ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρεις πολύ πρωτότυπες προτάσεις από τους επιχειρηματίες

Τρεις πολύ πρωτότυπες προτάσεις από τους επιχειρηματίες

10:07 - 05 Μαϊ 2021
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιταχύνει την ανάπτυξη και να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, είναι θετική και αξιοπρόσεκτη. Καλό θα ήταν όμως, το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει υπόψη του τρεις προτάσεις που έχει κάνει η ΕΕΝΕ οι οποίες χωρίς να μειώνουν τα κρατικά έσοδα προκαλούν άμεσα αύξηση των επενδύσεων, της απασχόλησης και των μισθών. Η αξία αυτών των προτάσεων πολλαπλασιάζεται διότι είναι πολύ πρωτότυπες. Η ιδιαιτερότητα τους έγκειται στο γεγονός ότι ενώ θεωρητικά μειώνουν αρχικά τα δημόσια έσοδα, τελικά οδηγούν σε μακροχρόνια διατηρήσιμη άνοδο τους και έχουν συνολικά θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα λόγω της αύξησης της απασχόλησης και της επιτάχυνσης του ΑΕΠ που προσφέρουν.

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) προτείνει την περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων ανάλογα με τις επενδύσεις τους, την αύξηση των μισθών χωρίς αντίστοιχη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την επέκταση της αναστολής ασφαλιστικών εισφορών από 6 σε 18 μήνες για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους.

Οι προτάσεις της ΕΕΝΕ είναι ασφαλώς ρεαλιστικές και δεν δημιουργούν πρόβλημα στα δημοσιονομικά μεγέθη αφού συνδέονται πρώτον με την αύξηση της απασχόλησης και δεύτερον με την αύξηση των επενδύσεων.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις, η ΕΕΝΕ προτείνει να μειωθεί για όσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν επενδύσεις - κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή που τόσο χρειάζεται η χώρα - και σε όσες πραγματοποιούν προσλήψεις. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί αφενός στην αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγής και αφετέρου στην μείωση της ανεργίας. Είναι μια πρόταση που θα επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης και τελικά θα οφελήσει μακροπρόθεσμα και διατηρήσιμα τα φορολογικά έσοδα του κράτους παρά την αρχική μείωση που προκαλεί αρχικά. Ουσιαστικά αντικαθιστά ένα εισπρακτικό και αντιπαραγωγικό μέτρο που είναι η προκαταβολή φόρου με ένα αναπτυξιακό κίνητρο. Είναι μια πρόταση ιδιαίτερα μελετημένη και πρέπει να αξιολογηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης εάν η μείωση της ανεργίας είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, η επέκταση της αναστολής ασφαλιστικών εισφορών από 6 μήνες σε 18 είναι σημαντικό κίνητρο. Το κράτος πρέπει να σταθμίσει το όφελος από την απορρόφηση των ανέργων με την απώλεια που θα έχει αρχικά (μόνο για 18 μήνες) από την αναστολή των εισφορών. Όπως και η πρόταση για την προκαταβολή, έτσι και αυτή αυξάνει τα μελλοντικά έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος και παράλληλα μειώνει την ανεργία, περιορίζοντας για ένα δεκαοκτάμηνο τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Στην πραγματικότητα, όμως τα έσοδα αυτά δεν περιορίζονται διότι δεν υπάρχουν εφόσον δεν προσληφθούν οι άνεργοι, άρα το όφελος είναι μεγάλο και η απώλεια ασήμαντη ως θεωρητική.

Τέλος η αύξηση των μισθών χωρίς αντίστοιχη ασφαλιστική επιβάρυνση είναι ένας έμμεσος τρόπος να μειωθεί η συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση της επιχείρησης χωρίς να μειωθούν οι συντελεστές. Και φυσικά είναι ένα μέτρο που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα λόγω της αύξησης του φόρου που θα εισπραχθεί από τους αυξημένους μισθούς και παράλληλα τονώνει την κατανάλωση και το ΑΕΠ και ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την ευημερία. Η αύξηση των μισθών σήμερα που αρκετοί επιχειρηματίες θεωρούν αναγκαία, προσκρούει στο πολλαπλάσιο κόστος που δημιουργεί στις επιχειρήσεις από την παράλληλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Μέσω αυτης της πρότασης περιορίζονται και οι "μαύρες" αμοιβές και μειώνεται η φοροδιαφυγή.

Και οι τρεις προτάσεις βοηθούν αφενός στη δημιουργία μελλοντικών φορολογικών εσόδων και αφετέρου στην μείωση της ανεργίας και την αύξηση της ευημερίας των εργαζομένων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.