ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο το “Κέντρο” εξασφαλίζει οικονομική ανάπτυξη

02:04 - 20 Ιαν 2021
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις αυτών των ημερών ήταν η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού σε τηλεοπτική του συνέντευξη περί της θέσης της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό κέντρο. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε απευθυνόμενος ασφαλώς σε όλους τους πολίτες αλλά και στους βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης ποια είναι σήμερα η πολιτική ταυτότητα του “δεξιού” κόμματος του και το τοποθέτησε ξεκάθαρα στο κέντρο και όχι στη δεξιά.

Συγκεκριμένα είπε: “ «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο. Ή στο μέσο, ας το πούμε, της πολιτικής ζωής το οποίο κυρίως εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Θεωρώ ότι αυτοί οι συμπολίτες μας - και είναι, ξέρετε, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι - αυτή την στιγμή εκφράζονται πολιτικά από την Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου». 


Αυτό το ξεκαθάρισμα έχει πολλούς αποδέκτες. Καταρχήν απευθύνεται στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος η οποία ενδεχομένως να παρεξήγησε την τοποθέτηση του κ. Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η τοποθέτηση αυτή παρουσιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως δεξιά στροφή της κυβέρνησης αλλά προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε αυτή την πρόθεση και για αυτό έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ εκφράζει το κέντρο. Πέραν αυτού ο Πρωθυπουργός απευθύνεται με τη δήλωση του και στους κεντρώους ψηφοφόρους που περιλαμβάνουν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είχαν μετακινηθεί ευκολότερα προς το ΣΥΡΙΖΑ παρά τη ΝΔ. Και όσοι από αυτούς ψήφισαν ΝΔ (εξαιτίας προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη) στις τελευταίες εκλογές με βαριά καρδιά, χρειάζονταν αυτή τη δήλωση και ανακουφίστηκαν. Η διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό ότι το κόμμα εκπροσωπεί πλέον του κεντρώους και όχι τους δεξιούς όπως παλιότερα ήταν αναγκαία για να  διατηρηθεί η θετική για την κυβέρνηση εντύπωση των κεντρώων ψηφοφόρων.


Η δήλωση πάντως περιέχει και κάποια πολύ ουσιαστικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε αντιδιαστολή με τη λογική του πολιτικού προσήμου βάσει της οποίας η χώρα είναι διχασμένη εβδομήντα χρόνια, ο Μητσοτάκης προτάσσει τη λογική της αντιμετώπισης των προβλημάτων με τρόπο διαφανή και αποτελεσματικό και όχι με ψευδεπίγραφα αριστερά ή δεξιά πρόσημα. Σε αυτή τη λογική θα έπρεπε να κινούνται όλοι, αλλά ο αυτοεγκλωβισμός σε κόμματα και πολιτικές επιλογές που επιβάλλεται κυρίως από τα αριστερά κόμματα, θολώνει την εικόνα και κρύβει το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η πρόοδος της χώρας, η ανάπτυξη της οικονομίας, η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και η διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις και στη δημόσια διοίκηση. Θέτει λοιπόν σωστά ο Πρωθυπουργός τον εθνικό στόχο και στιγματίζει όσους επιμένουν σε άλλες πολιτικές θεωρήσεις, συγκεκριμένα τώρα τους “δεξιούς” βουλευτές του, λέγοντας ευθέως για όσους ενοχλούνται από την τοποθέτηση της ΝΔ στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, ότι είναι δικό τους πρόβλημα, όχι του πρωθυπουργού.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο κέντρο η επιλογή της αποτελεσματικότητας αντί των πολιτικών προσήμων, είναι συνθήκες απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας από εδώ και πέρα. Καμμία πολιτική ιδεολογία, καμία ψευδεπίγραφη δεξιά ή αριστερή πολιτική δεν συμβάλει στην πρόοδο της χώρας. Τα κόμματα έχουν αλυσοδέσει τους ψηφοφόρους σε δεξιά και αριστερά “μαντριά”, κανένα κόμμα δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας διότι όλα περιορίζονται σε δεξιές ή αριστερές κραυγές και επί δεκαετίες ο ρόλος του πολιτικού κέντρου είναι παρεξηγημένος καθώς όλοι είναι αναγκασμένοι να ενταχθούν σε ένα δεξιό ή αριστερό στρατόπεδο.

Η οικονομία έτσι δεν πηγαίνει πουθενά, η δημόσια διοίκηση δεν εξυγιαίνεται, η δημοκρατία βασανίζεται και η χώρα καθηλώνεται σε τριτοκοσμικά επίπεδα.
Η ανάδειξη του πολιτικού κέντρου σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, η επαναφορά της “ετικέτας” του “κεντρώου” ως υπεύθυνου και σημαντικού ψηφοφόρου είναι πολύ σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις που θα έχουν θετική επίδραση στην πρόοδο της χώρας.


Οι κεντρώοι θέλουν την ανάπτυξη της οικονομίας, δεν είναι αντίθετοι στις παροχές, δεν είναι αντίθετοι ούτε στις ιδιωτικοποιήσεις. Εξετάζουν πότε πρέπει να γίνει το ένα και πότε το άλλο. Δεν απαιτούν περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων, απαιτούν αύξηση της παραγωγικότητας τους. Δεν επιθυμούν πολιτικές πόλωσης ούτε ειδικά δικαστήρια, απαιτούν πολιτικές διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς. Οι κεντρώοι δεν ενδιαφέρονται αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, ενδιαφέρονται για το αν πιάνει τα ποντίκια. Και αυτό είναι που χρειάζεται και η οικονομία.
Η μείωση της πόλωσης μεταξύ δεξιών και αριστερών και η ανάδειξη του κέντρου ως χρήσιμη δύναμη είναι αυτό που θα πάει τη χώρα μπροστά αντίθετα με τα δεξιά και αριστερά καφενεία που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα επί δεκαετίες.

 
 
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.