ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια παρεξήγηση (covid)

07:25 - 05 Ιουλ 2021
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Καθώς η κυβέρνηση ανακοινώνει κάθε τόσο σειρά μέτρων για τον covid - όπως κάνουν εξάλλου όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη - δημιουργείται ένα κομφούζιο στους πολίτες, εκδηλώνονται δυσαρέσκειες και ξεκινάει μια συζήτηση περί διχασμού της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Στη βάση όλων αυτών των συζητήσεων υπάρχει μια παρεξήγηση: Θεωρούμε οτι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν από τους ανεμβολίαστους, όμως η αλήθεια είναι οτι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους εμβολιασμένους. Συνεπώς όλα τα μέτρα της κυβέρνησης που βαφτίζονται προνόμια για τους εμβολιασμένους ουσιαστικά είναι μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων και των αντιεμβολιαστών και όχι προνόμια των εμβολιασμένων.

Όταν συναντιούνται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ανεμβολίαστοι.

Για παράδειγμα, αν σε ένα κλειστό χώρο που βρίσκονται εμβολιασμένοι μπεί ένας ανεμβολίαστος με ραπιντ ή μοριακό τεστ, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο ανεμβολίαστος δεν έχει κορονοϊό, αλλά δεν γνωρίζουμε αν έχει ο εμβολιασμένος και τον περνάει ασυμπτωματικά αλλά μεταδίδοντας. Σε αυτή την περίπτωση αυτός που κινδυνεύει περισσότερο είναι ο ανεμβολίαστος.

Πότε βλάπτουν οι ανεμβολίαστοι τους εμβολιασμένους; Όταν κολλήσουν και ο ιός μεταλλαχθεί σε αυτούς και βγει μια μετάλλαξη που δεν την πιάνουν τα εμβόλια, τότε ο ανεμβολίαστος εκτός του ότι κατέστρεψε τον εαυτό του καταστρέφει και το σύνολο της κοινωνίας.

Το οξύμωρο λοιπόν είναι οτι η κοινωνία κινδυνεύει από το ρίσκο που παίρνει ο μισός πληθυσμός εις βάρος του εαυτού του. Και το πρόβλημα είναι οτι ο ανεμβολίαστος, ενώ με δική του απόφαση ρισκάρει να κολλήσει και να βρεθεί ενδεχομένως σε ανάγκη νοσηλείας ή και να κινδυνεύσει η ζωή του, θα απαιτήσει από το κράτος να τον περιθάλψει. Το δε κράτος, οφείλει να τον περιθάλψει και να τον διασώσει, παρά το γεγονός οτι του είχε προσφέρει την επιλογή του δωρεάν εμβολίου και αυτός την αρνήθηκε. Πιέζει τελικά το κράτος τους αντιεμβολιαστές να εμβολιαστούν για το γενικό καλό ενώ η αλήθεια είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούν πρωτίστως για τη δική τους προστασία και δευτερεύοντος για την προστασία του συνόλου. 

Επειδή στην Ελλάδα υπάρχει έντονη η διάθεση του “αντάρτικου”, της παραβατικότητας, επειδή υπάρχουν ατρόμητοι, “νταήδες” και επειδή υπάρχει λατρεία των θεωριών συνωμοσίας, οι αντιεμβολιαστές θεωρούν ότι είναι οι “επαναστάτες” εναντίον του “συστήματος”. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι εμβολιασμένοι τους προστατεύουν και αυτούς και την κοινωνία ολόκληρη. Και δεν έχουν αντιληφθεί οι αντιεμβολιαστές ότι αν υπάρξει τέταρτο κύμα - για το οποίο ασφαλώς θα ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό - τα νοσοκομεία θα γεμίσουν από τους ίδιους και πολύ λιγότερο από τους εμβολιασμένους οι οποίοι έχουν μια σημαντική προστασία ακόμη και από τις μεταλλάξεις.

Όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης, είναι ασφαλώς ημίμετρα διότι δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο. Δεν μπορεί μια δημοκρατία να επιβάλει τον εμβολιασμό σε κάποιον που δεν θέλει να εμβολιαστεί. Ακόμη και αν το νομοθετήσει είναι δύσκολο να το επιβάλει. Και για την ακρίβεια, στις αρχές της πανδημίας όλες οι χώρες - και η Ελλάδα - πέρασαν νόμους που μπορούν να επιβάλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ο νόμος ήδη υπάρχει, αλλά καμμία κυβέρνηση δεν θέλει να τον εφαρμόσει - προς το παρόν. Στο τέταρτο κύμα, βλέπουμε τι θα γίνει.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.