ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μεταναστευτικό, γεωπολιτικά και κορονοιός. Τρία προβλήματα ζητούν λύση

Μεταναστευτικό, γεωπολιτικά και κορονοιός. Τρία προβλήματα ζητούν λύση

01:16 - 03 Μαρ 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η στιγμή αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα, για την κυβέρνηση και για όλους μας αφού “σκάνε” ταυτόχρονα πολλά προβλήματα. Μόνο αν προσπαθήσουμε να τα δούμε από κάποια απόσταση, χωρίς πανικό, μπορούμε να τα προσδιορίσουμε και έτσι να τα αντιμετωπίσουμε.



Μεταναστευτικό

Το πιο επείγον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το μεταναστευτικό και η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων για όλους που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την εσφαλμένη εκτίμηση της κατάστασης από την Ευρώπη μας έφτασε πλέον σε ένα αδιέξοδο. Η Ευρώπη θεωρούσε οτι αν πλήρωνε τον Ερντογαν θα κρατούσε τους μετανάστες από την Ασία και την Αφρική εκεί, εκτός Ευρωπαικών συνόρων. Θεωρούσε επίσης οτι αν πλήρωνε την Ελλάδα θα κρατούσε όσους περνούσαν το Αιγαίο. Κρυμμένη πίσω από τα σφραγισμένα σύνορα της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, η Ευρώπη “κοιμόταν ήσυχη”. Όσοι λαθρομετανάστες και πρόσφυγες και αν πέρναγαν θα μπλοκαριζόντουσαν στα Βαλκάνια και δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Ο Ερντογάν όμως είναι εντελώς αναξιόπιστος και πιεζόμενος ασφυκτικά από τα λάθη του στη Λυβύη και στη Συρία ανοίγει τα τουρκικά σύνορα και εξωθεί τις ορδές των δυστυχισμένων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό. Η Γερμανία επιμένει να κάνει τα στραβά μάτια επειδή δεν θέλει να χαλάσει τις παραδοσιακά στενές σχέσεις που έχει με την Τουρκία και λέει οτι ναι μεν “οι συνθήκες δεν ταιριάζουνε με τη συμφωνία που έχει γίνει με την Τουρκία”, αλλά “δεν βλέπει και καταγγελία της συμφωνίας”. Θα προτείνει περισσότερα χρήματα και στήριξη στον Ερντογάν για να ξανακλείσει τις κάνουλες των μεταναστών. Όμως αυτή η πρακτική δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα ενθαρρύνει τον Ερντογάν για νέους εκβιασμούς, αφού αποδίδουν.

Τι πρέπει να γίνει;

Πρώτον η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να στέλνει το μήνυμα με κάθε τρόπο οτι τα ελληνικά σύνορα δεν είναι ανοικτά, ακριβώς όπως το κάνει σήμερα. Σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο όταν χρειάζεται. Δεύτερον να επιμείνει ώστε η Ευρώπη να συμμετάσχει στην απώθηση των μεταναστευτικών ροών σε σταθερή και συντεταγμένη βάση, αντιλαμβανόμενη οτι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα ελληνικά σύνορα και όχι τα αυστριακά.
Τρίτον να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες ποιά είναι η θέση της χώρας απέναντι στο ζήτημα. Και η θέση της χώρας πρέπει να είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη και απόλυτα απλή: Η Ελλάδα συμπονάει και αγκαλιάζει τους πρόσφυγες, δέχεται περιορισμένο και ελεγχόμενο αριθμό μεταναστών ανάλογα με τις ανάγκες της και δεν δέχεται σε καμία περίπτωση λαθρομετανάστες.  Δεν επιτρέπεται να αγνοεί η κοινή γνώμη τις διαφορές μεταξύ πρόσφυγα, μετανάστη και λαθρομετανάστη, ούτε επιτρέπεται να αποδέχεται οτι ο κάθε λαθρομετανάστης θα μπορεί να έρχεται εδώ και να “λιάζεται”. Η χώρα ούτε το θέλει, ούτε το χρειάζεται, ούτε το αντέχει.

