ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πιο ανεύθυνοι από τους νέους οι ηλικιωμένοι που νοσούν  

Πιο ανεύθυνοι από τους νέους οι ηλικιωμένοι που νοσούν  

00:17 - 21 Σεπ 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Τα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού έρχονται σε μια στιγμή που το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο. Οι εντατικές είναι σχεδόν γεμάτες και πάνω από το 70% είναι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ηλικιωμένοι ή με νοσήματα. Και αυτό είναι εντυπωσιακό, όχι γιατί δεν είναι λογικό, αντίθετα είναι απολύτως λογικό, αλλά επειδή συμβαίνει. Επειδή δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να προφυλαχθούν από τον ιό και καταλήγουν στις εντατικές.

 

Είναι επίσης λογικό και αναμενόμενο ότι κάποιοι νέοι δεν μπορούν ή δεν ενδιαφέρονται να αυτοπροστατευθούν, αφού “το αίμα τους βράζει” ή επειδή έχουν ανάγκη να δουλέψουν, να κινηθούν, να κοινωνικοποιηθούν, αλλά οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες νοσήματα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τα μέτρα της αυτοπροστασίας τους.

Τα λεωφορεία, τα καφενεία, οι λαϊκές και οι δρόμοι είναι γεμάτοι ηλικιωμένους που αρνούνται να κάτσουν σπίτι. Και όταν αρρωσταίνουν πηγαίνουν στις εντατικές και μπλοκάρουν το σύστημα υγείας. 

Η αυτοπροστασία είναι το μόνο μέτρο που υπάρχει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πριν φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown. Και αυτό ξεκινάει από τα απλά μέτρα που αφορούν τους πάντες, δηλαδή πλύσιμο χεριών, αποστάσεις, μάσκα και καταλήγει στην απομόνωση των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, πράγμα που πρέπει να κάνουν από μόνοι τους με δική τους πρωτοβουλία. 

Όσο φταίνε κάποιοι νέοι που γυρνάνε από τα νησιά και επισκέπτονται τον παππού τους στο γηροκομείο, άλλο τόσο φταίνε και οι παππούδες που κυκλοφορούν ανέμελοι. 

Πρέπει οι ίδιοι να καταλάβουν ότι όπως δεν χρωστάνε τίποτα αυτοί να κολλήσουν επειδή ο εγγονός τους δεν μπορεί να μείνει σπίτι, άλλο τόσο δεν χρωστάει τίποτα η ελληνική κοινωνία στους ηλικιωμένους που φέρονται επιπόλαια και μπλοκάρουν το σύστημα υγείας.

Αν οι έφηβοι πρέπει να “συμμαζευτούν” μια φορά, οι ηλικιωμένοι πρέπει να συμμαζευτούν εκατό φορές. Και υποτίθεται ότι έχουν την ωριμότητα να το κάνουν.

 

Στο κάτω κάτω της γραφής αυτοί είναι που κινδυνεύουν περισσότερο, αυτοί είναι που θα βρεθούν στην εντατική και θα επιζήσουν μόνο από θαύμα. Οι ηλικιωμένοι λοιπόν πρέπει να φροντίσουν να αποφύγουν τα εγγόνια τους ακόμη και αν ζουν στο ίδιο σπίτι, να αυτοαπομονωθούν ακόμη και μέσα στο σπίτι τους, να μετακινηθούν στα χωριά τους όσοι έχουν τη δυνατότητα και να επιζήσουν φέτος για να χαρούν τα εγγόνια τους του χρόνου, όταν (ελπίζουμε) να έχει τελειώσει αυτή η ιστορία. 

Και εφόσον βλέπουμε τον αριθμό των ηλικιωμένων που κολλάνε να αυξάνεται, εκεί πρέπει να επικεντρωθεί και η κυβερνητική προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας, με διαφημίσεις στην τηλεόραση που να τους πιέζουν να αυτοπεριοριστούν. Διότι οι εντατικές από αυτούς γεμίζουν και το σύστημα από αυτούς θα καταρρεύσει. Όχι από τους πιτσιρικάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:08 - 21 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.