ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μειοψηφίες καταργούν τη δημοκρατία 

10:18 - 05 Νοε 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Προχθές το κέντρο της Αθήνας έκλεισε για πολλοστή φορά από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το άσυλο του Πανεπιστημίου και για άλλες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας - το οποίο πρέπει να επισημάνω δεν συνέβαινε τόσο συχνά επί ΣΥΡΙΖΑ για ευνόητους λόγους - είναι μια τραγική εκδήλωση του ελέγχου της ελληνικής δημοκρατίας από τις πολύ μικρές μειοψηφίες, μια εθνική αδυναμία, μια απόδειξη του γεγονότος οτι στην Ελλάδα η δημοκρατία δεν λειτουργεί.

Υπάρχουν και άλλες αποδείξεις για αυτό, όπως πχ το γεγονός οτι οι απεργίες δεν αποφασίζονται από την πλειοψηφία των εργαζομένων αλλά επιβάλλονται από την μειοψηφία των πολιτικώς καθοδηγούμενων συνδικαλιστών, ή όπως το γεγονός οτι με το προκάλυμμα του Πανεπιστημιακού ασύλου κάποιες πολύ μικρές ακραίες μειοψηφίες καταλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια και διακόπτουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου εις βάρος των πολλών φοιτητών που προσπαθούν να σπουδάσουν.

Υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα που αποδεικνύουν οτι η άποψη της πολιτικά καθοδηγούμενης μειοψηφίας επιβάλλεται στην πλειοψηφία εις βάρος των συμφερόντων της και πολλές φορές εις βάρος και των εθνικών συμφερόντων.

Για παράδειγμα, στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες που διενεργούν τα ΕΛΠΕ, εμφανίζονται οργανωμένες αντιδράσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις και από πολιτικές ομάδες οι οποίες εμποδίζουν τις έρευνες χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως βάσιμο στοιχείο περί περιβαλλοντικής βλάβης. Και ενώ τα ΕΛΠΕ έχουν την δεδηλωμένη βούληση της πλειοψηφίας των κατοίκων μιας περιοχής για να πραγματοποιήσουν τις έρευνες τους, τελικά οι δημοτικές αρχές απαγορεύουν τις έρευνες, πιεζόμενες ασφυκτικά, στην ουσία τρομοκρατούμενες, από τις έντονες αντιδράσεις μιας μειοψηφίας η οποία κατασκηνώνει στο Δημαρχείο. Στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις ενεργειακές δυνατότητες της Ελλάδας, έγινε σαφές από πολλούς παρευρισκόμενους και μάλιστα από διαφορετικές περιοχές της χώρας, οτι μικρές ομάδες κατοίκων σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις εμποδίζουν τις έρευνες τις οποίες όμως έχει ήδη εγκρίνει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε οτι σε μια περιοχή ενώ υπάρχουν 10.000 υπογραφές κατοίκων που παραχωρούν τα οικόπεδα τους για έρευνα, υπάρχει μια μικρή ομάδα διαμαρτυρομένων και ο Δήμαρχος της περιοχής πιεζόμενος ασφυκτικά, ενώ έχει εγκρίνει και παραχωρήσει την άδεια του, τελικά αναγκάζεται να αλλάξει γνώμη και απαγορεύει τις έρευνες. Έτσι οι έρευνες σταματάνε και η ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν προχωράει με αποτέλεσμα την εξάρτηση μας από εισαγώμενα καύσιμα και από τον λιγνίτη που βλάπτει πολύ το περιβάλλον.

Για να επανέλθω όμως στην περίπτωση του κλεισίματος του κέντρου της Αθήνας το οποίο από τη μία προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά σε επιχειρήσεις της περιοχής και στους εργαζόμενους σε αυτές και από την άλλη προκαλεί μια αφόρητη ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες που αποκλείονται επί ώρες, είναι προφανές οτι μια πάρα πολύ μικρή αλλά υπερβολικά θορυβώδης  μειοψηφία ταλαιπωρεί αφάνταστα και βασανιστικά την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Εκατό ή διακόσιοι - πολλές φορές και πολύ λιγότεροι - οργανωμένοι και καθοδηγούμενοι διαδηλωτές, κλείνουν κάθετα την Πανεπιστημίου προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλο το κέντρο της Αθήνας μόνο και μόνο για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ανεξαρτήτως του ποιό είναι το αίτημα τους και ανεξαρτήτως του αν το αίτημα είναι δίκαιο ή όχι, η βάναυση συμπεριφορά εναντίον όλων των υπολοίπων είναι απαράδεκτη και φυσικά καθόλου δημοκρατική.

Χιλιάδες πολίτες που αποτελούν τη σιωπηλή πλειοψηφία περιμένουν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους να περάσει η αραιή διαδήλωση των 100 διαδηλωτών με τις ντουντούκες που σέρνονται αργά στη μέση της Πανεπιστημίου. Σταδίου, Ακαδημίας, Σύνταγμα, Ομόνοια, Στήλες Ολυμπίου Διός, η κατάληξη της Συγγρού, η Καλιρρόης, η Βασιλίσσης Σοφίας, γεμίζουν από το μποτιλιάρισμα χιλιάδων αυτοκινήτων επί ώρες, η ζωή όλων αναστατώνεται, τα νεύρα σπάνε, δουλειές χάνονται, άνθρωποι υποφέρουν, επειδή η βροντώδης πολύ μικρή μειοψηφία θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος.

Το φαινόμενο αυτό είναι απαράδεκτο για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, είναι μια συμπεριφορά φασιστική και καταδικαστέα και είναι εντυπωσιακό οτι η πολιτεία την ανέχεται. Αντί να προστατεύσει τους χιλιάδες πολίτες που βασανίζονται, δίνει άδειες για να γίνει η κάθε πορεία και να κλείσει το κέντρο της Αθήνας. Η αγανάκτηση των εγκλωβισμένων στα αυτοκίνητα τους πολιτών φυσικά ξεχειλίζει αλλά το δίκιο τους δεν θα το βρούν πουθενά.

Αυτά τα παραδείγματα, το κλείσιμο του κέντρου της πόλης, η εμπόδιση των ερευνών υδρογονανθράκων σε τοπικές κοινωνίες, οι καταλήψεις των Πανεπιστημίων, το κλείσιμο των επιβατικών λιμανιών το καλοκαίρι και πάρα πολλά άλλα που όλοι βιώνουμε, είναι αποδείξεις οτι η ελληνική δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά. Διότι δεν μπορεί να προστατεύσει τη σιωπηλή μεγάλη πλειοψηφία από την οργανωμένη, πολιτικά υποκινούμενη και υπερβολικά επιθετική και θορυβώδη μειοψηφία.

Και όταν η μειοψηφία επιβάλλεται στην πλειοψηφία, δημοκρατία δεν υπάρχει. 

" />

ΑπάντησηΠροώθηση

Τελευταία τροποποίηση στις 10:25 - 05 Νοε 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.