ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σωστή η απόφαση του Κυριάκου για τον ΦΠΑ στα ακίνητα

00:05 - 24 Οκτ 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναστείλει τελικά τον ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα και όχι μόνο για αυτά που θα χτιστούν από εδώ και πέρα ήταν η σωστή επιλογή.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα δημιουργούσε αδικίες και προβλήματα στην αγορά η οποία είχε παγώσει τους τελευταίους μήνες επειδή δεν είχε ξεκαθαριστεί ποια ακίνητα θα απαλλάχθούν από τον φόρο. Οι ειδικοί εκτιμούν οτι η αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ θα διευκολύνει τις αγοραπωλησίες και θα συγκρατήσει τις τιμές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πάρει τη μορφή “φούσκας” εξαιτίας της ζήτησης από το εξωτερικό.

Σωστή επίσης είναι και η απόφαση να επιτραπεί η αγορά ακινήτων για τη Golden Visa και μέσω καρτομηχανημάτων POS. Πρόκειται απλώς για ένα σύστημα συναλλαγών νόμιο και ευρύτατα εκτεταμμένο και το γεγονός οτι ενοχλεί την κυβέρνηση της Κίνας δεν είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση αλλά την κινεζική. 

Η αγορά ακινήτων είναι μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη ατμομηχανή κάθε οικονομίας και το πάγωμα της όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τα εισοδήματα και τις δουλειές. Μέχρι στιγμής είναι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης που θα έχει άμεση θετική επίπτωση στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Χωρίς μια υγιή και αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων η ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να “πάρει μπρός” και η κυβερνητική πολιτική τώρα προσφέρει δυνατότητες επανεκκίνησης και διασποράς της ανάπτυξης σε πολλούς κλάδους και σε πολλές κοινωνικές ομάδες.

Υπάρχει βεβαίως πλήθος ζητημάτων για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική, όπως είναι ο χειρισμός των ακινήτων airbnb και αυτών που οδηγούν στην απόκτηση της Golden Visa και για τα οποία η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποφασίσει και να ξεκαθαρίσει την πολιτική της.  Και ο μπούσουλας για να αποφασίσει σωστά είναι να σκεφτεί δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις και όχι το πώς θα ικανοποιήσει ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά με ποιό τρόπο θα πετύχει τα μεγαλύτερα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:12 - 24 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.