Γεωπολιτικές εξελίξεις και Τουρκία

Οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή αλλάζουν με γρήγορο ρυθμό.
Η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος συνολικά πρέπει να επαναπροδσιορίσουν τη θέση μας στις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες. Η Αμερική μοιάζει αν όχι να αποχωρεί από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντως να μειώνει το ρόλο της. Η Ρωσία αντίθετα δείχνει να επιδιώκει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτές τις εξελίξεις. Το ίδιο και άλλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ιράν, η Τουρκία, το Ισραήλ η κάθε μια στο μέγεθος της. Η Ευρώπη έχει αυτη τη στιγμή ρόλο παρατηρητή.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων λόγω θέσης. Δεν μπορεί ούτε να τις αγνοεί ούτε να τις υποβαθμίζει. Πρέπει να επανεξετάσει τη σχέση της με τις χώρες αυτές, τις περιφερειακές δυνάμεις και να συνάψει νέες συμφωνίες. Η σχέση Ελλάδας - Ρωσίας πρέπει να ενισχυθεί, το ίδιο και η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ. Με το Ιράν πρέπει να διαμορφωθεί μια σχέση κατανόησης και συνεργασίας και με την Τουρκία να ξεκαθαριστεί οτι δεν είναι ανεκτά τα κόλπα του Ερντογάν.
Δεν μπορούμε για παράδειγμα να μην αξιολογούμε ώς εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν την ερχόμενη Πέμπτη. Η συνάντηση αυτή θα κρίνει πάρα πολλές εξελίξεις στην περιοχή και η Ελλάδα πρέπει να μελετήσει σε βάθος τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά τη συνάντηση. Και πρέπει ο Μητσοτάκης να συναντήσει τον Πούτιν και να επαναπροσδιορίσει τις ελληνορωσικές σχέσεις με στόχο την ενίσχυση τους.
Χωρίς τη Ρωσία οι εξελίξεις στην περιοχή θα μας ξεπεράσουν και η Ρωσία θα είναι ένας από τους σημαντικότερους καταλύτες για την ισορροπία στο Αιγαίο με την Τουρκία αλλά και στη Μέση Ανατολή γενικότερα.

Κορονοιός και οικονομία

Η υπόθεση του κορονοιού έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις αγορές και στις οικονομίες. Επηρεάζει άμεσα όλα τα χρηματιστήρια τα οποία υποχωρούν από 20-30% παγκοσμίως, έχει ανατρέψει όλα τα εμπορικά δεδομένα, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στο διεθνές εμπόριο και στη λειτουργία των οικονομιών.
Όσο παράξενο και αν ακούγεται όμως, έχει δημιουργήσει και ευκαιρία. Η χρηματιστηριακή διόρθωση ήταν από καιρό αναμενόμενη και επιθυμητή. Οι μετοχές ήταν παγκοσμίως φούσκα και έπρεπε να ξεφουσκώσουν υγιώς. Ο κορονοιός προκαλεί ένα “υγιές ξεφούσκωμα”. Και είναι υγιές επειδή  δεν οφείλεται σε μια βασική οικονομική μεταβολή, σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Είναι ένας ιός ο οποίος αργά ή γρήγορα  αναμένεται να περιοριστεί, οι επιπτώσεις του θα εξανεμιστούν, η αβεβαιότητα η οποία σήμερα διαλύει τις αγορές θα υποχωρήσει, οι εμπορικές σχέσεις θα αποκατασταθούν. Τουλάχιστον αυτό λέει η λογική και αυτό είναι το μετριοπαθές σενάριο σε αντίθεση με τα σενάρια καταστροφής. Προβλέπεται δηλαδή μια περαιτέρω υποχώρηση των αγορών αρχικά και εξισορρόπηση μέσα στη χρονιά, ίσως και σύντομα.

Στο θέμα του κορονοιού η ελληνική κυβέρνηση κάνει οτι κάνουν όλοι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προσπαθεί να καθυστερήσει την εξάπλωση του με την ελπίδα οτι το καλοκαίρι θα περιορισθεί ο ιός και θα βρεθεί σύντομα και ένα φάρμακο καταπολέμησης του, ίσως και ένα εμβόλιο. Το αν οι πολίτες θα ακολουθήσουν τις οδηγίες είναι ένα ζήτημα, καθώς εδώ υπάρχουν πολλοί - όπως αποδείχθηκε με τα καρναβάλια - που είναι για τα πανηγύρια και επιμένουν να κάνουν το δικό τους αγνοώντας εντελώς και το κράτος, τους συνανθρώπους τους και τις ευθύνες τους. Κάποια στιγμή λοιπόν όσοι ευθύνονται, για όσα ευθύνονται, πρέπει να πληρώνουν για αυτά. Είτε είναι καρναβαλιστές, είτε μπαχαλάκηδες, είτε χούλιγκαν. Το κράτος με κάποιο τρόπο πρέπει να λειτουργήσει χωρίς να συρθεί σε ακρότητες. Πρέπει δηλαδή απλώς να εφαρμόσει τους νόμους με συνέπεια και χωρίς διακρίσεις, έναντι όλων.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις του κορονοιού στην οικονομία μας θα είναι σημαντικές, έχουν ήδη αρχίσει και γίνονται προφανείς στην κατανάλωση, αλλά το πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός και η ελληνική οικονομία συνολικά θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια  και την εξέλιξη αυτής της παγκόσμιας επιδημίας. Αν η επιδημία αυτή αρχίσει να περιορίζεται θα περιοριστούν και οι επιπτώσεις στην οικονομία. Και αν μέχρι το Πάσχα έχουν περιορισθεί οι κίνδυνοι από τον κορονοιό και έχουν ηρεμήσει τα πράγματα με την Τουρκία η οικονομία θα πάρει το δρόμο της χωρίς μεγάλες και μόνιμες απώλειες.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:20 - 03 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.