ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙΑ , ΠΑΣΟΚ και χαβαλές

12:14 - 03 Φεβ 2022
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ένα πολύ θετικό μέτρο που ανακουφίζει τους ζορισμένους από τις τιμές ενέργειας και από τον πληθωρισμό μεσαίους φορολογούμενους. Εφόσον σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα δεν επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση, δεν μπορεί κανείς να διατυπώσει επιφυλάξεις. Και εφόσον σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδίου του Υπουργού αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρξουν φέτος ενισχύσεις του εισοδήματος των χαμηλόμισθων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και γενναίες αυξήσεις μισθών, μπορούμε να ελπίζουμε ότι σε κάποιο βαθμό θα υπάρχει ανακούφιση των μικρομεσαίων εργαζόμενων.

Όλες αυτές οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση σήμερα, εντάσσονται βέβαια στις προγραμματικές της δηλώσεις, εξυπηρετούν όμως και προεκλογικούς στόχους. Διότι είτε φέτος γίνουν οι εκλογές είτε το 2023 όπως επαναλαμβάνει διαρκώς ο πρωθυπουργός, σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική χρονιά. Και φαίνεται ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει την εκλογική μάχη στο μέτωπο της οικονομίας όπου αισθάνεται ισχυρή. Συνεπώς θα παρουσιαστεί ως η κυβέρνηση που μείωσε τους φόρους, που αύξησε τους μισθούς και που αντιμετώπισε την αύξηση του κόστους της ενέργειας κάνοντας παράλληλα μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τη γραφειοκρατία.


Στο μεταξύ η αξιωματική αντιπολίτευση για κάποιο παράδοξο λόγο, αντί να “επιτίθεται” στην κυβέρνηση για την οικονομία κραυγάζει περί διαφόρων μικροπολιτικών θεμάτων κατηγορώντας την εν γενεί ασαφώς και αορίστως για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Ο κ. Τσίπρας προτιμά να δίνει μάχες στη Βουλή μέσω Πολλάκη παρά να προτείνει στην κυβέρνηση μέτρα βελτίωσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των μικρομεσαίων. Ο κ. Ανδρουλάκης ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει την αντιπολιτευτική του πρακτική, αλλά γνωρίζουμε ότι διαθέτει πολύ έμπειρα περί την οικονομία στελέχη και βαθείς γνώστες των ενεργειακών ζητημάτων στην ομάδα του. Ελπίζουμε ότι θα επικεντρωθεί αντιπολιτευτικά σε αυτά προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και αυτό θα είναι μια χρήσιμη για όλους αντιπολιτευτική πρακτική.


Προς το παρόν πάντως και ενώ είμαστε σε σαφώς προεκλογική εποχή, έστω και μακράς περιόδου, το επίπεδο των πολιτικών διαξιφισμών στη Βουλή το καθορίζει ακόμη δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζεται από ακραίες και συχνά χυδαίες συμπεριφορές και όχι από λόγο με επιχειρήματα και ουσία.
Πολύ κρίμα σε μια εποχή που η χώρα θέλει περισσότερο να αναπτυχθεί να δουλέψει και να προοδεύσει παρά να κάνει καφενειακό χαβαλέ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:21 - 03 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.