ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ακίνητα: Δώσε και σώσε τώρα γιατί μετά ... δεν

Ακίνητα: Δώσε και σώσε τώρα γιατί μετά ... δεν

13:04 - 31 Ιουλ 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Το Νομοσχέδιο για το χωροταξικό που έφτιαξε η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα χωροθέτησης και πολεοδομικών κανόνων. Απαιτείται κάποιος χρόνος να το αξιολογήσει κάποιος στις λεπτομέρειες του και να βρει τα θετικά και τα αρνητικά ώστε να δομήσει μια τεκμηριωμένη κριτική και να προτείνει διορθώσεις. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή θα διευκρινιστούν και ενδεχομένως θα αλλάξουν αρκετές από τις διατάξεις του.

Αυτό που είναι σαφές πάντως ήδη από σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση δίνει ένα σήμα στους ιδιοκτήτες οικοπέδων μικρότερων από 4 στρέμματα να τρέξουν να βγάλουν οικοδομική άδεια διότι σε δυο χρόνια λήγει η προθεσμία και δεν θα μπορούν να το κάνουν. Δηλαδή η κυβέρνηση δίνει ένα “δώρο” μαζί με μια προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες οικοπέδων μη οικοδομήσιμων (με βάση το νέο νομοσχέδιο). Βγάλτε άδεια τώρα γιατί μετά δεν θα μπορείτε. Και επιχειρεί έτσι να μαζέψει και μπόλικο χρήμα από την έκδοση αυτών των αδειών. Το αν θα δοθεί μελλοντικά παράταση στη διετία, το αν θα εφαρμοστεί τελικά το νομοσχέδιο, το αν μια άλλη κυβέρνηση θα το ξανά αλλάξει παραμένουν φυσικά άγνωστα. 

Ουσιαστικά με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει σε δυο χρόνια από σήμερα κάτι το οποίο ήδη απαγορεύεται. Λέει δηλαδή ότι οι παρεκκλίσεις που επιτρέπει ο νόμος σήμερα θα απαγορευτούν σε δυο χρόνια και στο διάστημα αυτό όποιος θέλει να τις εκμεταλλευτεί ας το κάνει.  Από την άλλη είναι λογικό όταν γίνεται μια αλλαγή να δίνεται χρόνος στους ενδιαφερόμενους να πράξουν τα δέοντα για την προστασία της περιουσίας τους. 

Είναι πάντως ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί να μαζέψει χρήμα σήμερα, να ευνοήσει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες οικοπέδων και χωραφιών που θεωρούσαν χαμένη την αξία της περιουσίας τους, να ευνοήσει την οικοδομική δραστηριότητα η οποία συμμετέχει σημαντικά στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και στη διάχυση του χρήματος και παράλληλα να διευκολύνει την ηλεκτρονική έκδοση αδειών ώστε να μειωθεί η απελπισία του πολίτη από την εμπλοκή του με τη γραφειοκρατία του δημοσίου. Το αν θα τα πετύχει αυτά το νομοσχέδιο δεν το ξέρουμε, όπως δεν ξέρουμε τι πολυπλοκότητες προσθέτει ή αφαιρεί σε σχέση με το υπάρχον σήμερα χαοτικό καθεστώς.

Προσωπικά δεν μπορώ να το αξιολογήσω σε μεγαλύτερο βάθος, περιμένω τις απόψεις των ειδικών και των ενδιαφερομένων για να φωτίσουν τις λεπτομέρειες του έργου του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.