στο μεταξύ βρίσκονται σε κατάσταση μιας δυσάρεστης αναμονής, αναβάλουν κάθε σημαντική απόφαση περιμένοντας να δούν πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές, με λίγα λόγια αυτή τη στιγμή όλοι - εκτός κυβερνητικών στελεχών - χάνουμε χρόνο και χρήμα.

Ιστορικά, κάθε άλλη κυβέρνηση που είχαμε μέχρι σήμερα, θα είχε ήδη προκηρύξει εκλογές. Και αυτό διότι δεν θα περίμενε κάποια εντυπωσιακή αλλαγή της Κοινής Γνώμης υπέρ της στους επόμενους μήνες.

Όμως αυτή η κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό και μοιάζει να ελπίζει στον από Μηχανής Θεό ή σε ένα θαύμα για  να διασωθεί. Βλέπει οτι ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι τους οποίους τόσο υποστήριξε και ευνόησε έχουν αρχίσει και φυλλορροούν, οι “συντροφοι” των δημοσίων υπηρεσιών έχουν γίνει Μητσοτακικότεροι του Μητσοτάκη, ολοένα και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αρχίσει να φοράνε κοστούμια και γραβάτες στην υπηρεσία. Το είπε αποχωρώντας από την ΕΡΤ και ο συνάδελφος Σωτήρης Καψώχας. “Στην ΕΡΤ είναι σαν να έχει ήδη κερδίσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές και τον περιμένουν να αναλάβει τα ηνία”. Αυτό ισχύει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Το κακό όμως είναι οτι ευρισκόμενοι όλοι σε κατάσταση αναμονής, αναβάλουν τις οικονομικές αποφάσεις, αναβάλουν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις προσωπικού, βασικά ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση χρεών δεν λύνονται, οι πληρωμές αναβάλλονται.

Καθώς δεν πραγματοποιούνται πληρωμές, η αγορά υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας και δημιουργούνται νέα χρέη.

Για να ξεφύγει η οικονομία από αυτή την κατάσταση και να μπεί σε τροχιά ανάπτυξης, χρειάζεται σύμφωνα με όλους τους οικονομολόγους των ελληνικών και διεθνών οργανισμών ένα ευχάριστο σοκ. Μια “τομή” που θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις της αγοράς αλλάζοντας το κλίμα στην οικονομία και στο επιχειρείν.

Και αυτό το θετικό σοκ δεν μπορεί να το προκαλέσει μια κυβέρνηση σε αποδρομή η οποία απλώς παραμένει στην εξουσία για να συνεχίσει να εισπράττει για μερικούς μήνες ακόμη τις υψηλές αμοιβές των κυβερνητικών θέσεων.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει μετά τις περιφερειακές εκλογές και τις Ευρωεκλογές, ειδικά αν η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη. Μια μεγάλη διαφορά θα επιταχύνει τη φυγή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγήσει σε απόλυτη αδράνεια τον κρατικό μηχανισμό. Και επειδή το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι μεν ευχάριστη αλλά ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνη εποχή (πυρκαγιές, εντάσεις στο Αιγαίο) ένας διαλυμένος και σε αδράνεια κρατικός μηχανισμός μπορεί δυνητικά να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.

Δυστυχώς το πότε θα γίνουν εκλογές εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την απόφαση του Πρωθυπουργού ο οποίος δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται οτι οι μέρες της εξουσίας τελείωσαν. Δεν αντιλαμβάνεται οτι κανείς πια δεν περιμένει κάτι από τον ίδιο και την κυβέρνηση του και ότι όλοι πλέον περιμένουν μια αλλαγή κυβέρνησης, μια νέα αρχή.

Είναι βέβαια δύσκολο στους ιδεοληπτικούς αριστερούς που θεωρούν οτι είναι οι προστάτες του λαού να δεχτούν πως ο λαός τους εγκαταλείπει και θα ψηφίσει μια δεξιά κυβέρνηση. Και δεν θέλουν σε καμμία περίπτωση να παραδώσουν τον λαό στα “νύχια της Δεξιάς”. Βλέπουν εαυτούς ώς προστάτες των αδυνάμων και θεωρουν αφελείς ή παραπλανημένους τους ψηφοφόρους που δεν το αντιλαμβάνονται. Δεν ταιριάζει στην ιδεολογία τους η αποχώρηση από την εξουσία ειδικά αν σκεφτεί κανείς οτι ιδεολογικά η εξουσία πρέπει να καταληφθεί από την αριστερά έστω και δια επαναστάσεως. Πώς λοιπόν η “δρακογενειά” θα παραδώσει την εξουσία;

Θα είναι και αυτό ένα από τα “μαθήματα ρεαλισμού και ωρίμανσης” που πήρε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Όπως και να το δεί κανείς, η προσγείωση από την αχλή του μύθου στα σκληρά κράσπεδα της πραγματικότητας είναι κεντρικό μάθημα στην πολιτική διαδικασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:18 - 19 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.