ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αυθαίρετες οι προβλέψεις περί βαθειάς ύφεσης, όλα εξαρτώνται από την πολιτική

Αυθαίρετες οι προβλέψεις περί βαθειάς ύφεσης, όλα εξαρτώνται από την πολιτική

18:06 - 17 Απρ 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Για όσους απαιτούν σοβαρή ενημέρωση σχετικά με τη ζημιά που προκαλεί η πανδημία στις οικονομίες, η απάντηση είναι μία και μόνο μία: Κανείς δεν ξέρει ακόμη. Όλες οι προβλέψεις που γίνονται από διάφορους εξαιρετικά απαισιόδοξους ή από άλλους αισιόδοξους, είναι αυθαίρετες. Και αυτό επειδή κανείς δεν γνωρίζει ούτε πόσο θα διαρκέσει το πρόβλημα της πανδημίας, ούτε αν θα χρειαστεί να ανοιγοκλείνουν οι οικονομίες ανάλογα με τα κύματα του ιού, ούτε πόσο ποσοστό κάθε οικονομίας θα μείνει κλειστό και πόσο θα ανοίξει και για πόσο καιρό. Συνεπώς η επίπτωση της πανδημίας στις επιχειρήσεις και στις οικονομίες δεν είναι γνωστή ακόμη.

Και δεν φτάνει αυτό. Είναι και παραμένει άγνωστο και το ύψος των δαπανών που θα αποφασίσουν οι χώρες και οι συνασπισμοί χωρών για να αντιμετωπίσουν τις ζημιέ ςπου τελικά θα προκληθούν. Η Ευρώπη ξεκίνησε σταδιακά και μίζερα. Όλα δείχνουν οτι το πακετάκι των 540 δισ θα γίνει σύντομα 1 τρισ. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι συζητήσεις για Ευρωομόλογα γίνονται και οτι υπάρχει κάποια σύγκλιση ώς προς το ότι τα Ευρωομόλογα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο για αναπτυξιακά έργα. Όχι για κάλυψη ελλειμμάτων. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να εκδωθεί το Ευρωομόλογο υπάρχει ήδη σε μεγάλο βαθμό αμοιβαιοποίηση του χρέους μέσω ESM.

Εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρουμε ούτε το μέγεθος της ζημιάς ούτε τα αντίμετρα που θα εγκριθούν.

Ξέρουμε όμως κάτι άλλο:

Οτι οι λαοί - όχι αναγκαία οι κυβερνήσεις - αλλά οι άνθρωποι, απαιτούν από τις κυβερνήσεις αλληλεγγύη. Και όχι μόνο οι φτωχοί λαοί, αλλά όλοι. Στη Γερμανία η κριτική που γίνεται για την αρνητική στάση της κυβέρνησης έναντι της Ιταλίας από τους πολίτες αλλά και από κραταιά ινστιτούτα οικονομικών μελετών προκαλεί μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση της. Η συνταρακτική ομιλία του Γάλλου Προέδρου Μακρόν που εξήγησε πώς και γιατί θα αλλάξει η στάση της παγκόσμιας κοινότητας εξαιτίας του κορονοϊού, λέγοντας μάλιστα οτι η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη, δείχνει οχι μόνο το δρόμο που θα ακολουθηθεί, αλλά το τι ακριβώς θα γίνει διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Εδώ στο Reporter.gr από την αρχή θεωρούσαμε οτι η Ευρώπη θα αλλάξει, οτι θα χαλαρώσει, οτι θα υπάρξει κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος και οτι καμία χώρα δεν θα εκτεθεί σε ζημιές που θα μείνουν ακάλυπτες. Και για αυτό πιστεύαμε πάντα οτι η ζημιά από τον κορονοϊό θα αντιμετωπισθεί με παγκόσμια μέτρα και όχι μόνο με εθνικά. Και αυτό πιστεύουμε ακόμη.

Όσον αφορά την Ελλάδα η κρίση από τον κορονοϊό που θα επιβαρρύνει χωρίς αμφιβολία την οικονομία θα επιφέρει ένα ποσοστό ύφεσης για το 2020 (όπως και σε όλη την Ευρώπη), θα φέρει αύξηση του χρέους, αλλά τελικά επειδή όλα θα καλυφθούν από συντονισμένες κινήσεις σε ευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο, οι επιπτώσεις δεν θα είναι καταστροφικές.

Η πρόβλεψη λοιπόν για το ποιές θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό εξαρτάται αποκλεισιτκά και μόνο από το ποιά θα είναι η διάθεση των κυβερνήσεων για αλληλεγγύη. Και επειδή οι λαοί θέλουν, οι κυβερνήσεις θα είναι αλληλέγγυες, άρα η επίπτωση της κρίσης περιορισμένη.

Η οικονομική ανάλυση περιττεύει όταν υπάρχει ενιαία και παγκόσμια ή έστω και πανευρωπαική για όσα μας αφορούν, πολιτική βούληση.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:29 - 18 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.