ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση

10:42 - 31 Μαϊ 2023
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Είναι βέβαιο ότι στις 25 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει τις εκλογές με άνετη αυτοδυναμία. Αυτό ισχύει σε κάθε σενάριο. Και είναι πιθανό το ποσοστό του να κινηθεί ψηλότερα από το 40% παίρνοντας επιπλέον ψήφους, αφού έχει παρατηρηθεί ότι οι ψηφοφόροι συσπειρώνονται γύρω από τον πρώτο.

Αφού λοιπόν είναι βέβαιο ότι θα έχουμε κυβέρνηση, το ζητούμενο είναι να έχουμε μια αποτελεσματική και χρήσιμη αντιπολίτευση. Δηλαδή μια αντιπολίτευση που να προάγει την πρόοδο της χώρας. Και αυτό γίνεται με δυο τρόπους:

Η αντιπολίτευση πρέπει να ελέγχει αυστηρά την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της, να στηλιτεύει τα λάθη και τις αυθαιρεσίες, να προασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών και κυρίως των πιο αδύναμων και να εξασφαλίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Παράλληλα όμως πρέπει να προσφέρει στην κυβέρνηση μέσω της παρουσίας της στη Βουλή χρήσιμες και εφαρμόσιμες προτάσεις, να επισημαίνει τι πρέπει να γίνει, να αντιπροτείνει εναλλακτικές λύσεις καλύτερες από αυτές που επιλέγει η κυβέρνηση. Πρέπει να πιέζει προς τη σωστή κατεύθυνση και να υποστηρίζει όπου χρειάζεται τις σωστές προτάσεις της κυβέρνησης.
Μια στείρα αντιπολίτευση, μια αντιπολίτευση καθολικής άρνησης, μια αντιπολίτευση κραυγών που αποσκοπεί στον εξοργισμό των πολιτών, μια αντιπολίτευση οπισθοδρόμησης, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, αντίθετα λειτουργεί εις βάρος της χώρας, της προόδου και της δημοκρατίας.

Θεωρώντας λοιπόν δεδομένο ότι θα έχουμε κυβέρνηση, το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση και τι ρόλο θα παίξει.
Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί θεωρητικά το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιθανόν να τον κερδίσει ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να χάσει ψήφους από παντού, από τη ΝΔ, από το ΠΑΣΟΚ, από το ΚΚΕ και από τα μικρά κόμματα, χωρίς να διαφαίνεται το αν θα μπορεί να πάρει ψήφους από κάποιο κόμμα.

Αυτό όμως που πρέπει να αντιληφθεί και να αποδεχτεί το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες 25 ημέρες μέχρι τις εκλογές είναι ότι δεν θα γίνει κυβέρνηση, συνεπώς δεν χρειάζεται να μας λέει τι θα κάνει. Χρειάζεται να λέει στη ΝΔ τι θα μπορούσε να γίνει αλλιώς και πώς, τεκμηριωμένα και με ψυχραιμία.
Φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι του είναι δύσκολο να αντιληφθούν τον πάρα πολύ σημαντικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον οποίο διεκδικούν και εμφανίζονται στις τηλεοράσεις να αναλύουν αποφάσεις που ποτέ δεν θα πάρουν. Λένε “εμείς θα κάνουμε αυτό” ενώ στην πραγματικότητα δεν θα κάνουν τίποτα διότι δεν θα γίνουν κυβέρνηση. Και βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να απολογούνται για μέτρα που δεν θα πάρουν.
Αντί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να εξαγγέλει τώρα μέτρα που δεν θα πάρει και να απολογείται για αυτά, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να υπόσχεται μια σοβαρή και αποτελεσματική άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση που είναι βέβαιο ότι θα έχουμε σε λίγες ημέρες. Και ακόμη καλύτερο από το να την υπόσχεται είναι και να την προετοιμάζει. Διότι είτε γίνει αξιωματική αντιπολίτευση τώρα, είτε αργότερα, το ζητούμενο παραμένει το ίδιο: Να ασκήσει μια υπεύθυνη και χρήσιμη για τη χώρα αντιπολίτευση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.