ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Υπομονή και όσοι πιστοί …μη προσέλθετε

Υπομονή και όσοι πιστοί …μη προσέλθετε

01:21 - 30 Νοε 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Εάν στο ενδιάμεσο δεν αποδειχθεί ότι τα εμβόλια για τον κορονοιό έχουν κάποιες παρενέργειες, αρχές του νέου έτους αναμένεται ότι θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί γιατρών, νοσοκομειακών, ευπαθών και ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης σε δυο - τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις που απέχουν μεταξύ τους 28 ημέρες περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες και οι εμβολιασμοί θα συνεχίζονται με αποτέλεσμα να αδειάσουν οι εντατικές και να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο Μάρτιο αν όλα πάνε καλά η οικονομία θα μπορεί να ανοίξει με προσοχή ανάλογα με τα κρούσματα αλλά σχετικά γρήγορα. Αν αυτό το - αισιόδοξο - σενάριο υλοποιηθεί θα μπορούμε να περιμένουμε άνοιγμα του τουρισμού από το Πάσχα, ενώ νωρίτερα θα έχει προηγηθεί το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων, της εστίασης και του συνόλου της αγοράς.

Όλα αυτά θα είναι εφικτά αν η κατάσταση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έχει ελεγχθεί δηλαδή αν τα κρούσματα μειώνονται και αν τα νοσοκομεία αδειάζουν.
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα της αγοράς τώρα και να κάνουμε υπομονή δυο - τρεις μήνες για να μπορούμε να πούμε ότι ξεμπερδεύουμε.

Για τις γιορτές θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά που δεν έχουν δυνατότητες online πωλήσεων αλλά δεν πρέπει να ανοίξουμε τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στα οποία συνωστίζεται πολύς κόσμος, ούτε φυσικά την εστίαση. Αυτά είναι εστίες υπερμετάδοσης και το άνοιγμα τους θα μας εξασφαλίσει ένα τρίτο κύμα του κορονοϊού από τις αρχές Ιανουαρίου μαζί με όλες τις άλλες γρίπες.
Τα Δημοτικά σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν για μια εβδομάδα από 14 μέχρι 21 που θα ξανακλείσουν για γιορτές, αλλά δεν είναι αναγκαίο όσον αφορά στα μαθησιακά ζητήματα. Ίσως είναι καλό για τα μικρά παιδιά να βγουν από το σπίτι και να δουν τους φίλους τους. Μέχρι εκεί όμως, δεν πρόκειται να μάθουν κάτι παραπάνω σε μια εβδομάδα.


Όσον αφορά στην εστίαση, πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων υποστηρίζουν ότι δεν έχει νόημα να ανοίξουν για δέκα μέρες με αυστηρούς όρους, διότι τα έξοδα τους για υλικά, για οργάνωση των μαγαζιών τους, για προσωπικό κλπ θα τους κοστίσουν περισσότερο από τον τζίρο που θα κάνουν σε 10 μέρες με περιορισμένο κοινό και τήρηση αποστάσεων. Φυσικά δε συμφωνούν όλοι, όπως πάντα.
Εξάλλου η κυβέρνηση έχει βάλει τη δημόσια υγεία πάνω από τα μικροσυμφέροντα των συντεχνιών, πληρώνει όσους μπορεί και δικαιούνται ενισχύσεων με βάση τα κριτήρια που έχει διαμορφώσει και επιδιώκει ένα ταχύτερο και ολοκληρωτικό άνοιγμα όσο νωρίτερα μπορεί την άνοιξη παρά να ανοιγοκλείνει με κίνδυνο μέχρι τότε.


Η μόνη συντεχνία την οποία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει είναι αυτή των παπάδων οι οποίοι επιμένουν να ανοίξουν τις εκκλησίες, να φυλάμε τις εικόνες και τα χέρια τους και να κοινωνούμε όλοι στη σειρά με το ίδιο κουτάλι. Επιμένουν οι αθεόφοβοι ότι η Θεία Κοινωνία δεν κολλάει - και έχουν δίκιο, αλλά το κουταλάκι κολλάει, τα χειροφιλήματα κολλάνε, ο συνωστισμός κολλάει. Σε αυτούς λοιπόν πρέπει τώρα να επικεντρωθούν τα πρόστιμα και οι έλεγχοι και στους αφελείς πιστούς που τόσο καλά θρησκευτικά γνωρίζουν ώστε να μην αντιλαμβάνονται ότι ο Θεός είναι πανταχού παρών και ότι δεν είναι ανάγκη να πας στην εκκλησία για να προσευχηθείς, μπορείς να το κάνεις μόνος σου στο σπίτι. Δεν αντιλαμβάνονται επίσης ότι το χειροφίλημα του παπά δεν είναι σεβασμός προς τον θεό, ούτε εκδήλωση πίστης, είναι σεβασμός προς τον παπά. Οι εκκλησίες μπορούν να πραγματοποιήσουν τις λειτουργίες τους κεκλεισμένων των θυρών, μπορεί το κράτος να μεταδίδει ζωντανά - όπως το κάνει - μέσω της κρατικής τηλεόρασης τις λειτουργίες και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού μέσω των εκκλησιών.


Αν δεν ανοίξουν λοιπόν οι εστίες υπερμετάδοσης, εστίαση, εκκλησίες, γυμνάσια και λύκεια, εμπορικά κέντρα, αν συνεχιστεί η τηλεργασία και περιοριστούν οι αναγκαστικές μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, αν αυτοσυγκρατηθούν οι πολίτες και περιορίσουν τις συγκεντρώσεις στα σπίτια μόνο σε στενό οικογενειακό κύκλο και αν δεν επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς τον Ιανουάριο από χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να ξεμπερδέψουμε από τον ιό ταχύτερα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση τείνει προς μια πολύ συντηρητική πολιτική για τις γιορτές και καλά θα κάνει να αγνοήσει τις κραυγές αυτών που ζουν διαρκώς ένα δράμα και “δεν αντέχουν άλλο”.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.