ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης να "καταργήσουν" αντί να "αλλάξουν"

00:34 - 14 Ιαν 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Επί δεκαετίες συζητάμε στην Ελλάδα την καταστροφική επίπτωση της γραφειοκρατίας του δημοσίου στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών. Το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στην εξαιρετικά στρεβλή αντιμετώπιση του πολίτη και των επιχειρήσεων από το κράτος. Φυσικά και νομικά πρόσωπα θεωρούνται από το κράτος "ένοχοι" και καλούνται διαρκώς να αποδείξουν την "αθωώτητα " τους. Το ελληνικό δημόσιο δεν είναι αρωγός αλλά αντίπαλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του πολίτη. Ο πολίτης καταταλαιπωρείται χωρίς απολύτως κανέναν λόγο για να εκτελέσει την οποιαδήποτε συναλλαγή με το δημόσιο. Η επαφή και μόνο με τις δημόσιες υπηρεσίες προκαλεί σε όλους εκνευρισμό, απογοήτευση και άλλα συναισθήμτα που φτάνουν στην αηδία για τον παραλογισμό που επικρατεί από την πολυνομία, την κακονομία και το χάος που έχουν δημιουργήσει οι υπουργικές αποφάσεις, οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι και οι αντιφατικοί και παράλογοι νόμοι.

Όλα αυτά καλείται να αντιμετωπίσει σε αυτή την κυβέρνηση μια ομάδα ανθρώπων της οποίας ηγείται ο Υπουργός Επικρατείας καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης και εκτελεστικός αρμόδιος είναι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Και οι δυο έχουν την απεριόριστη υποστήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και έχουν ξεκινήσει τους σχεδιασμούς τους. Δεν είναι εύκολη η δουλειά, χρειάζεται ίσως πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί και υπάρχουν σθεναρές αντιστάσεις από τους συνδικαλιστές του δημοσίου. Το παλεύουν μεν, αλλά δυσκολεύονται πολύ. Ο λόγος που δυσκολεύονται είναι οτι μπερδεύονται και οι ίδιοι στο απόλυτο χαός που αντιμετωπίζουν. Η λύση για να προχωρήσει η δουλειά τους είναι να στρέψουν την προσοχή τους στα μικρά καθημερινά που αντιμετωπίζει ο πολίτης και να ξεκινήσουν να τα λύνουν ένα - ένα.

Η βασική γραμμή" για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και για την κατάργηση της πλεονάζουσας γραφεοκρατίας είναι να "καταργήσουν" αντί να "αλλάξουν" τις διαδικασίες.

Τι να καταργήσουν; Την υποχρέωση του πολίτη να αποδείξει εκείνος οτιδήποτε. Ο κάθε Έλληνας έχει μια ταυτότητα και ένα ΑΜΚΑ. Στόχος λοιπόν είναι με αυτή την ταυτότητα και με αυτό το ΑΜΚΑ να μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές του με το Δημόσιο χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσει οτιδήποτε. Δηλαδή να μη χρειάζεται να πάει σε ένα πλήθος υπηρεσιών του δημοσίου και να πάρει ένα πλήθος βεβαιώσεις αφού πρώτα υποβάλει ένα πλήθος αιτήσεις ώστε όλα αυτά μαζί και αφού ταλαιπωρηθεί ώρες και ημέρες να τα υποβάλει στην τελική υπηρεσία με την οποία θέλει να εκτελέσει τη συναλλαγή του. Και είναι πράγματι άχρηστη αυτή η διαδικασία διότι οι υπηρεσίες του δημοσίου είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικά και η κάθε υπηρεσία μπορεί να δεί μέσα στο κομπιούτερ της όλη την εικόνα του κάθε πολίτη. Συνεπώς γιατί πρέπει ο πολίτης να τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να προσκομίσει έγγραφα τα οποία ούτως ή άλλως αυτός που τα παραλαμβανει τα έχει ήδη μπροστά του στην οθόνη του κομπιούτερ του; Κάποτε αυτή η διαδικασία ήταν αναγκαία. Όταν όλα ήταν σε χαρτιά και φακέλους και τότε πράγματι η μία υπηρεσία δεν ήξερε τη σχέση του πολίτη με την άλλη, οπότε δικαίως του ζήταγε να φέρει διάφορα αποδεικτικά. Τώρα δεν χρειάζεται πιά. Όμως οι διαδικασίες παραμένουν και η ταλαιπωρία του πολίτη συνεχίζεται χωρίς λόγο.

