ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ευνοϊκή για την Ελλάδα η νίκη Μακρόν

Ευνοϊκή για την Ελλάδα η νίκη Μακρόν

09:36 - 25 Απρ 2022
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές μας αφορά άμεσα.


Η Ελλάδα ανήκει όπως και η Γαλλία στον ευρωπαϊκό “Νότο”. Ο ελληνικός τρόπος ζωής, είναι παρόμοιος με τον γαλλικό, ο μέσος Έλληνας και ο μέσος Γάλλος έχουν παρόμοια νοοτροπία και παρόμοιες προσδοκίες τόσο από τις κυβερνήσεις του όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία μπορεί να είναι μια τεράστια για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οικονομία, αλλά έχει λίγο πολύ τις ίδιες “αδυναμίες” με την ελληνική, διαθέτει πολύ δαπανηρό κοινωνικό κράτος και σύνθετες γραφειοκρατικές δομές. Οι θέσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας στα ευρωπαϊκά ζητήματα είναι συχνά ταυτόσημες και σχεδόν πάντα σε αντίθεση με τις θέσεις της Γερμανίας και των δορυφόρων της της κεντρικής Ευρώπης.


Για όλους αυτούς τους λόγους η ενίσχυση της θέσης της Γαλλίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοεί αποφάσεις που ταιριάζουν στην ελληνική πραγματικότητα και νοοτροπία. Για παράδειγμα η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, η αυξημένη στήριξη των εθνικών οικονομιών όταν εμφανίζονται έκτακτες ανάγκες όπως ο κορωνοιός και η ενερεγιακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η έκδοση ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση των έκτακτων οικονομικών αναγκών, είναι μερικές από τις κοινές θέσεις Ελλάδος - Γαλλίας.


Μέχρι τώρα η Γερμανία ήταν η αναμφισβήτητη ηγέτις μέσα στην ΕΕ και επέβαλε τις αποφάσεις που ήθελε. Η Γαλλία έχανε σταθερά σε όλες τις αναμετρήσεις με τους Γερμανούς και το αποτέλεσμα ήταν να ζούμε σε μια “γερμανική” Ευρώπη. Μια Ευρώπη που υπήρχε για να διευκολύνει τα γερμανικά συμφέροντα. Αυτό για την Ελλάδα ήταν εξαιρετικά επώδυνο διότι η γερμανική και η ελληνική νοοτροπία είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Και δεν είναι απλώς θέμα νοοτροπίας, είναι θέμα διαφορετικής δομής των οικονομιών και των κοινωνιών.


Η νίκη Μακρόν στη Γαλλία δημιουργεί προϋποθέσεις για μια σημαντικά αυξημένη γαλλική επιρροή στα όργανα της ΕΕ. Οι θέσεις του ευρωπαϊκού Νότου θα ενισχυθούν και σε συνδυασμό με μια νέα γερμανική ηγεσία υπό τον καγκελάριο Σόλτες, που είναι πολύ πιο διαλλακτικός από το δίδυμο Μέρκελ - Σόιμπλε, γεννούν ελπίδες για μια Ευρώπη πιο κοντά “στα μέτρα μας”.

Πέραν αυτών, ο Μακρόν έχει αποδείξει ότι είναι ισχυρή προσωπικότητα, με ξεκάθαρες θέσεις, επίμονος και αποτελεσματικός. Η ηγεσία του δεν περιορίζεται στα γαλλικά σύνορα και ο ρόλος που παίζει ήδη μέσα στην ΕΕ αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ σημαντικός.
Εάν καταφέρει να ενισχύσει τη φωνή της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού Νότου μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα, το όφελος και για την Ελλάδα θα είναι μεγάλο.
Για τον λόγο αυτό η νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι πολύ σημαντική και για την Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:14 - 25 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.