ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερκομματικός statesman ο Βενιζέλος

00:24 - 25 Ιουν 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Τον ρόλο του ώς statesman δηλαδή ώς μιας υπερκομματικής πολιτικής προσωπικότητας, επιβεβαίωσε ξανά ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθές στην τηλεόραση του Antena. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για όλα, ξεκινώντας από τα ελληνοτουρκικά και συνεχίζοντας με τα θέματα της αναθεώρησης του Συντάγματος, για τη Δικαιοσύνη την οποία χαρακτήρισε ώς κύριο θέμα της προηγούμενης κυβέρνησης, για τον τρόπο εκλογής των κορυφαίων δικαστών, για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική.
Σε όλα τα ζητήματα η άποψη Βενιζέλου στηρίχθηκε στη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων με γνώμονα τον πατριωτισμό. Ειδικότερα για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να υπάρξει μια συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, χωρίς ρητορικές εκρήξεις.

"Δεν μιλώ για μία δημόσια συζήτηση, ούτε για μία συζήτηση με εκρήξεις ρητορικές. Μιλώ για κάτι το οποίο συνιστά μία άσκηση εθνικού αναστοχασμού με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, με πραγματικό πατριωτισμό, γιατί σύγχρονος και πραγματικός πατριωτισμός είναι αυτός που φέρνει αποτέλεσμα, που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και αποτελεσματικά και βεβαίως αυτό πρέπει να διαμορφωθεί από την επομένη των εκλογών." είπε ο Βενιζέλος.

Οι τοποθετήσεις του Βενιζέλου, τώρα που έχει απελευθερωθεί από το ρόλο του βουλευτή και τις αναγκαστικές - ακόμη και για τον πληθωρικό Βενιζέλο - κομματικές δεσμεύσεις, αποκτούν πλέον εθνική βάση και ώς εκ τούτου ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Η συνέχεια των παρεμβάσεων Βενιζέλου μετά και από την πολύ πετυχημένη εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την μεσαία τάξη αναμένεται οτι θα έχει πολύ ενδιαφέρον και ενδεχομένως να παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές επιλογές των κομμάτων και της Βουλής.

Και πρέπει να επισημάνουμε οτι η "αποπομπή" ή αν θέλετε η αναγκαστική αποχώρηση του Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ μετά από τη ρήξη του με τη Φώφη Γεννηματά, τελικά του έδωσε τη δυνατότητα να αναρριχηθεί σε έναν άλλο πολύ σημαντικότερο ρόλο από αυτόν που θα είχε αν ήταν σήμερα πρώτος στο Επικρατείας του κόμματος. Από την άλλη μεριά, η ρήξη αυτή οδήγησε αυτόματα σε κρίση το ΚΙΝΑΛ, μια κρίση η οποία εξανάγκασε τη Φώφη Γεννηματά να αλλάξει τη στρατηγική του κόμματος και αντί να προσπαθεί να ψαρέψει ψήφους από δυσαρεστημένους Συριζαίους, όπως αρχικά είχε επιδιώξει, να εμφανίζεται τώρα εκείνη ώς "δεκανίκι" της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα για το οποίο κατηγορούσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.