Και για αυτό πρέπει να "καταργήσουν" αντί να "αλλάξουν". Ας γράψουν λοιπόν σε μια λευκη σελίδα ώς πρώτη πρόταση "Καταργείται η υποχρέωση του πολίτη να προσκομίσει..." και ας αρχίσουν να συμπληρώνουν.

Θα βρούν χιλιάδες περιπτώσεις, θα απλουστεύσουν χιλιάδες διαδικασίες, θα κάνουν τη ζωή πολιτών, επιχειρήσεων και δημοσίων υπαλλήλων πολύ πιο εύκολες, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα και θα γλυτώσουν και στον ιδιωτικό τομέα εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες. Παράλληλα θα περιορίσουν σημαντικά το κόστος και από τα χαρτιά που τυπώνουν και από τις υπερωρίες που πληρώνουν και από τις άχρηστες αρχειοθετήσεις και από χίλιους δυο άλλους παράγοντες που κοστίζουν χωρίς λόγο. 

Και φυσικά, αφού το κάνουν αυτό ας ασχοληθούν και με τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς τους.

Η λέξη "κατάργηση" είναι το κλειδί για την πάταξη της γραφειοκρατίας, όχι η "αλλαγή" μιας πολύπλοκης διαδικασίας με μια άλλη έστω και απλούστερη.

Και θα φέρω και ένα παράδειγμα που σε πολλούς μπορεί να ακουστεί ακραίο ή εξωφρενικό - υπάρχουν πολλά τέτοια. Το δίπλωμα οδήγησης. Με το που παίρνει κάποιος δίπλωμα οδήγησης καταχωρείται στα κομπιούτερ του Υπουργείου Μεταφορών και της τροχαίας. Συνεπώς η τροχαία ξέρει αν ο οδηγός έχει δίπλωμα  ή όχι. Ας πούμε λοιπόν οτι ένα περιπολικό σταματάει κάποιον οδηγό για έλεγχο και του ζητάει το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας. Με το που τα δίνει ο οδηγός ο αστυνομικός πηγαίνει στο περιπολικό και κάνει έλεγχο αν ισχύουν, αν χρωστάει, αν έχει παραβάσεις κλπ. Άρα βλέπει την εικόνα του οδηγού και του οχήματος ηλεκτρονικά στο σύστημα της υπηρεσίας του. Γιατί λοιπόν χρειάζεται ο πολίτης να έχει μαζί του το δίπλωμα οδήγησης, αφού μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας μπορεί να γίνει από τον αστυνομικό ο ίδιος ακριβώς έλεγχος ο οποίος γίνεται ούτως ή άλλως; Και γιατί αν δεν έχει μαζί του το δίπλωμα ο οδηγός επιβαρύνεται με πρόστιμο, αφού ο αστυνομικός που τον ελέγχει διαπιστώνει οτι ο οδηγός αυτός πράγματι διαθέτει δίπλωμα;

Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ την απάντηση και θα ήθελα να την ακούσω από κάποιον αρμόδιο. Μοιάζει εξωφρενική η άποψη οτι δεν χρειάζεται να έχεις κανένα έγγραφο μαζί σου πλήν της αστυνομικής ταυτότητας για την εξακρίβωση των στοιχείων σου. Αλλά δεν είναι. Είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και η απλούστευση της ζωής που προσφέρει η τεχνολογία. Ας την εκμεταλευτούμε εμείς για να καλυτερεύσει η καθημερινότητα μας αλλά και η κυβέρνηση για να έχει τεράστιο πολιτικό όφελος.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.