ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σχολεία, σελφ τεστ και ψευδαισθήσεις  

Σχολεία, σελφ τεστ και ψευδαισθήσεις  

09:24 - 13 Απρ 2021
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η αλλαγή των μέτρων για την πανδημία μετά την κατάργηση του ψευτο-λοκντάουν απαιτεί μια άλλη φιλοσοφία, ένα άλλο πλαίσιο λειτουργίας, που δεν θα στηρίζεται στην απαγόρευση αλλά στον αυτοέλεγχο και στον αυτοπεριορισμό των πολιτών. Ολοι έχουμε ενημερωθεί για την εξέλιξη της πανδημίας, όλοι γνωρίζουμε περί υγιεινής, αποστάσεων, μασκών και συνωστισμού και όλοι αποφασίζουμε κατά συνείδηση πώς θα τα εφαρμόσουμε. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικού ελέγχου και περιορισμού, όπως στα λοκντάουν, δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση να προσποείται οτι "ελέγχει". Το μόνο που πετυχαίνει είναι να επιβαρρύνει τους ήδη ψυχικά κουρασμένους πολίτες με διαδικασίες που δεν έχουν κανένα νόημα.

Και ενώ είναι θετικό το να διανέμονται δωρεάν σε όλους όσοι θέλουν να τα κάνουν τα σελφ τεστ, είναι παράλογο να απαιτείται υποχρεωτικά η δήλωση των αποτελεσμάτων σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και όμως η κυβέρνηση απαιτεί από μαθητές και γονείς να δημοσιεύουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα αποτελέσματα των τεστ, να τα τυπώνουν και να τα εμφανίζουν στην είσοδο του σχολείου ώστε να μπορέσουν να μπούν.

Όταν οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές αρνούνται να εμβολιαστούν, όπως και ένα μέρος του πληθυσμού, όταν πολλοί συμπολίτες μας θεωρούν οτι ο κορονοιός είναι μια απλή γρίππη και οτι πίσω από την πανδημία και τους εμβολιασμούς κρύβονται μεγάλα συμφέρονται και προσπάθεια ελέγχου των λαών, όταν διαπιστώνουμε οτι ορισμένοι ενώ γνωρίζουν οτι είναι θετικοί στον ιό κυκλοφορούν ελεύθερα και αναμειγνύονται με το πλήθος, ποιο νόημα έχει το υποχρεωτικό και μάλιστα και υποχρεωτικά δηλωμένο σελφ τεστ;

Ποιός ας πούμε γνωρίζει αν κάποιος άλλος μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δηλώνει οτι έχει κάνει σελφ τεστ και είναι αρνητικό, ενώ δεν έχει κάνει καθόλου ή ενώ διαπιστώνει οτι είναι θετικός; Κανείς δεν μπορεί να το ελέγξει, συνεπώς η δήλωση αυτή είναι άχρηστη διότι μπορεί να είναι ψευδής. Και είναι και επικίνδυνη διότι δημιουργεί στους υπολοίπους την ψευδαίσθηση οτι είναι προστατευμένοι, ενώ δεν είναι διότι κάποιος είπε ψέμματα. Έτσι χαλαρώνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και εκτείθενται.

Ο Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε δηλώσει πριν από μια εβδομάδα οτι για τα σελφ τεστ που θα χορηγούνται δωρεάν σε όλους, θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπορεί όποιος θέλει να δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ που έκανε, αλλά η δήλωση δεν θα είναι υποχρεωτική. Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία σωστή δήλωση που έκανε κυβερνητικό στέλεχος. Δυστυχώς η επιλογή της κυβέρνησης είναι να κάνει υποχρεωτική τη δήλωση των αποτελεσμάτων των τεστ για τους μαθητές που θα πηγαίνουν στα σχολεία.

Προσθέτει έτσι περίπλοκες διαδικασίες  στους ήδη κουρασμένους ψυχολογικά πολίτες, διαδικασίες που ορισμένοι δεν μπορούν καν να εκτελέσουν ή που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν σωστά, όταν πχ κάποιος δεν διαθέτει στο σπίτι του πρίντερ για να τυπώσει τη δήλωση. Πόσα νοικοκυριά έχουν στο σπίτι εκτυπωτές; Λίγα. Σε αυτή την περίπτωση λέει το "σοφό" υπουργείο, θα έχουν χειρόγραφη βεβαίωση οτι έκαναν σελφ τεστ και βγήκε αρνητικό. Και λοιπόν; Ότι θέλει λέει και γράφει ο καθένας και κανένας έλεγχος δεν μπορεί να υπάρξει.

Το ζήτημα είναι να ενισχυθεί τώρα η ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους και τις μεθόδους αυτοπροστασίας, να εξηγηθεί επιμόνως οτι η άρση του λοκντάουν δεν σημαίνει ακόμη επιστροφή στην κανονικότητα και οτι ο βαθμός προσοχής όλων πρέπει να αυξηθεί επειδή ακριβώς δεν υπάρχει το λοκντάουν. Όλες οι άλλες προσπάθειες "ελέγχου" είναι ανώφελες και - επαναλαμβάνω - επικίνδυνες για τους πολίτες διότι δημιουργούν ψευδαισθήσεις ασφαλείας τη στιγμή που το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αύξηση της αυτοπροστασίας όλων.

Τώρα όσον αφορά στο άνοιγμα των λυκείων για δέκα ημέρες μαθημάτων πριν το Πάσχα, σε μια στιγμή που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν καθημερινά τα ρεκόρ και οι ΜΕΘ έχουν ξεχειλίσει και ενώ γνωρίζουμε οτι η βρετανική μετάλλαξη που επικρατεί είναι πολύ πιο μεταδοτική, είναι μια απόφαση εξαιρετικά ριψοκίνδυνη για να μη την χαρακτηρίσω αλλιώς. Το όφελος των 10 ημερών μηδενικό, ο κίνδυνος να μεταφέρουν τα παιδιά τον ιό στους ανεμβολιάστους γονείς τους πολύ μεγάλος.

Αφού για ακατανόητους λόγους η κυρία Κεραμέως δεν μπορεί να κάνει υπομονή για να ανοίξει τα σχολεία μετά το Πάσχα - με μεγαλύτερη ασφάλεια ελπίζουμε - τουλάχιστον ας δώσει τη δυνατότητα στους γονείς που δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο να μη στείλουν τα παδιά στο σχολείο, με δήλωση των γονέων.

Υπάρχει ο φόβος οτι η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τώρα τα σχολεία λαμβάνεται προκειμένου όταν ανοίξει η εστίαση να μην μπορεί κανείς να την κατηγορήσει οτι άνοιξαν τα καφενεία και τα μπαρ και δεν άνοιξαν τα σχολεία. Είναι λάθος μεγάλο να άγεται και να φέρεται μια κυβέρνηση από τέτοιες αιτίες. Κακώς κάκιστα ανοίγει τα σχολεία τώρα, έπρεπε να περιμένει να τα ανοίξει μετά το Πάσχα, δηλαδή σε ένα μήνα, όταν ο καιρός θα έχει ζεστάνει και οι εμβολιασμοί θα έχουν φτάσει να καλύπτουν πλέον τις γενιές των γονιών των μαθητών Λυκείου που είναι οι περισσότεροι κάτω από 50 - 55 χρονών. Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται κοντά σε ευάλωττες ηλικίες, περιμένουν πώς και πώς να εμβολιαστούν για να ανασάνουν και η κυβέρνηση τους προσθέτει μια αδικαιολόγητη ψυχική επιβάρρυνση χωρίς κανένα λόγο.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:32 - 13 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.