ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταικούρας, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης και Χρυσοχοίδης η ομάδα κρούσης

07:28 - 09 Ιουλ 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει στην πρώτη ανάγνωση ελπιδοφόρα. Έχει αρκετούς νέους ανθρώπους, έχει έμπειρους πολιτικούς, έχει ικανούς τεχνοκράτες, έχει μπαρουτοκαπνισμένους κομματικούς, έχει προσωπικότητες κύρους. Δεν είναι μια κυβέρνηση ισορροπιών αν και περιλαμβάνει ορισμένα - λίγα σχετικά - κομματικά χατήρια. Είναι μια κυβέρνηση πολύ προσεκτικά επιλεγμένη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος προφανώς ελπίζει - όπως και όλοι μας - οτι θα φέρει αποτέλεσμα. Είναι μια κυβέρνηση που δείχνει οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει το θάρρος και να τα βάλει με τους παλιούς απαιτητικούς κομματικούς και να στηρίξει αδοκίμαστους νέους υπουργούς.

Εμείς εδώ δεν θα εμπλακούμε σε υποθέσεις για το αν κάνουν ή δεν κάνουν αυτοί οι υπουργοί για τα υπουργεία που αναλαμβάνουν. Θεωρούμε a priori οτι όλοι είναι κατάλληλοι για τις θέσεις αυτές μέχρι να αποδειχθεί οτι κάποιοι δεν ήταν. Ξεκινάμε δηλαδή με το τεκμήριο της καταλληλότητας και με κάθε καλή πρόθεση έναντι όλων.

Αυτό όμως που θα κάνουμε είναι οτι θα εντοπίσουμε ποιοί κατά τη δική μας άποψη θα κληθούν να σηκώσουν πολύ μεγάλο βάρος, όχι μόνο με την έννοια της δύσκολης αποστολής αλλά και με τη σημασία που έχει η επιτυχία σε αυτή την αποστολή που τους ανέθεσε ο πρωθυπουργός.Αυτοί είναι η ομάδα κρούσης που δεν έχουν ούτε ένα λεπτό για χάσιμο:

Ο κ. Χρήστος Σταικούρας στο υπουργείο Οικονομικών διαθέτει και τις γνώσεις και την εμπειρία και έχει προετοιμασθεί για τη θέση αυτή πολύ καιρό αφού πάντα θεωρείτο βέβαιον οτι θα την αναλάβει. Καλείται τώρα άμεσα να αντιμετωπίσει τις πιεστικές συνθήκες που του δημιουργούν ήδη οι Ευρωπαίοι εταίροι και να δεί πως θα τα βγάλει πέρα με τις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις ετοιμάζοντας παράλληλα τις μειώσεις φόρων που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός. Δεν διαθέτει κανένα περιθώριο χρόνου αφού οι εταίροι ήδη διαπιστώνουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό και θεωρούν οτι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ήδη μειωθεί κάτω από το 3% λόγω των προκελογικών παροχών. Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που έχει αυτή τη στιγμή με την Ευρώπη για μείωση του πλεονάσματος είναι μηδαμινά ενώ η ανάγκη για εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες είναι πιεστική για να δώσει μια ανάσα στην αγορά. Η δουλειά του απαιτεί "χειρουργική λογιστική" και έχει εκπαιδευτεί για αυτό. Ο κ. Σταικούρας είναι καλός γνώστης των αριθμών του Προυπολογισμού και συντάκτης του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η μεθοδικότητα του εξασφαλίζει οτι ήδη έχει κάνει αρκετή δουλειά προετοιμασίας για την διαμόρφωση του πρώτου προυπολογισμού που θα πρέπει να ολοκληρώσει μέσα σε λίγους μήνες. Το ζήτημα είναι οτι δεν γνωρίζουμε - ούτε φυσικά ο ίδιος - τι σκελετούς θα βρεί στα συρτάρια του υπουργείου, δηλαδή πόσα χρήματα και πόσες εκκρεμμείς υποχρεώσεις παραλαμβάνει από τον προκάτοχο του.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα πρέπει άμεσα να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης με ξένες και ελληνικές επενδύσεις, να ξεμπλοκάρει κονδύλια παγωμένα, να βρεί λεφτά και τρόπους για να γίνουν επενδύσεις κρατικές κλπ. Ο Γεωργιάδης είναι ο πολιτικός που δεν φοβάται να σπάσει αυγά, έχει καθαρό μυαλό και ξεκάθαρους στόχους, είναι επίμονος και εργατικός, είνια άνθρωπος της αγοράς και είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για να ξεκινήσει άμεσα το Ελληνικό και οι Σκουριές, να ξεκινήσουν και άλλες επενδύσεις που βρίσκονται στην ουρά και περιμένανε την αλλαγή κυβέρνησης και τα πρώτα δείγματα γραφής για να υλοποιηθούν. Το βασικό ζητούμενο από τον κ. Γεωργιάδη είναι ταχύτητα και αποφασιστικότητα και η επίδοση του θα αρχίσει να κρίνεται άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι. Δεν έχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο.

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης διαθέτει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία και καλή γνώση των προβλημάτων του κλάδου. Πρώτο του μέλημα θα είναι η σωτηρία της ΔΕΗ η οποία βρίσκεται ουσιαστικά υπό πτώχευση λόγω της άρνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κόστη από τα πρόστιμα για τη ρύπανση του περιβάλλοντος αυξάνοντας κατά 5% την τιμή του ρεύματος. Πέραν αυτού ο κ. Χατζηδάκης έχει να ρυθμίσει τους κανόνες της αγοράς ενέργειας και να συνεργαστεί με τους μεγάλους ομίλους της χώρας που συμμετέχουν σε αυτήν. Ο κλάδος ενέργειας είναι ένας από τους στρατηγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και οι απαιτήσεις από τον κ. Χατζηδάκη είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Μπορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβένρησης να έχει να αντιμετωπίσει τα πιο πιεστικά και άμεσα προβλήματα αμέσως με την ανάληψη της κυβέρνησης, όμως υπάρχει και ένας ακόμη - μη οικονομικός - υπουργός που θα πιεστεί αφόρητα από την πρώτη ημέρα και αυτός είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ο οποίος θα κληθεί άμεσα να επιβάλει το νόμο σε μια πόλη που μαστίεται από την ανομία. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.  Χωρίς αμφιβολία θεωρείται ο κατάλληλος για να αντιμετωπίσει σήμερα την έκνομη κατάσταση που επικρατεί σε πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και να "εμπνεύσει" την Αστυνομία. Ούτε αυτός έχει χρόνο για χάσιμο και είναι δεδομένο οτι άμεσα θα αρχίσει να κρίνεται ίσως και σκληρότερα από όλους τους άλλους. Προφανώς για να δεχτεί να αναλάβει αυτό το πόστο έχει αντιληφθεί τι τον περιμένει και έχει υποσχεθεί στον Πρωθυπουργό οτι μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:46 - 09 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.