ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το ζητούμενο από μια κυβέρνηση Μητσοτάκη

01:09 - 01 Ιουλ 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Είναι σχεδόν βέβαιον - με την επιφύλαξη πάντα της έκπληξης - οτι από τις 8 Ιουλίου θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εναλλακτικά, σε ένα λιγότερο πιθανό σενάριο θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας με Κινάλ, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις της Φώφης οτι δεν θα επιτρέψει εθνικές περιπέτειες. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει αυτή η νέα κυβέρνηση όταν αναλάβει. Και το σημαντικότερο είναι, ό,τι κάνει να το κάνει αμέσως. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχει κριθεί το μέλλον της χώρας και της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής ο Μητσοτάκης δείχνει αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Για να προχωρήσει όμως δεν αρκεί η δική του αποφασιστικότητα. Πρέπει να επιλέξει τους κατάλληλους υπουργούς στις κατάλληλες θέσεις και κατάλληλοι είναι μόνο οι αποτελεσματικοί. Φυσικά υπάρχουν ουρές νεοδημοκρατικών βουλευτών και πρώην υπουργών που θέλουν να αναλάβουν, ελάχιστοι όμως εξ αυτών είναι αποτελεσματικοί.

Αυτό εξάλλου ήταν πάντα το πρόβλημα των κυβερνήσεων ΝΔ. Ήταν περισσότερο δεξιοί παρά αποτελεσματικοί. Ήταν περισσότερο λαϊκιστές παρά αποτελεσματικοί. Ήταν πάντα κρατιστές και αναποτελεσματικοί και δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία από τους αριθμούς των δημόσιων οικονομικών οτι τη χώρα στα βράχια την έριξε η κυβέρνηση Καραμανλή με τις απογραφές, με τις εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, με τον ασύλληπτο κρατισμό της και με την αδυναμία της - απόλυτη άρνηση θα έλεγα καλύτερα - να επανιδρύσει το κράτος, πράγμα που είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο Καραμανλής. Όχι μόνο δεν το επανίδρυσε, αλλά το αποτέλειωσε.

Ο δε Σαμαράς, προσπάθησε, αλλά τα παράτησε στη μέση και δεν τόλμησε - ίσως για να λέμε την αλήθεια δεν μπορούσε υπό τις δεδομένες τότε συνθήκες - να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Αυτές τις πολιτικές ο Μητσοτάκης πρέπει να τις αποφύγει. Πρέπει να αποφύγει τις καταστροφικές πολιτικές του Καραμανλή και να τολμήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησε ο Σαμαράς.

Βεβαίως ο Μητσοτάκης ηγείται ενός κόμματος. Αλλά πρέπει να παρακάμψει το κόμμα. Το βασικό κριτήριο για το αν θα πετύχει η κυβέρνηση του και αν θα πάει καλύτερα η χώρα - διότι αν δεν πάει πολύ καλύτερα θα πάει πάρα πολύ χειρότερα - είναι το αν ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να διαλέξει αποτελεσματικούς υπουργούς τους οποίους θα πρέπει καθημερινά να "μαστιγώνει" για να προωθήσουν πολύ γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται οτι έχει κάνει αρκετή προεργασία και έχει αν όχι εφικτές λύσεις, τουλάχιστον διαμορφωμένη άποψη για τα βασικά προβλήματα. Και ο Μητσοτάκης ακούγεται οτι έχει κάποιους δικούς του ικανούς ανθρώπους - εξωκοινοβουλευτικούς, ή νέους, ή και εξωκομματικούς - για να χρησιμοποιήσει. Πρέπει όμως να κρίνει όχι μόνο την θεωρητική τους ικανότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα τους. Και η αποτελεσματικότητα συνδέεται και με την αποφασιστικότητα τους. Διότι δεν μπορείς να έχεις αποτέλεσμα αν δεν είσαι αποφασισμένος να το πετύχεις.

Ας πούμε λοιπόν οτι όλα αυτά τα καταφέρνει ο Μητσοτάκης, οτι διαλέγει τους αποτελεσματικότερους και πιο αποφασιστικούς, οτι δεν επηρεάζεται από τα κομματικά τζάκια και τις εσωκομματικές ισορροπίες - σε αυτό θα τον διευκολύνει μια μεγάλη αυτοδυναμία - και οτι φτιάχνει μια καλή κυβέρνηση.

Ο ίδιος θα πρέπει να δώσει την κεντρική γραμμή της πολιτικής που θα ακολουθηθεί και η γραμμή θα πρέπει να οδηγεί σε περιορισμό της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία και στη δικαιοσύνη, και στην αυτοματοποίηση της σχέσης κράτους - πολίτη ώστε να περιορισθεί η γραφειοκρατία, η διαφθορά, ακόμη και η διαπλοκή. Αυτό δεν αρέσει στα κόμματα, ούτε στους δημοσίους υπαλλήλους διότι περιορίζεται η ισχύς τους και το χρήμα τους. Όμως είναι αναγκαίο και πρέπει τώρα να γίνει γιατί αλλιώς η χώρα θα μπεί σε μεγάλες περιπέτειες.

Αυτό περιμένουν και οι πολίτες από τον Μητσοτάκη.

Ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας προχθές στη Θεσσαλονίκη είπε οτι η ΝΔ υπάρχει για να υπηρετεί τους πολίτες. Φυσικά, όλα τα κόμματα για αυτό υπάρχουν. Αλλά όχι για να "εξυπηρετεί" τους πολίτες με ρουσφέτια και παροχές, όπως έκανε η κυβέρνηση του, ούτε για να τους δίνει επιδόματα όπως έκανε ο Σύριζα.

Η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί μια κυβέρνηση να προσφέρει στους πολίτες είναι να φτιάξει ένα σύγχρονο αποτελεσματικό και υποφερτού κόστους κράτος το οποίο να προσφέρει υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, δικαιοσύνη προστασία του πολίτη, υποδομές και εθνική ασφάλεια. Εκεί αρχίζει και τελειώνει το κράτος. Όλα τα υπόλοιπα ας τα αφήσει στους ιδιώτες μήπως και καταφέρουμε να φτιάξουμε επιτέλους μια υγιή και δυναμική οικονομία.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:04 - 01 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.